Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych vědět, odkdy se jedná o trestný čin - slyšel jsem něco že po sedmi dnech pracovní neschopnosti, je to pravda? Byl jsem napadený a můsel jsem být dovezen do nemocnice, vypsat nemocenskou a teďka to mám ještě na několik dní ležení.
Děkuji za dobré odpovědi...
Pěkný den,
Tr zákon uvádí: Ublížením na zdraví se rozumí takový stav záležející v poruše zdraví nebo jiném onemocnění, který porušením normálních tělesných nebo duševních funkcí znesnadňuje, nikoli jen po krátkou dobu, obvyklý způsob života poškozeného a který vyžaduje lékařského ošetření.
Ano, 7 dní je jakásik hranice, kdysik se to bralo jako dogma, dnes je tomu jinak. Některá zranění přece umožňují pracovat i bez omezení. Čili je to na uvážení soudu. Mrkněte než se ptáte na Trzák, část druhá, zvl. část a vymezení pojmů. Pro vás zřejmě § 146. Pokud jste byl vyslýchán, víte zřejmě, zda byl pachatel obviněn.
je to jak píše bruno.. ostatní odpovědi berte s velkým nadhledem!
Jinak bych doplnil jen to, že o tom, zda-li se jedná o trestný čin ublížení na zdraví nerozhoduje policie, ale vypracovává se znalecký posudek, kdy znalec zohledňuje mnoho skutečností! Samozřejmě vychází z lékařských zpráv, výpovědí, doby pracovní neschopnosti atd.
Vzhledem k tomu, že v trestním zákoně nenalezneme vymezení pojmu ublížení na zdraví, je nutno vycházet z judikatury a praxe. Při zjišťování, zda v konkrétním případě vznikla poškozenému taková porucha, jež má povahu ublížení na zdraví, se prokazuje taková porucha zdraví poškozeného, která mu ztěžuje obvyklý způsob života, znemožňuje či znesnadňuje výkon obvyklé činnosti a není zcela přechodného rázu (v praxi se za takovou dobu považuje 7 dnů). Jedním z kritérií je samozřejmě i délka pracovní neschopnosti poškozeného, není však kritériem rozhodujícím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.