Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Plátci DPH, jak to chodí?

Od: korbel odpovědí: 2 změna:

Dobrý den, chci se stát OSVČ a věnovat se výrobní činnosti. Pokud vyrobím nějaký výrobek, nakoupím k tomu potřebné součásti, suroviny etc.., které samozřejmě budou obsahovat v ceně také DPH. Jakmile vytvořím ze surovin vlastní výrobek, stanovím cenu a následně dopočítám výši DPH. Když výrobek prodám A) já sám, komu a jak odvedu těch 21% DPH? B) pokud výrobek prodám teprve do nějakého obchodu, obchod si DPH vyřídí sám nebo kdo zase odpovídá za výběr DPH? C) Já jako výrobce musím vlastně odvést daň ze zisku OSVČ + DPH?
d) (tak mně jenom napadá, jak je možné že, při tolika danění nejsou peníze ve státní kase :D)

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

paw*
hodnocení

1x
Jako OSVC se muzete k placeni DPH prihlasit dobrovolne nebo pri obratu na 1e6kc. Jestli byt platce nebo ne je na vas. Vetsinou je.to vyhodnejsi, kdyz dodavate zbozi take platcum a naopak, pokud vasi zakaznici budou bezni obcane, platci jsou drazsi (musi.k.praci pricist DPH).
Dejme tomu, ze bu?dete platcem.
A) DPH odvedete statu. Jeste od nej odectete DPH za suroviny a rozdil dvedete/stat vam vrati pteplatek.
B) to same jako A. Na fakture bude cena bez DPH I s DPH, ale.obchod vam zaplati cenu s. Pote postupujete podle A.
C) v zasade ano. Ale DPH nereste, to zkasirujete a odvedete. Fungujete v tomto pripade jako penezovod pro stat.
D) protoze jsou machri, kteri s tim umi kouzlit a neboji se :)

hdo
hodnocení

1x

Samotný princip DPH je nesmyslný a nikde korektně nefunguje a už vůbec ne v EU. Spotřební daň je daleko výhodnějším způsobem výběru daně.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]