Nejste přihlášen/a.
Dobré ráno,chtěla bych se zeptat, jsem těhotná a podnikám...avšak jsi neplatim nemocenské pojištění,ale slyšela jsem že když pul roku před porodem doplatim nemocenskou tak prý budu brát mateřskou.nevite jak to je? kamarádka taky podniká ale plati jsi nemocenskou jen 237kč..říkala mi že vic platit nemuze ze by automaticky musela navýšit socialni pojisteni, tak nevim..já bych jsi platila 1000kč..
Ani podle mne nesplníte podmínku účasti na nemocenském pojištění v délce minimálně 270 kalendářních dnů v posledních dvou letech. Z toho byste jako OSVČ musela navíc splnit podmínku 180 kalendářních dnů pojištění v posledním roce před vznikem nároku na PPM.
Na PPM by ale mohl nastoupit otec dítěte (pokud splní podmínky pro přiznání). Další možnost by byla doložit vyměřovací základ otce dítěte při podání žádosti o rodičovský příspěvek (RP), abyste mohli alespoň měnit výši a délku pobírání RP.
Pokud byste podmínky nesplnil ani jeden, měla byste od porodu nárok na RP ve variantě do 4 let věku bez možnosti změny. Od porodu do konce 9. měsíce byste pobírala 7.600 Kč měsíčně, dále až do 4 let věku dítěte 3.800 Kč měsíčně.
----------- Odkazy:
---------------- Poznámka: Navýšení nem. pojištění mělo smysl dříve (před změnou legislativy stačilo navýšit nemocenské pojištění). Nyní se už navýšení nastávajícím maminkám–podnikatelkám nevyplatí, protože byste současně musela navýšit i sociální pojištění.
Takhle to úplně není, je potřebné dodržet i dobu nemocenského pojištění (270 dnů v posledních dvou letech), nicméně velmi hezky je to vysvětleno zde: socialni-davky-2014.eu/...
Nárok na mateřskou pravděpodobně mít nebudete, tudíž si poté požádejte o rodičovský příspěvek ode dne porodu dítěte:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.