Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dohoda o provedeni práce versus exekuce?

Od: jaruska37

Dobrý den, pracuji 4roky na dohodu..nyni mi učetní řekla, že zjistila že mi měla strhávat exekuci..a že prý mi ted asi strhne celou výplatu anebo to za mě zaplati firma a ta firma to bude chtit po učetní a ona po mě..jde o 50tisic prý...nějak se mi to vše nezdá a nelibi..co stim?

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jdw
hodnocení

2x

Zajímavý problém - 4 roky pracujete na dohodu o provedení práce. Zřejmě se to dozvěděl exekutor a ten si to nenechá pro sebe - myslím, že to odskáče zaměstnavatel vcelku těžce za podvod (nižší odvody do pojištění) a vy nakonec skončíte v další exekuci, protože vám byly vyplaceny peníze, které bude chtít po vás ZP a socka. Zaměstnavatel nejspíše prokáže, že jste ho uvedl v omyl a zatajil mu nařízenou exekuci. Pokud exekutor bude činný, kriminálka bude mít co dělat.

aaella*
hodnocení

1x

S tím trestním stíhání to zase tak "horké" nebude, s tím si hlavu vůbec nelamte :).

Praktická rada:

Zjistěte si co nejvíce údajů o té exekuci, kdo ji nařídil (který exekutor) a zda-li má účetní už nějaký exekuční příkaz k provádění srážek z dohody o provedení práce. Musíte se dostat k číslu jednacímu a k onomu exekutorovi. Pokud exekutor nařídil provedení srážek ze mzdy v případě dohody o provedení práce, braňte se a žádejte o zastavení exekuce v části týkající se srážek z odměny z dohody o provedení práce, a dále požádejte o zrušení případného exekučního příkazu. Můžete uvést jediný důvod - nepřípustnost exekuce, neboť odměna z dohody o provedení práce není uvedena ve výčtu příjmů podléhajících srážkám při výkonu rozhodnutí dle ust. § 299 odst. 1 o. s. ř. (je tam uvedena dohoda o pracovní činnosti, ale ne dohoda o provedení práce):

§ 299

[Jiné příjmy]

(1) Ustanovení o výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy se použijí i na výkon rozhodnutí srážkami z platu, z odměny z dohody o pracovní činnosti, z odměny za pracovní nebo služební pohotovost, z odměny členů zastupitelstva územních samosprávných celků a z dávek státní sociální podpory a pěstounské péče, které nejsou vyplaceny jednorázově. Srážky se dále provádějí z příjmů, které povinnému nahrazují odměnu za práci nebo jsou poskytovány vedle ní, jimiž jsou

a) náhrada mzdy nebo platu,

b) nemocenské

iz*
hodnocení

0x

Opravdu jde (celé 4 roky) o práci na dohodu o provedení práce? Kolik hodin týdně/měsíčně? Co děláte po odpracování 300 hodin? Není to dohoda o pracovní činnosti? Zdravotní pojištění si hradíte sama nebo je odvádí zaměstnavatel?

Věděla jste o exekuci?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2026 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]