Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Daně vs.invalidní důchod

Od: cuca* odpovědí: 5 změna:

Dobrý den.

Mám

známou, ktera dela na DPP a je invalidní důchodkyně. .Ikdyz má podepsane ruzove prohlášení, plati měsíčne daň z příjmů. Jinak z výdělku do 10tis hrubeho by ji to pokryla odecitatelna castka 2070kc.Je tedy bita na tom, ze pobírá ID?Je to stejny případ jako když si vydělává duchodce starobní, že se mu to automaticky strhne 15% srážkovou daní?

Děkuji za vysvětlení.

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

3x

Ať se Vaše známá přeptá ve mzdové účtárně (není možné, že něco nedoložila?). Podle mne by měla mít nárok nejen na základní slevu (2.070 Kč měsíčně), ale i na slevu za invaliditu.

Při invaliditě i. a II. stupně činí sleva 2.520 Kč ročně, v případě ID III. stupně jde o 5.040 Kč ročně.

Zpětně jí zaměstnavatel slevu zřejmě nevyplatí, ale je možné ji uplatnit v rámci ročního zúčtování daně z příjmu nebo v daňovém přiznání za rok 2014.

cuca*
hodnocení

Děkuji za odpověď, dnes jsem koukala na její vyplatnici a ma daň strzenou srážkovou daní. Treba jako jina kolegyně, ktera dela taky na dpp a je starobní duchodkyne.

Takže když si udela rocni zúčtování Daně sama,vrati ji penize i kdyz je daň vedena jako srazkova?

A co myslíte, ze by zapomnela doložit. takze ma narok na odpocitatelnou položku, na rozdil od "běžných důchodců".

Děkuji za odpověď.

iz*

Jestli podepsala prohlášení k dani, měl by zaměstnavatel odvádět daň zálohovou, nikoliv srážkovou. Podle mne je možné, že mzdovce něco chybí. Prohlášení si třeba u sebe nechal nadřízený, ...

Setkávám se i s tím, že invalidní důchodci někdy nechtějí doložit pobírání invalidního důchodu, protože se bojí ztráty zaměstnání.

Letos poprvé má být možné v případě nízkých příjmů požádat o vrácení srážkové daně. Ale zatím nevím, jak to bude probíhat.

cuca*
hodnocení

Ještě jednou dekuji ivzez

cuca*
hodnocení

Ještě jedna otazka, @ivzez, pani je prý jen v částečném invalidnim důchodu, stále i za teto podminky si myslite, ze když by mela podepsane ruzove prohlášení, ze by mela mit dan zálohovou, tudiz v jejim pripade vyse výdělku zrejme nulovou?

Predem dekuji za odpověď.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]