Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Mám problém a celkem dost velký.
Problém se týká spánku a to tak,že nemůžu usnout.
Jdu spát například ve 2 ráno a usnu až tak za hodinu,někdy se stane,že neusnu vůbec (dnes jsem třeba neusnul,jen jsem ležel).
Nevíte nějaký způsob,jak se přinutit spát?
Díky.
Když jsem byl mladší tak jsem to měl taky, s věkem to přešlo Mě třeba pomáhalo úplně vypnout, nad ničím nepřemýšlet a soustředit se pouze na černo se zavřenýma očima ... snažit se prostě na nic nemyslet.
Jinak chodit spát ve 2:00 kolik Vám je? Nejste student? Najděte si sport a spát se Vám bude chtít raz dva
Jinak s odstupem věku pomáhá partnerka, která uklidňuje na místě vedle Vás a děti, díky kterým budete usínat než dopadnete do postele ..
Pokud Vám šumí v uších tak je dobé si dát vatu do uší.
M.
Měla jsem problémy se spaním odjakživa, takže můžete vyzkoušet, co používám já.
Když pracuju - a že jsem do června makala jako šroub - tak se mi málokdy stalo, že jsem neusnula do hodiny, i když sem tam samozřejmě taky. Max. v rozrušení, ale ani na to nebyl moc čas. Největší problémy mívám právě v dobách (jako teď), kdy není nic co dělat, mám volno, nedělám nic venku (sport, procházka, i blbá návštěva města stačí) a jen se flákám. Ale to není nic nového pod sluncem. Takže:
- postel je na spaní - nečíst v ní, nedívat se na TV, nepolehávat
- nechodím spát pozdě - jdu max. v 11:30 (vstávám v 8), ale klidně v 10:30, i když se necítím ospalá. Organismus si po čase zvykne, že je čas na spaní.
- když se nedaří usnout, soustředím se na každý jednotlivý sval v těle (od nohou nahoru) a pokusím se jej uvolnit. Chce to ležet na zádech, volně s rukama trochu od těla a nohama lehce od sebe, jinak to ty svaly neumí. Není to úplně lehké, vyžaduje to dost soustředění a ne vždy se mi to podaří. Cvičím to teď pár týdnů a zatím myslím, že jsem usnula vždycky než jsem se dostala k rukám
- večer moc nepiju, pokud mě v usínání vyruší potřeba na záchod, mívá to fatální následky; samozřejmostí je žádné kafe déle než odpoledne, cola a energeťáky
- dřívě jsem, když nešlo usnout, vstávala a něco začala dělat, max. 20 minut (nejlépe duševní činnost - luštění křížovek, psaní nečeho,...) a po vklouznutí do postele jsem spala hned
Tak vyzkoušejte a uvidíte. Já bych rozhodně nechodila spát ve dvě ráno, zvlášť jestli před tím trávíte čas na počítači. To je spánková sebevražda. Někomu dost pomáhají filmy, bez zvuku čehokoliv neusnou - vyzkoušejte. Bydlím na rušném sídlišti a ještě vedle hospody, takže opilce pod oknem mívám 4x do týdně, raději ale zavřu okno a i když mám pak tepleji (přikryju se v těchto vedrech jen prostěradlem), zvuky mě neskutečně ruší. Také nesmím moc myslet na věci, na které se těším a ze kterých mám velikánskou radost (při zamilování se jsem dříve byla schopná nespat 3 noce )
Tak už tu hodně lidí naznačilo, jak to má vypadat, tak já jen krátce o tom co pomáhá mě. Lehnu na záda, pustím myšlenky k vodě a navozuju si pocit tíhy a tepla od konečků prstů postupně cm po cm až k hlavě. Třeba jen prsty na noze trvají několik minut, ale jak se to rozjede, jde to rychleji. Úžasně mi to pomáhalo odpočinout si když jsem měl problémy se zády. Úplně to tělo umrtvíte a až usnete strašně dobře a sytě se spí.
Dobrý den. už se to tu myslím, někde probíralo. Funguje třeba vysprchovat se a nevléct si pyžamo, neby triko na mokré tělo. Pod přikrývkou vznikne něco jako "živočišné" teplo a to napomáhá ke zklidnění organismu. K tomu přidejte dechové cvičení. Třeba pro začátek toto:
Dechová vlna - plný jógový dech
Lehněte si na záda. Chodidla jsou uvolněná, špičky směřují do stran, paže leží volně podél těla, dlaněmi vzhůru. Oči jsou zavřené a víčka uvolněná. Nejprve hluboce vydechněte. Pak nádech. Vnímejte, jak se s nádechem lehce zvedá nejprve břicho a potom hrudník. S výdechem prociťujte, jak klesá nejdříve hrudník a potom břicho. Klidně a uvolněně se nadechněte a vydechněte. Pozorujte, jak se dech s rostoucím uvolněním pozvolna zpomaluje a zvláště výdech se prodlužuje. Tato jednoduchá metoda vede k celkovému zklidnění dechu a krevního oběhu a navodí celkové uvolnění. Třeba vám to taky pomůže
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.