Nejste přihlášen/a.
Občas má před naším domem zaparkované auto sousedův syn.Má v autě kameru,která nám "kouká oknem do místnosti"což mi celkem vadí . Je toto porušení soukromí? A v jakém úhlu se kamera otáčí? Dokola nebo jenom částečně? Děkuji za odpovědi. Cesmína
Krásný dotaz! Pokud není sousedův syn psychouš, tak si pořídil kameru do auta proto, aby v případě problému mohl prokázat, jak se stala nehoda. Kamera je tudíž určena ke snímání za jízdy. Ano, sice teoreticky dokáže snímat i u stojícího auta, ale nějak mi nedochází, k čemu by to komu bylo. Dost pochybuju, že tráví hodiny u počítače prohlížením záběru okna.
Není jisté, zda kamera není zapnutá, kamer a způsobů zapojení je mnoho. Kamera je určená pro snímání za jízdy a její běh bez nastartovaného motoru by sousedovi vybíjel baterku, takže pokud není špion nebo sklerotik, tak ji vypíná, pokud se nevypne sama - viz. výše. Co se týká pohybu kamery, tak jsou nepohyblivé, ale jejich úhel záběru je tak velký, že co vidíte přes přední sklo, zabere kamera taky. Porušení soukromí to dle mého je (pokud je zapnutá), ale úmysl ze strany souseda (syna) bych v tom nehledal. Řešení?! Snad jen zajít za sousedem a slušně jej požádat, jestli by syn nemohl parkovat předkem auta do silnice.
Snad jen zajít za sousedem a slušně jej požádat, jestli by syn nemohl parkovat předkem auta do silnice
Upřímně řečeno, přijít za mnou někdo s takovou ptákovinou, tak bych s ním pravděpodobně ve slušnosti vyběhl. Ano, v autě je kamera schopná natáčet. Stejně tak jsou podobné kamery v každém mobilu. To takhle půjdete po každém, kdo vytáhne v okruhu 100m od baráku mobil? Vždyť i telefonem lze natáčet. Holt jak praví klasik : To, že jsem paranoidní, ještě neznamená, že po mě nejdou.¨
Možná si to představuju hůř, než to ve skutečnosti je, ale při představě, že 3 metry za oknem je čočka kamery mi fakt není dobře. I s vědomím, že na 99% není zapnutá. V tom tazatelku chápu. Rozdíl mezi paranoiou a pocitem ztáty soukromí je dost fatální, pevně věřím, že jej taky vnímáte. A když to srovnáváte s natáčením na mobil, tak odpovím: Stát mi někdo před oknem a civět dovnitř, tak s ním vyběhnu, nemusel by ani natáčet. A asi by to nebylo ve slušnosti.
Tak to jste si odpověděla sama. Jdete po ulici a kocháte se pohledem na krásy a zajímavosti, užíváte si a nikoho neobtěžujete. Potom není důvod, aby Vám kdokoli cokoli vyčítal. V tom s Vámi souhlasím a nemám s tím problém. Konec konců ony ty zahrádky, jezírka a krmítka, ba i snad i ta kočka jsou tam pro potěchu oka. Asi Vám ale unikl význam slova civět. Civí leda úchyl nebo osoba se sníženým IQ. Je to obtěžující, dlouho trvající a už v mateřské školce nás učili, že civět na někoho je neslušné. Pokud je Vám po chuti, že vás někdo sleduje, každý jsme nějaký, existuje pro to další slovo - exhibicionismus.
Kamery v autě se neotáčejí, bývajý nasměrované na prostor před vozidlem.
Kamery se automaticky vypínají při vypnutí klíčku - je nesmysl, aby nahrávaly mrtvý prostor před parkujícím vozidlem, k tomu fakt určeny nejsou.
Ten člověk je docela kaskadér, v Praze jsou bezdomovci schopni vysklít okno dlažební kostkou kvůli daleko levnějším úlovkům...
Přestaňte být paranoidní anebo si kupte závěsy či žaluzie...
Lepší kamery se dají nastavit na aktivaci pohybem. To znamená že jsou v klidu a jak se něco pohne v záběru, začnou nahrávat. Akorát i v tom klidovém režimu hodně žerou baterku - pokud jedou jen na vnitřní, nevydrží dýl než tak půl hodiny, pokud na baterku auta, je to lepší. Nemá cenu to řešit, skutečně nejlepší asi zajít za sousedem ať tu kameru otočí na bok, bere domů nebo parkuje opačně. Jestli ji má aktivovanou jen zapnutím klíčku, asi si bude myslet, že jste paranoidní blázen, s tím počítejte. Když Vás pošle do p..., dá se taková kamera "trvale deaktivovat" třeba laserem, ale to rozhodně nedoporučuji, je to trestné - ničení cizí věci. Jsou i méně drastické metody jak dát někomu najevo, že dělá něco co se mi nelíbí, viz. mnoho starších otázek na toto téma tady, stačí hledat něco jako "problém se sousedem".
Ta kamera jede po sepnutí klíčku a vypnutí auta se vypne nebo se vypne do 5 minut bez zapnutého motoru . Nechápu proč vás zajíma v jakém uhlu se kamera otáčí .. v žádném je statická.
omlouvám se jestli to tak není ale zdá se mi že jste ten typ co chce hledat problémy tam kde nejsou a rád vyvolá nějaký konflikt hleďte si svého a serte na ostatní. Soused jistě nemá nic lepšího na práci než nahrávat co děláte za oknem v místnosti.
Já jen doplním, že většina těchto kamer snímá ve smyčce, tj. staré záznamy jsou přepisovány novými, takže i kdyby natáčela, na kartě nebude víc, než posledních několik hodin (podle kapacity karty, může to být i jen několik desítek minut). Tudíž jediný způsob, jak by majitel mohl dostat nějaká data, by bylo hned po nastoupení do auta z kamery vyndat kartu a dát do ní novou (za účelem zabránění přepsání záznamu), což nejspíš nedělá.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.