Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zdedila jsem druzst.byt, musi byt i na muze?

Od: pisinka odpovědí: 4 změna:

Dobry den,

zdedila jsem po babicce druzstevni byt. Na druzstvu mi rekli, ze na byt se pri prihlasovani noveho majitele ma napsat krome mne i muj manzel.

Je tento byt pri dedictvi jen muj majetek, nebo ho musim mit napul s manzelem, kdyz jsem vdana?

Odpovi mi nejaky pravnik, prosim?

Predem dekuji*placni*

Pisin

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

jabraka*
hodnocení

3x

majetek po dědictví je výlučně dědice.Přesně tak jsem po matce zdědil byt i já.Ale členem družstva může být i manželka.O to zřejmě družstvu jde.Ale u družstevního bytu se nejedná o majetkový převod,jedná se o převod členských práv k bytu,spojený s užíváním.

JABRAKA

pisinka
hodnocení

Dobry den Jabrako, dekuji vam za odpoved, znamena to tedy, z druzstevni byt muze byt napsan pouze na mne, kdyz jsem ho zdedila, i kdyz s manzelem zijeme v jedne domacnosti?

Krasny den, Pisinka*placni*

dusatka*
hodnocení

2x
Nejsem právník, ale dám vám sem alespoň něco z obč. zákoníku:
Společný nájem bytu manžely
§ 703
(1)

Jestliže se za trvání manželství manželé nebo jeden z nich stanou nájemci bytu, vznikne společný nájem bytu manžely.

(2)

Vznikne-li jen jednomu z manželů za trvání manželství právo na uzavření smlouvy o nájmu družstevního bytu, vznikne se společným nájmem bytu manžely i společné členství manželů v družstvu; z tohoto členství jsou oba manželé oprávněni a povinni společně a nerozdílně.

(3)

Ustanovení odstavců 1 a 2 neplatí, jestliže manželé spolu trvale nežijí.

pisinka
hodnocení

Dobry den,

dekuji za informace, urcite to plati v pripade, ze se byt behem manzelstvi koupi a pouziji se tak na koupi spolecne penize manzelu. Nejsem si jista, jestli totez plati i pri dedictvi, kdy dedi jen jeden z manzelu a druheho to nijak nezasahne.

Krasny den, Pisinka

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]