Nejste přihlášen/a.
ahoj, prosím o radu, třeba to bude někdo vědět. Zemřel mi bratr v Německu, žil tam dlouhá léta, ženatý, bezdětný.
O dědictví tam se postarala manželka a soud rozhodl, že dědí ona polovinu a druhou naše matka. Nicméně se tamní soud nechce zabývat dědictvím pozemku v ČR.
Poradíte mi, co ted? Kontaktovat notáře u nás? Nebo nechat přeložit rozsudek a odnést na Katastr s žádostí o přepis?
Může vůbec u nás vlastnit pozemky cizinec?
Díky za radu...
Jaké občanství měl bratr? Jedno nebo více? Zde se totiž jedná o tzv. dědické řízení s cizím prvkem, nicméně informací v dotazu je velmi málo. Upřednostňuje se obecně mezinárodní smlouva, bohužel s Německem (resp. s NDR), pokud si dobře pamatuji, ČR sice nějakou smlouvu v minulosti mělo, ale ta okamžikem sjednocení obou zemí zanikla.
doplněno 15.07.14 10:41:Určitě by některý z dědiců měl kontaktovat místně příslušný okresní či obvodní soud (příslušnost dle majetku zemřelého, například dle místa pozemku) a soud ve věci zahájí řízení s tím, že příslušný soud buď bude rozhodovat nebo podnikne další kroky (předběžné šetření, informování zastupitelského úřadu, apod.). Soud totiž v prvé řadě musí zjistit, zda je ve věci dána jeho pravomoc (to je docela komplikované na vysvětlení zde). Tedy moje rada zní: Ať potenciální dědic kontaktuje příslušný okresní (obvodní) soud ve věci projednání dědictví, stačí prostá písemná zpráva ohledně oznámení (sdělení) toho, že občan ČR či cizinec (identifikace osoby) zemřel v cizině, tehdy a tehdy, nicméně zanechal po sobě majetek na území ČR a Vy, jako potenciální dědic (sestra - bratr zemřelého) podáváte podnět k zahájení soudního řízení ve věci projednání dědictví po zemřelém XY.
doplněno 15.07.14 10:42:Cizinec samozřejmě u nás nemovitosti vlastnit může. Pokud byl Váš bratr vlastníkem pozemků, tuto skutečnost zjistíte na každém katastrálním úřadu dotazem na vlastnictví. Můžete učinit všeobecný (zpoplatněný) dotaz ohledně veškerého vlastnictví Vašeho bratra na území ČR.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.