Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
potřebovala bych od Vás poradit ohledně Facebooku. Nikdy jsem ho neměla, a protože ho má v mém věku v podstatě úplně každý (cca 20 let), plánuji si ho založit. Co jsem se ale tak trochu koukala na profily ostatních lidí, přijde mi tam hodně málo soukromí. Zajímalo by mě tedy:
1) Můžu si zvolit, aby lidi, které budu mít v přátelích, viděli jen moji přátelé nebo jen já, ale ne všichni cizí?
2) Pokud si budu s někým psát, lze, aby to viděla jen já a ne ostatní mí přátelé? Není blbé, že budu mít např. jen 5 přátel? Skoro všichni jich mají třeba 200.
3) Pokud si někoho dám do přátel, můžu ho pak z přátel odstranit?
4) Je to divné, pokud nebudu mít žádnou fotku ani profilovou? Koukala jsem, že ji má drtivá většina. Já ale nechci, aby si moji fotku mohli prohlížet každý a všichni mě poznali. A pokud bych jí neměla, je lepší tam nemít nic, nebo třeba nějaký obrázek např. z internetu květinu, srdíčko apod?
5) Jde nějak udělat, aby se automaticky neukazovalo místo, kde se momentálně vyskytuji?
6) Když při registraci zadám svůj e-mail, datum narození a bydliště, jde, aby to nikdo nezjistil?
7) Jde, aby nějakou fotku viděl jen jeden z přátel a ostatní ne?
8) Jde, abych jako místo bydliště uvedla jen kraj, např. Olomoucký, ale ne přímo město?
9) Jde, aby název školy viděl jen někdo?
10) Zobrazí se ostatním, kdy jsem byla přihlášená naposledy a lze to případně nějak udělat, aby to neviděli? To samé s tím, co jsem tam naposledy udělala?
11) Pokud pošlu žádost o přátelství, lze k tomu něco připsat, nebo se to automaticky odesílá?
12) Pokud mi někdo něco napíše nebo se něco událo - např. v oblíbených mám nějaký internet. obchod a napíší tam, že je nějaká akce, pošle se mi to i na e-mail?
13) Není blbé, když napíšu SMS třeba někomu známému, že už mám facebook. Nebo jí mám rovnou poslat žádost o přátelství?
14) Pokud bych si chtěla dát do přátelství mého bratránka, mám ho označit jako bratrance, nebo jen mezi přátele? Slovo bratránek jsem tam nenašla, jen bratranec.
14) Když nějakou stránku označím to se mi líbí, např. nějaké internet. obchod, lze udělat, abych nebyla na jejich internet. str. v tom rámečku, kde je počet jejich fanoušků s jejich fotkami a jmény?
Vím, že to jsou trochu hloupé otázky, ale prosím o rady. Možná mě ještě časem něco napadne dalšího.
Děkuji mockrát.
Záleží-li Vám na soukromí, nezakládejte si Facebook! Facebook s každou úpravou ukrajuje ze soukromí čím dál víc. Co bylo možné, před dvěma roky, už je dávno pryč. Dnes Vás bude moci na FB vyhledat kdokoliv.
Před založením účtu na Facebboku si zřiďte nový e-mail, který nebudete používat pro nic jiného než různé registrace, jakoby "spamový" e-mail. Pak Vás nebude možné na FB vyhledat podle e-mailu, který jinak používáte.
Rozhodnete FB založit, pak byste se měla řídit pravidly FB: tzn., použít skutečné jméno + příjmení a vlastní nebo žádnou fotkou.
Odpovědi: 1) Zatím ano 2) Zprávy ano, zeď ne, počet přátel záleží jen na Vás (není hloupé mít málo přátel). 3) Ano 4) Není. Fotku vlastní nebo žádnou. (cizí obrázek jen se svolením autora)
5) Nezadávejte je 6), 7), 8), 9 Totéž: nezadávejte nic, co nechcete zobrazovat všem (i proto ten "spamový" e-mail)
10) Nevím. Chat nepoužívám a běžné přihlášení snad (?) FB nezobrazuje. 11) Dříve to šlo, nyní nevím, už dlouho jsem žádnou žádost neposlala. 12) Přeposílání na e-mail si musíte nastavit - odškrtat, co nechcete, jinak bude chodit všechno. 13) Rovnou žádost.
14) Označíte-li bratrance jako bratrance, ukrojíte kus svého i jeho soukromí. Já bych rodinný vztah neuváděla nebo až po dohodě s dotyčným
15) Netuším, nepoužívám ...
16) Založíte-li si Facebook, počítejte se ztrátou soukromí.
"Ztráta soukromí" je přehnané tvrzení. Pokud se fb užívá s rozumem a uživatel na sebe nevyžvaní kdeco a nedá tam svoje intimní fotky, tak je to v pohodě.
Opravdu si důkladně pročtěte pravidla a dobře si rozmyslete, co Facebooku svěříte nebo co do něj vložíte. FB považuje vše, co do něj vložíte (fotky, informace, bydliště, telefon, statusy, ...), za své a Vaše údaje/informace, ... si ponechá i poté, co něco smažete nebo po zrušení účtu.
Co to je za hloupost? Copak ti lidi, které si přidám do přátel a píšu si s nimi na netu, protože třeba bydlí na druhé straně republiky a vidím je 2x do roka, jsou imaginární? Bez FB bych přišla o spoustu známých, přátel, akcí, fotografií z těchto akcí a podobně...
To jako jediná možnost jak být v kontaktu se známými z druhého konce republiky je FB? To snad ne.
O FB si myslím svý a není to vůbec nic hezkýho. Kdysi jsem byl okolnostmi přinucen si ho založit a už při zakládání účtu mě překvapilo, že to po mě chce heslo k emailovýmu účtu. Samozřejmě mám jeden email pro takovýhle potřeby, ale stejně nevidím sebemenší důvod, proč někomu někde dávat heslo od emailu. A jak dlouho se slavný FB vztekal a pořád to heslo žadonil, no nedočkal se.
A co lepšího znáte? Jasně... telefony a volat si, ale ne každý rád telefonuje (a toho kreditu!). Nepočítám maily nebo dopisy, protože jsou jednoduše zdlouhavé. Jsou dobré, ráda si píšu přes mail nebo dopisem, ale pokud potřebuji okamžitou reakci a chci, aby to opravdu šlo "cítit" jako skutečný real-life rozhovor, pak je FB nejlepší volbou. Existuje samozřejmě třeba takové skype, ale to je ještě větší šmejd než FB, co se soukromí týče (plus zatěžuje počítač). A taky ne každý je zrovna na PC nebo má tak dobrý mobil, aby utáhl skype (kdežto FB zvládne skoro každý, který má možnost připojení k internetu). Píšu s cca deseti až dvaceti lidmi - pravidelně. S některými soukromě s jinými ve společných konverzacích a s dalšími soukromě i ve společných konverzacích.. v mailu bych se nevyznala. Navíc je to dost těžké, když všichni FB používají, a vy ne. Pak vám uteče i spousta akcí, které se tam domlouvají. Ještě je tu samozřejmě G+, ale to beru jako vtip pro hipstery, co chtějí vypadat důležitě a jsou příliš "cool pro FB". Dřív jsem měla na tyhle věci QIP, ale messengery už skoro nikdo nepoužívá.
Tak telefon nemyslím, ale messengery používá ještě dost lidí a mám s nimi podstatně lepší zkušenost než s FB.
Ale je to věc názoru, každýmu holt vyhovuje něco jinýho. Za mě, FB rozhodně ne.
No, nevím, co znamená dost lidí, ale třeba z okruhu lidí, které znám (a právě si s nimi pravidelně píšu), mají nějaký messenger asi dva nebo tři lidi. A jedná se o Skype, který zrovna já na mobilu nerozjedu. A nebudu se odstřihávat o prakticky všechny své přátele (jsme větší komunita rozházená po celé republice - tudíž nějaký opravdu společný osobní kontakt je tak 5-6x do roka) kvůli tomu, že "nechci facebook". Jak říkám - jediná další alternativa by bylo G+, co se možností využití týče, ale ten moc lidí nemá (nebo ho nechtějí používat). FB není žádné megazlo, je to obyčejná stránka, jako bylo dřív MySpace nebo jako bylo třeba ICQ. A na to lidi nenadávají. Asi je to moc populární nebo nevím. Že vám bere soukromí, je kravina. Co si tam dáte, to lidi uvidí. Taky si můžu napsat tady celou adresu, dát fotku ze sprchy a napsat, že rodiče jedou na týden pryč - a potom nadávat, jak poradte.cz bere soukromí. Když nechcu aby lidi něco věděli, tak to tam nedám a je to. Už ICQ se vás ptalo na mobily a adresy a takovéto věci a nikdo proti tomu nic nenamítal...
Heslo k e-mailu je volitelné, FB si ho (snad) neukládá a je využito proto, aby se všechny adresy, na které/ze kterých se vám píše, hromadně vyhledaly na FB a hodilo vám to rovnou ty odpovídající lidi (stejně jako když nahoře do vyhledávání napíšete místo jména a města e-mailovou adresu). Aby noví uživatelé nezačínali s komplet prázdným seznamem, nikde nikdo.
Tak většinu zodpověděla @Ivzez.
Jen upřesnění:
2) Chat je soukromý, takže to vidí jen ti dva co si píšou.
Proč by to mělo být blbé mít tam málo přátel. Ze začátku jsem měl dlouho jen asi 7 přátel a i teď po čtyřech letech mám 34 a to jsou všechno lidi, které jednak znám osobně a s většinou (tak 90%) se aspoň občas stýkám.
Ti co mají přes sto přátel, klikají žádosti na všechny strany a je jim jedno jestli toho dotyčného někdy vůbec osobně viděli nebo si s ním ani nepíšou. Mají tam třeba i zpěváky, herce ... přátelé přátel...
5) Nevím co myslíte tím "automatickým ukazováním místa pobytu" Co si nastavíte to tam bude. Ovšem nejde zadat kraj, jen konkrétní město. - bod 8)
5), 6), 7), 9) U každého údaje jde nastavit kdo ho uvídí, jestli bude veřejný, jen pro přátele, jen pro mě nebo ho dokonce uvidí jen vybraní přátele.
10) Ano, ostatní přátelé uvidí, kdy jste tam byla naposled. Cizí to neuvidí. Nevím, že by to šlo skrýt, ale nepátral jsem po tom, nemám tu potřebu.
To co jste tam naposled dělala jde skrýt (volba Kdo to uvidí - Jen Já) Pokud myslíte, že by šlo skrýt jen čas kdy jste to dělala, tak to myslím nejde.
11)Nic připsat nejde, jen kliknete na tlačítko: Přidat do přátel. Text se změní na Žádost odeslána.
13)Není třeba posílat SMS. Pokud má účet na Facebooku, rovnou poslat žádost o přátelství.
14) Bratránek, je zdrobnělina od bratrance. Ale označení (bratranec, přítel) záleží na vás.
15) Kliknutím na To se mi líbí VEŘEJNĚ vyjadřujete názor, sympatii atd. Pokud se za něj stydíte, neklikejte na to.
16) od @Ivzez: Nesouhlasím se ztrátou soukromí!! Soukromí ztratíte jen tolik, kolik sama dovolíte. Nepřijde mi, že bych ho ztrácel. Taky nedávám na net každou soukromou fotku, údaj, názor. Vybírám si co veřejně troubím do světa. A zrovna prostřednictvím Facebooku toho moc není.
doplněno 16.07.14 01:04:Můžete se podívat jaké informace se ukazují veřejně a jaké vašim přátelům.
Jděte na svůj profil. Nahoře uprostřed je volba: Zobrazit záznamy o aktivitách ... klikněte na ty tři tečky a Vyberte Zobrazit jako... Nahoře si pak vyberete veřejný profil nebo jak ho vidí konkrétní přítel.
doplněno 16.07.14 01:08:Sarlot: No vidíte, pokud budete facebook používat jako Chat (zadarmo místo sms) a na získávání školních úkolů a fotek, tak se ztráty soukromí bát nemusíte. Jak psala Ivzez, nemusíte tam žádné soukromé údaje dávat.
Když už si fakt chceš FB založit, vlož pak do něj (kamkoliv) jen to, na čem ti nezáleží a co mohou vidět úplně všichni. Na FB není žádné soukromí. Jednak má ke všem údajům přístup FB a co s nimi kdy v budoucnu udělá, je otázkou, jednak se občas na FB změní nějaké parametry (cosi se přidá, odebere, upraví, přehází) a defaultní hodnota je vždy "vidí to celý svět" a jednak jsou ve FB chyby a sem tam někdo objeví postup na vycucnutí dat a taky je vycucne.
Favebook bohužel ze soukromí ukrajuje čím dál více, u některých věcí, které šlo ještě před 2 roky skrýt, už nejde nastavit, že je uvidím "jenom já". Dále bylo možné zakázat zobrazení profilu ve výsledcích vyhledávání a nastavit, že Vás mohou najít např. jen "přátelé přátel".
I toto již odpadlo, najít Vás může každý, kdo zná Vaše jméno nebo e-mail.
A to nemluvím o nastaveních přátel, kteří používají různé aplikace nebo hrají hry. Stále ještě poměrně málo lidí zakazuje aplikacím přístup k přátelům. Kromě toho je podle mne jen otázkou času, kdy se aplikace přestanou ptát ...
Nezáleží tedy jenom na tom, co povolíte jako veřejné. Nemám-li možnost ovlivnit, co se o mně na FB zobrazí, vnímám to jako ztrátu soukromí.
To, co FB umožňuje skrýt, je podle mne jen zástěrkou. Možnost něco skrýt má uživatele uchlácholit a skrýt před ním, k čemu všemu má FB přístup.
Připomínám: FB si ponechá vše, co do něj vložíte i po zrušení účtu ...
Pamatuji si tu dobu mi kdy FB začínal a v mailu jsem měl každý den desítky žádostí o přátelství spojených s žádostí o založení FB. Každý si ten nesmysl tehdy zběsile zakládal aniž by věděl co to je. Dnes je na tom spousta lidí závislá. Já jsem FB odolával dlouhá léta a neustále se setkával s lidmi co mě přesvědčovali o jeho založení. Přišlo mi, že ty lidi někdo navedl a jsou z nějaké sekty - všichni mluvili úplně stejně. Před cca 10ti měsíci mě okolnosti donutili si FB založit. Zadal jsem tam své jméno a kraj. FB neustále obtěžuje abych si rozšířil svůj profil, ale já tam stále nedal jedinou fotku a nic jsem o sobě nenapsal. Chodím tam cca 2x za týden po dobu 10min. Takže si myslím, že se to dá mít pod kontrolou, ale je velmi snadné této mánii podlehnout.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.