Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zaměstnání osvč dpp?

Od: martinmartin odpovědí: 3 změna:

Dobrý den,

jsem jako zaměstnanec na plný úvazek. Zároveň jsem jako vedlejší osvč a blížím se hranici čistého zisku, ze kterého nemusím platit sociální pojištění (62 261kč). Do konce roku tuto hranici při současném trendu však pravděpodobně přešvihnu. Rád bych se zeptal, zdali mohu pracovat také na dohodu (dpp?), a to tak, abych nemusel platit sociální pojištění? Např. když si vydělám měsíčně do 5 tisíc, nebo 10 tisíc? Sčítá se mi pak výdělek na dohodu do daňového přiznání, nebo ne a tedy nemusím platit soc. pojištění a další rok zálohy?

Díky

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Pojištění se neplatí z výdělku do 10 000kč: Zaměstnanec ani zaměstnavatel neplatí zdravotní, sociální ani nemocenské pojištění z odměn 10.000 Kč nebo méně za měsíc (hrubého) u jednoho zaměstnavatele. Přitom může mít takové příjmy i u více zaměstnavatelů.

Pokud má zaměstnanec u jednoho zaměstnavatele více dohod do 10ti tisíc, které v součtu přesáhnou 10 tisíc Kč, neplatí se z nich zdravotní pojištění. Sociální a nemocenské pojištění se z nich ale platit musí.

DPP můžete mít uzavřenou max. na 300h/ročně u na jednu smlouvu.

více na jakpodnikat.cz/...

martinmartin

Díky moc za odpověď. Chci se ještě doptat, jak to je, když to pak budu uvádět v daňovém přiznání? To dpp do 10 tisíc neuvádím do daňového přiznání? Protože tam se pak všechno sečte a vyměří se z toho sociální pojištění, ne? Díky MK

iz*

Ze znění dotazu mám dojem, že byste chtěl část podnikání převést pod DPP. V takovém případě nejspíše budete potřebovat písemný souhlas zaměstnavatele (zaměstnavatelů) k podnikání (nesmíte zaměstnavateli konkurovat v jeho oboru).

Další otázkou je, jestli Vám bude stačit 300 hodin. Pokud ne, musel byste uzavřít více DPP s několika zaměstnavateli (u každého maximálně 300 hodin v kalendářním roce).

Z DPP s odměnou do 10.000 Kč odvede zaměstnavatel srážkovou daň, takže do daňového přiznání už DPP uvádět nebudete.

Přemýšlím, jestli 15 % srážkové daně z DPP (ta už se Vám nevrátí) bude méně než případné sociální pojištění ...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]