Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Mateřská a rodičovská dovolená

Od: aluska* odpovědí: 2 změna:

Dobrý den.Chtěla jsem se zeptat.Jsem zaměstnaná a ted pobírám rodičovský příspěvek,malýmu budou v lednu tři roky,v prosinci porodím své druhé dítě.Mám nárok na peněžitou pomoc v mateřství a můžu si pak vybrat jak dlouho budu s druhým dítětem doma?A jak to když tak udělat?Děkuji za odpověd

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

1x

Pokud jste stále zaměstnaná, tak 8-6 týdnů před termínem porodu přinesete zaměstnavateli papír na peněžitou omoc v mateřství, tím se u něj zruší rodičovská dovolená a znova nastoupíte na dovolenou mateřskou. Pobírání rodičovského příspěvku na starší dítě si musíte zrušit sama. Protože budete mít nárok na peněžitou pomoc v mateřství, budete mít i nárok zvolit si délku pobírání rodičovského příspěvku namladší dítě. Délka pobírání rodičovského příspěvku nemusí být totožná s délkou rodičovské dovolené (tedy dobou, po kterou chcete být s dítětem doma).

moxa*
hodnocení

0x

Vím jenom matně - na mateřskou podle mně máte normálně nárok, s tou rodičovskou mám ale tušení, že můžete mít jen čtyřletou variantu. Pokud by tomu tak bylo, tak by na rodičovskou musel "nastoupit" manžel a pak byste se vyměnili. To by mělo jít, jestli pracoval tak má možnost si délku vybrat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]