Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, pracuji 4roky na dohodu..nyni mi učetní řekla, že zjistila že mi měla strhávat exekuci..a že prý mi ted asi strhne celou výplatu anebo to za mě zaplati firma a ta firma to bude chtit po učetní a ona po mě..jde o 50tisic prý...nějak se mi to vše nezdá a nelibi..co stim?
Zajímavý problém - 4 roky pracujete na dohodu o provedení práce. Zřejmě se to dozvěděl exekutor a ten si to nenechá pro sebe - myslím, že to odskáče zaměstnavatel vcelku těžce za podvod (nižší odvody do pojištění) a vy nakonec skončíte v další exekuci, protože vám byly vyplaceny peníze, které bude chtít po vás ZP a socka. Zaměstnavatel nejspíše prokáže, že jste ho uvedl v omyl a zatajil mu nařízenou exekuci. Pokud exekutor bude činný, kriminálka bude mít co dělat.
S tím trestním stíhání to zase tak "horké" nebude, s tím si hlavu vůbec nelamte .
Praktická rada:
Zjistěte si co nejvíce údajů o té exekuci, kdo ji nařídil (který exekutor) a zda-li má účetní už nějaký exekuční příkaz k provádění srážek z dohody o provedení práce. Musíte se dostat k číslu jednacímu a k onomu exekutorovi. Pokud exekutor nařídil provedení srážek ze mzdy v případě dohody o provedení práce, braňte se a žádejte o zastavení exekuce v části týkající se srážek z odměny z dohody o provedení práce, a dále požádejte o zrušení případného exekučního příkazu. Můžete uvést jediný důvod - nepřípustnost exekuce, neboť odměna z dohody o provedení práce není uvedena ve výčtu příjmů podléhajících srážkám při výkonu rozhodnutí dle ust. § 299 odst. 1 o. s. ř. (je tam uvedena dohoda o pracovní činnosti, ale ne dohoda o provedení práce):
§ 299
[Jiné příjmy]
(1) Ustanovení o výkonu rozhodnutí srážkami ze mzdy se použijí i na výkon rozhodnutí srážkami z platu, z odměny z dohody o pracovní činnosti, z odměny za pracovní nebo služební pohotovost, z odměny členů zastupitelstva územních samosprávných celků a z dávek státní sociální podpory a pěstounské péče, které nejsou vyplaceny jednorázově. Srážky se dále provádějí z příjmů, které povinnému nahrazují odměnu za práci nebo jsou poskytovány vedle ní, jimiž jsou
a) náhrada mzdy nebo platu,
b) nemocenské
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.