Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dan z převodu nemovitosti

Od: qwertz* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,
s přítelkyní jsme si před půl rokem koupili byt, každý máme smlouvu na jednu polovinu. Každý máme na svoji polovinu překlenovací úvěr (oba u stejné stavební spořitelny). Protože jsme se rozešli, řešíme, jak se finančně vyrovnat. Jedna varianta je, že by se úvěr převedl na mě a současně i polovina bytu. Protože šla cena bytů dolů, bývalou přítelkyni nebudu nijak vyplácet, naopak ona mi dá menší částu - uděláme to výměnou úvěru za byt s tím, že ona mi ještě zaplatí za to, že úvěr převezmu.

Mým dotazem je, jestli bude muset zaplatit daň z převodu nemovitosti. Když jsem volal na finanční úřad, řekli mi, že záleží, jak bude smlouva napsána, ale že mi nemohou poradit, že si to musím zjistit sám. Nemáte s tím nějaké zkušenosti?

A teďka mě ještě napadá, nebudu muset z té částky, kterou mi dá za to, abych převzal úvěr, zaplatit daň z příjmu? Nebo jak to udělat, abychom na daních zaplatili co nejméně?

Děkuji za odpověď.

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

suzukiswift
hodnocení

0x

Předpokládám, že se jedná o byt v osobním vlastnictví. Daň z převodu nemovitosti zaplatit budete muset, pokud se bude jednat o nabytí kupní smlouvou. Pokud Vám bude byt darován, pak budete muset vy zaplatit daň darovací. Každopádně budete potřebovat ocenění nemovitosti soudním znalcem.

Daň z příjmů by mohla platit jen vaše ex-přítelkyně, ale z toho co popisujete to nehrozí, a to i přesto, že nesplňuje podmínku dvou let bydlení či pěti let držení.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]