Nejste přihlášen/a.
Zdravím... Asi si o mě budete myslet, že jsem divná, a že jsem strašpytel, ale zítra jdu na odběry krve. Je to podruhé v mém životě. Naposledy mi brali krev, když jsem byla ještě malé dítě a vůbec s tím nemám zkušenosti a ani nevím, jaký to je pocit. Každopádně, mám hrozný strach z injekčních jehel a vůbec mám na ten zítřejšek hrozný strach. Pořád na to myslím a já bych se chtěla zeptat, jak se mám toho strachu zbavit? A jak dlouho tyto odběry trvají. Ještě mám strach z toho, že se ty odběry krve prý odebírají ze žíly. Jak tohle uslyším, tak mi z toho naskakuje husí kůže. Mám prostě z toho stres a fakt nevím, jak tohle zítra ponesu.
Můžete mi prosím poradit? Nebo, jak jste to nesli Vy? Díky.
Zdravím. Odběry snáším dobře, ale mám takovou specialitu - musím se dívat, jak mi jehla zajíždí do žíly. Když to nevidím, mám strach, že cuknu. Většina lidí to má naopak, nesmí se dívat. Tak se rozhodněte, jak je to příjemnější Vám, a pak bych o strachu opatrně řekla sestřičce. I když, pokud bude sestra blbka, tak by Vám to mohla také ještě více znepříjemnit. Mmch také jdu zítra na odběry, tak na Vás budu myslet
Když jsem ještě byla "zdravá" (ne, že bych nebyla, ale raději teď tělo netrápím), chodívala jsem darovat plasmu. Jehla na odběr tam je asi dvakrát širší - to člověka docela naučí na druhou stranu to s ní bolí jinak, pro mě příjemněji. Ta slabá štípe, nemám to moc ráda.
Ahoj, odběry krve nejsou nic hrozného, sestřička ti v ordinaci odebere zkumavku krve a budeš to mít za sebou. A ano, krev se odebírá z žíly, ale to vůbec není důvod ke strachu. Sestřička tě požádá, aby sis zacvičila s rukou, stiskneš v pěst a budeš "pumpovat". Následně vydezinfikuje místo, kam bude chtít píchat a pak vezme tenkou jehlu a opatrně s ní vnikne do kůže, ty ucítíš pouze tlak a jemné štípnutí, takže klid. Nemusíš se na to dívat, pokud máš strach, koukej se třeba z okna nebo si prohlížej obrazy na stěnách. Po skončení procedury ti na místo dá kus vatičky, ty ji budeš tlačit k ruce, aby ti netekla krev a pak se to zalepí. Tradá a je hotovo. Nic závažného. A na závěr ti doporučím se před odběrem krve napít, voda, neslazený čaj, budeš mít tekutější krev a hodně tím ulehčíš odběr.
Děkuji za uklidnění a můžu se zeptat, jak dlouho to přibližně trvá? Myslím ten odběr.
doplněno 13.07.14 17:14:A z jakého místa se to vůbec odebírá? Děkuji!
2-5 minut to trvá možná tak s přípravou, samotný odběr je záležitost několika sekund, trofám si říct že tak max 20. Strách mít nemusíš, trochu to píchne, nic víc. Vosí bodnutí bolí víc.
Dobře se dívej jak tě budou píchat a schválně u toho hodně křič. No a příště se tomu už budeš jen chechtat, protože to vůbec nic nepříjemného není !
Micinko, opravdu se strachuješ úplně zbytečně! Dnes a ještě i zítra hodně pij! Posledně mě sestra vyhubovala, že je vidět, že málo piju, že mám velice hustou krev. Neboj, je to pár sekund. Strach má velikjé oči
Micinko, jasně! Vidíš, nic se neděje. Jde ne o bolest, ale o strach. Ten má velké oči!
Tak odběry už mám za sebou a děkuji všem za uklidnění Skoro jsem to necítila a klidně bych na to mohla jít ještě jednou. Nedívala jsem se na to, ale nakonec jsem zjistila, že mi brala 2 plné střední stříkačky...
Záleží co všechno za odběry se dělá. Někdy je toho tolik, že to jde do vícero laboratoří - já si pamatuji, že mi jednou brala 3 zkumavky. Jsem ráda, žes to zvládla. Na nás tam včera byla sestra tak "drsná", že jsem zapomněla všechno, co se dalo - vzít si zpět kartičku, zeptat se, kdy si mám zavolat pro výsledky...
Jo a paní, co tam byla na odběru přede mnou, tu fakt lituji. Sestra se jí ptala, na které ruce má lepší žíly, paní na to, že na obou má dobré a dala pravou. Sestra žílu nemohla najít, tak pořád "zacvičte si", a ještě jednou... nic. Tak jí chtěla napíchnout to místo někde na předloktí, paní z toho byla docela vyděšená. Sestra teda, jestli to nechce, tak ať si vezme žádanku a jde do nemocnice na odběrový sál. Paní se rozhodovala, jestli s tím má letět do nemocnice nebo si nechat napíchnout to druhé místo, bylo vidět, že by se ráda zeptat, jestli by sestra nezkusila druhou ruku. Říkám si, že mohla, ale byla fakt v ráži - vůbec ji takovou neznám, jindy je fajn :-/ strčila jí tu žádanku do ruky a málem ji z té ordinace vyšoupla :-/
naufrago, zbláznila jste se?! Úplně? Vidíte, že tazatelka má strach a vy místo uklidnění ji ještě budete děsit! Také patříte k těm, kteří se ptají: Proč lidi na sebe nejsou hodnější. Že?
Krev mi odbírají několikrát do roka a nevadí mi to. Navíc mám skryté žíly a tak je na šikovnosti sestřičky, jak krev odebere. Mám jednu, odebere napoprvé. Měla jsem ale i takové motovidlo, že odebrala na potřetí. A rejdila mi jehlou v ruce ostošest. Na ruku se dívám a nevadí mi to.
V květnu jsem byla v nemocnici na operaci ledviny. Už jsem byla dost zmátořená a počítala, kdy mě pustí domů. Učitelka ze zdravotní školy ke mně přivedla rozklepanou žákyňku a zdali prý by mi mohla odebrat krev. Prý se to učí. Povídám jí, že jsem se svými žílami špatný adept na výuku a učitelka, to že je právě dobře, ať se mladí učí. Tak holčina brala. Když mě píchla potřetí a krev nikde, učitelka ji poslala stranou, že mi krev odebere sama. Byla jsem jako pokusný králík, ale nevadilo mi to.
Nic to není a ať to dobře zvládnete. Jaga.
Z čeho byste chtěla dělat odběr krve? Krev proudí v trubkách, které se nazývají cévy. Ty které vedou od srdce do těla se jmenují tepny, ak teré vedou z těla do srdce jsou žíly. Není důvod se nijak bát, někomu to je i příjemné. Jsou lidé, co se sami řezají žiletkou a uklidňují se tak. Bodnutí jehlou nijak extra nebolí, takže není důvod to řešit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.