Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, mám takový velký problém. Je mi 15 a od mala mě rodiče krmili uplnými sra*kami, samej pos*anej lovecký salám, klobásy a bilé pečivo. Už mám vlastní rozum a začínám zjišťovat, jak jsou tyto potraviny nebezpečné. Už půl rok jsem žádnou z nich neměl a jsem spokojený, ale hrozně mě štve ta minulost. Tím pádem mám velmi velké riziko, že se dostanu rakovinu. Je nějáko možné to ze sebe " dostat "? Jak jsem říkál, už půl rok jsem to nejedl, jím doporučené dávky ovoce a zeleniny, bio potraviny atd. Děkuji za odpovědi.
Internet a nejen ten, jsou vlastně samé informace. Každý tam může zveřejnit to, co se mu hodí a na druhé straně si každý z toho vybere, co se hodí jemu. Každý svého štěstí strůjcem. Ať se tedy každý řídí svým rozumem a podle něho dělá pro své tělo to nejlepší. Tvoji rodičetě jistě vychovávali s láskou a podle svého rozumu se ti snažili dát to nejlepší. Není proto vhodné je za to kritizovat. A navíc slovy, která do písemného a ještě veřejného projevu nepatří.
Já jedl to samé a vlastně i jím. A musím to zatukat, buch buch buch, jsem živ a zdráv. Podle mě se o sebe až moc bojíš. Tím ti ale neberu tvé přesvědčení, ovoce a zelenina je fajn.
doplněno 16.07.14 18:02:Co bylo, to už nezměníš. Jak sám píšeš, už půl roku jíš "zdravě" tak se toho drž. Ikdyž jistotu nemáš nikdy.
samozřejmě že životospráva je důležitá...ale já osobně bych se tím netrápil a do těch nejmenších detajlů bych nekontroloval co jím abych z toho neměl rakovinu...protože kdybys se měl řídit podle toho co je v téhle době zdravé ...by se taky mohlo stát ,že umřeš né na rakovinu ale hlady ...je tu taky otázka jestli máme rakovinu v rodině..třeba v mé rodině je a je častá...a kdybych se tím měl trápit jestli jí taky dostanu nebo ne asi bych se zbláznil...rakovina je nemoc jednadvacátého století...lidi by se tím trápit neměli a pokud to příjde už je na každém z nás jak se k tomu postaví jestli čelem nebo zády...takže užívej života plnými doušky ač přináší i těžké zkoušky
U mě v rodině rakoviny nikdo neměl tuším...
doplněno 16.07.14 17:57:Ale prostě máte pravdu o tom století. Díky internetu a všeho se ještě člověk dozví víc jak to vypadá, když ji člověk dostane atd. Takže obavy jsou vetší. Děkuji za odpoved
Milý Dusty, naši roiče a prarodiče na vesnicích vyrostli na klobásách, salámech apod., většinou to ale bylo domácí výroby. Pokud dovedeš na dnešním trhnu vybírat a najdeš opravdu dobré prodejce, tak můžeš jíst kvalitně i maso, i klobásy, i lovecký salám. U přítele na vesnici se domácí klobásy a maso jí běžně, všichni jsou silní a zdraví (i 75letý děda). S pečivem ovšem souhlasím, bílé pečivo je hnus.
Ovšem pozor na tvz. biopotraviny, některé jsou jen navoněné a předražené šmejdy, co se tváří zdravě, ale ve skutečnosti jsou úplně normální. Myslím, že rakovina ti fakt nehrozí, malé děti se cpaly daleko strašnějšími hnusy - a drtivá většina z nich spokojeně zestárla. K rakovině tě nepřivede jen nekvalitní jídlo, je tam daleko více faktorů.
doplněno 16.07.14 21:52:A souhlasím s tím "nevěřte kdejakému plku" - a zprávám na Novinky.cz a podobně .
Joo, a ještě dodám postřeh. Babička přítele má sousedy, kteří mají ohromnou zahradu a pěstují bio zeleninu i ovoce, chodí k nim nakupovat dost lidí z vedlejších vesnic apod. Pravidelně lze vidět majitele zahrady, jak chodí v protichemickém obleku s kuklou a celou zahradu stříká bůhvíčím.
To je BIO, co? .
není to žádný plk.Salámy a uzeniny jsou opravdu jedovaté sra-ky.Stačí si přečíst na obalu,kolik je tam chemického svinstva a konzervantů.To samé i šunka.Bohužel Češi jsou národ tupců,kterým stačí se levně naž-at a co že-ou to je jim jedno..Sám Pohlerait kuchař řekl,že je hloupý český zvyk do všeho vařeného jídla cpát salám a uzeniny.
To si radsi precti ty co ecka znamenaji. Ve spouste pripadu jsou to ciste prirodni slozky. dnes je svude hysterie to je to same jak kdyz reknu ze piju kyselinu. zni to drsne ale muze to byt klidne citronada..
Ahoj, zřejmě chceš být IN, protože řešit v dnešní době éčka, bio a obecně potraviny je velká móda Neříkám, že je to špatně, měli bychom se zajímat o to, co jíme, ale už se to přehání...
Za prvé se strašně škaredě utrhuješ na rodiče, což se mi vůbec nelíbí a za druhé rakovinu můžeš dostat i když budeš žít sebezdravějším životem... Nesměl bys totiž ani dýchat Rizikové faktory jsou totiž ve všem - půda, voda (ta voda, co piješ z kohoutku, totiž třeba obsahuje neodstranitelná množství antibiotik, antikoncepce a dalších léků - žádná čistička není schopna toto odstranit a zapomeň, že kupovaná pí voda apod. by byla lepší - pomohl bysis tak maximálně vodou z pramene ze skály někde hluboko v přírodě), vzduch (jen výfukové plyny udělají své na znečištění - denně to dýcháš), to, v čem žijeme doma - jak se například obklopujeme chemickými čistícími prostředky apod. Těch faktorů je strašná spousta, takže přestaň blbnout a nehroť to
Mimoto až se dostaneš do práce a obecně do života dospěláka, poznáš, co je skutečně zdravotně závadné a to je stres - tomu se hlavně vyhýbej. Když budeš šťastný, bude šťastné a zdravé i tělo.
Neříkej, že mamka nevařila polévky a běžná jídla a že jsi k snídani, obědu i večeři žil jenom o klobásách, loveckém salámu a bílém pečivu. To není normální a každý běžný strávník by se brzy proti takové stravě vzbouřil.
BIO potraviny jsou dobré, ale když vidím ty ceny, nemohu si je dopřát, jak bych chtěla. A on někdy člověk ani neví, co je uvnitř. Na některých je hrdý nápis BIO, ale při rozboru bylo dokázáno, že se nijak neliší od těch obyčejných - nebio. Podívej se po prázdninách na pořad Černé ovce na ČT 1, tam dělávají rozbory jogurtů, uzenin, olejů, paštik, sýrů...a budeš se mnohdy divit.
Jez zdravě, bohatou snídani, jogurt, lupínky, sýry, vejce, kakao, džus...a tmavé celozrnné pečivo, má vlákninu, která je prospěšná pro správné trávení.
Obědy teplé, s polévkou, večeře nejlépe také teplé. Neodbýt se jen rohlíkem. Dostatek ovoce a především zeleniny - nejlíp v syrovém stavu - saláty...
A když už tady chceš řešit zdravou stravu, musíš přizpůsobit zdravému životu i ostatní aktivity. Dostatečně se hýbat - pěšky, kolo, kolečkové brusle, ideálně dělat nějaký sport /ne šachy /. Nezačínat kouřit, neholdovat alkoholu. Nepodceňovat preventivní prohlídky u lékaře. Chodím pravidelně na prohlídky ke gynekologovi, na mammologii a na vyšetření tlustého střeva. U Tebe by to mělo být podobné, jen jiní lékaři.
A pokud jste v rodině rakovinu neměli /rodiče, prarodiče/, nemusíš se jí nijak zvlášť obávat ani Ty sám. Máš prázdniny, pěkně si je užívej a nemysli na nemoci. Jaga.
Dusty, normálně se zklidni a přestaň tohle prožívat. Jinak umřeš hlady, prože se dočteš a zaslechneš tolik pobuřujících zpráv, že se navíc osypeš. Začíná to vodou, pokračuje pečivem a končí to já nevím kde. Všude, absolutně všude je něco, co pro zdraví není dobré. Ikdyž koupíš sebelepší maso, nikdy nevíš, čím zvíře bylo krmeno nebo čím bylo preventivně léčeno. Když koupíš zeleninu, nikdy nevíš jak a na čem vyrostla. Když koupíš ovoce, nikdy nevíš, čím stromy byly stříkány a jak ovoce po sběru bylo ošetřeno. Když koupíš mléčné výrobky, nikdy nevíš, co do nich bylo přimícháno, zahuštěno, stabilizováno. Ryby, nevíš v jak zahnojeném moři byly ryby chyceny a pak uskladněny, co v té vodě, která při rozmražování z nich vyteče. Kdybychom si takhle povídali, každý z nás ví o nějakém svinstvu v určité potravině. Čistá je jen a jen ta, kterou si sám vypěstuješ. Ale musíš zapamenout na kyselé spady a deště. A s hnojením také není třeba přehánět, protože ve zvířecím hnoji jsou výsledky špatného krmení. Řekni jednu, jedinou potravinu, o které naprosto přesně víš, že je "čistá", košer! A to nesmím zapomínat na obuv a šaty. Všude jsou barviva a stabilizátory. Většina textilních látek je z recyklovaného materiálu ze žlutých kontejnerů.
Rakovina byla vždycky, jen ji lidstvo neumělo pojmenovat. Stařeček umřel, měl slabé plíce, babička měla něco se srdcem. Prostě nikdo nevěděl, nikdo nepátral. Bylo to tak a nic se nedalo dělat. Nepátrej, neřeš, raduj se ze života, jez to o čem si při letmém pohledu myslíš, že je vpořádku.
Těmi Vašimi údajně "sra*kami se cpu už víc, než půl století a velmi mi chutnají. Biopotraviny nekupuju (možná byste se divil, kolik z nich nemá s "biem" nic společného). Ovoce a zeleninu mám rád, ale nemyslete si, že v nich nic škodlivého není. Zatím žiju a protože chodím na pravidelné kontroly vím, že jsem relativně zdravý (přiměřeně k věku) a zatím nemusím pravidelně polykat žádné léky .
Rakovina není nemoc 21 století, jen se o ní dřív tolik nemluvilo. V tomhle případě (šíření poplašných zpráv a mýtů) je Internet mnohem škodlivější, než dobře propečená klobása ze stánku na pouti.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.