Nejste přihlášen/a.
Byla jsem téměř rok v pracovní neschopnosti, nyní budu pobírat ČID. Ze zdr.důvodů se bohužel nemohu vrátit ke své původní práci a zaměstnavatel pro mne jinou práci nemá. Dočetla jsem se, že mohu mít nárok na 12ti měsíční odstupné a poté by teprve měla nastoupit podpora v nezaměstnanosti. Zajímalo by mě, z kterého časového období se bude vypočítávat odstupné a případně čistá mzda pro výpočet podpory v nezaměstnanosti.
Pojem/Zkratka ČID se již několik let nepoužívá, nyní jde o ID I., II. nebo III. stupně. Ze zkratky ČID soudím, že půjde o ID I. nebo II. stupně.
Z jakého důvodu byla pracovní neschopnost a následně ID? Šlo o pracovní úraz, nemoc z povolání, mimopracovní úraz nebo o obecnou nemoc?
Kdo komu dává výpověď a z jakého důvodu?
Pokud by nešlo o pracovní úraz nebo nemoc z povolání, použil by zaměstnavatel pravděpodobně důvod uvedený v § 52 písm. e). V takovém případě by nárok na odstupné nevznikl.
Na zmíněné odstupné vznikne nárok zaměstnanci, kterému dal zaměstnavatel výpověď podle § 52 písm. d) (z důvodu dlouhodobé ztráty zdravotní způsobilosti pro pracovní úraz nebo nemoc z povolání).
Podle mých zkušeností dávají zaměstnavatelé v druhém případě přednost výpovědi pro nadbytečnost podle § 52 písm. c), kdy vznikne nárok na odstupné ve výši trojnásobku průměrného výdělku.
------- Pokud dáváte výpověď Vy, nevznikne nárok na odstupné. Nezapomeňte do výpovědi uvést "ze zdravotních důvodů", aby se Vám následně nekrátila podpora.
------- Rozhodným obdobím bude kalendářní čtvrtletí předcházející ukončení zaměstnání. Protože v rozhodném období zřejmě nedosáhnete žádného výdělku (píšete, že se ze zdravotních důvodů nemůžete vrátit), bude muset zaměstnavatel použít pravděpodobný výd/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.