Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výše důchodu

Od: magdon® odpovědí: 5 změna:

Přítelkyni zrušili dobře placené pracovní místo a tak je bez práce. Má 3/4 roku do důchodu. Podobné místo bude jen těžko takhle před důchodem hledat. Kdyby na těch pár měsíců nastoupila na místo výrazně hůře placené, jaký to bude mít vliv na výši důchodu? Nebude výhodnější zůstat na podpoře?

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Je dokonce možné, že dobrým řešením by byl i předčasný důchod, ale to by bylo dobré nechat spočítat na důchodovém oddělení OSSZ v místě bydliště. Ale já bych se s tím neštvala - šla bych na pracák a nechala si vyplácet podporu. Bude mít naprostý klid a dobu tak bude mít pojištěnou až do nároku na řádný důchod. Samozřejmě, na výši důchodu se to zřemě odrazí, ale nemyslím si, že nějak fatálně. To se totiž nedá ani odhadnout, protože výpočet důchodu je mnohem složitější, než si lidi představují (viz různé otázky typu "beru 10.000, jaký budu mít důchod?") Pro výpočet důchodu má význam pojištěná doba ve dnech a výdělky od roku 1986, Pokud je to možné, ať si nechá z ČSSZ poslat výpis pojištěných dob (správně IOLDP = informativní osobní list důchodového pojištění), s ním zajde na důchodové a nechá si modelově spočítat důchod. Upozorňuji, že to není povinnost OSSZ a že to nedělají na počkání.

doplněno 12.07.14 17:49:

O předčasném důchodu bych uvažovala kvůli zvyšujícímu se procentu redukční hranice.

hodnocení

2x

Dobrý den,jestliže jí zbývá třičtvrtě roku do důchodu,nejlepší pro ni bude přihlásit se na ÚP a v klidu počkat na řádný termín odchodu do starobního důchodu.Pokud pracovala na dobře placeném místě,bude výše její podpory určitě dobrá,možná i větší,než mzda,kterou by dostávala na novém-hůře placeném místě.Navíc,doba strávená na ÚP se jí bude počítat jako tzv.vyloučená doba a v žádném případě neovlivní negativně výši starobního důchodu.

iz*
hodnocení

2x

Bude to pro ni výhodnější. Viz vnitřní poštu ...

pohanka*
hodnocení

0x

Roky bude mít přítelkyně vždy splněné, ať půjde na hůře placené místo, nebo zůstane nahlášená na ÚP. Mzda za poslední rok před důchodem se totiž do výpočtu důchodu nezapočítává, pouze dny. Takže se rozhodněte podle Vašich potřeb.

doplněno 14.07.14 22:25:

Počítala jsem si také nějaký předběžné důchody a poslední rok tam nebyl počítán. I na některých stránkách se to uvádí cituji z Měšce.cz -- Pro odchody do důchodu od 1.1. do 31.12 2014 /R se rovná 2014/ se započítávají pouze příjmy v letech 1986 až 2013 /bez r. 2014/. ---- Pak tam píšou, že pokud chcete odhadnout něco dopředu, co bude /nějaké zkratky, pro mě je to složitý/, tak v konečném důsledku to bude pouze pár korun. I já jsem si zadávala různé varianty a opravdu ten důchod se lišil o 20 nebo 30 korun. Takže nemá cenu kvůli pár desetikorunám se honit na nějaké pozici za poloviční plat.

Mzda za poslední ukončený rok se počítá. Jestli je červenec a paní má nárok na důchod za nějakých 8 měsíců (nevidím původní otázku a nejsem si jistá), znamená to, že jí nárok vznikne příští rok na jaře, takže rok 2014 se započítává.

Já než bych se otravovala v mizerně placené práci, zaregistrovala bych se na pracák a brala bych slušnou podporu z vyšších příjmů. Je to pojištěná doba a měla bych klid až do důchodu.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]