Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Štípla mě včela

Od: life007* odpovědí: 8 změna:

Zdravím, minulý pátek jsem šlápla na včelu. Noha trochu otekla, ale druhý den už to bylo mnohem lepší. Včera večer mě to ale začalo opět nepříjemně svědit a do rána noha opět natekla. Nechápu, jak je to po týdnu možné.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dery*
hodnocení

0x

Mě takhle píchla před pár týdny včela do předloktí. Nikdy jsem nebyla alergická a neměla s tím problémy. Tentokrát to byla si nějaká agresivní mrcha :) , protože to trvalo týden, než se to pořádně zklidnilo. Píchanec se mi podebíral, první dny to slušně bolelo a přes půl předloktí jsem měla červený flek celý týden, který příšerně svědil.
Tchyně mi na to dala olejíček z tea tree a ten asi pomohl, začalo to zasychat, červená ustupovala.
Pokud to není nateklé moc, zkuste fenistil - kapky nebo mazání. Uvidíte, jestli se to přes víkend zlepší. Pokud ne, mazejte k doktorovi. A pokud to teď nateklo hodně a třeba to i bolí, běžte raději hned.

asd*
hodnocení

0x

Žihadlo vyndáno?

life007*
hodnocení

Ano, to jsem vyndala hned a dala jsem si na to ocet.

ujendys*
hodnocení

0x

narazila jste na černobylskou

life007*
To má být vtip?
dery*

Jasně, že je to vtip. Dejte na moji radu (viz první odpověď). Pokud nemáte doma fenistil nebo tea tree olejíček, klidně si místo (píchanec i případné zarudnutí) mažte pravidelně třeba slivovicí nebo jiným alkoholem. A pokud to nepomůže, běžte v pondělí k doktorovi. Zvláště v případě, že se to zhorší nebo to bude bolet.
Já mám právě podobnou zkušenost cca dva týdny zpět. Svědilo to jak čert ještě týden.

magdalen*
hodnocení

0x

Já mám s včelím pigárem špatné zkušenosti. Od žihadla na chodidle mně otekla noha až k rozkroku, od prstu na ruce až k podpaží a trvalo to i 3 týdny. Natírání po vpichu octem, nebo cibulí nebylo k ničemu. Jednou, když jsem jela z práce tak, že jsem stihla lékaře, dal mi nějaké léky a do druhého dne se to sklidnilo a otok zmizel tak do 3 dnů. Na radu sousedky používám už několik let mast Cicaderma a mně opravdu zabírá. Výborná je i na popáleniny v kuchyni (hrana pekáče, omáčka). Manžel je proti žihadlům odolný, utělá se malý otok a za 2 hodiny zmizne. Letos dostal už 5 žihadel, 3 do chodidla a 2 na ukazováčky na ruce. Na nohou to proběhlo, jak vždycky, na rukou se mu k otoku udělaly fialové flíčky a jakoby taková vyrážka. Dělal frajera, ale po 2 dnech si to laskavě namazal a všechno postupně zmizlo.

martinhajek*
hodnocení

0x
Strýc je včelař a dostane někdy taky deset žihadel najednou, většinou do rukou (nepoužívá rukavice). Nedávno ho jedna bodla do břicha a bylo mu prý asi dvacet minut dost špatně.
Takže taky podle mne záleží KAM včela bodne, nejen na množství jedu a počtech žihadel za sezónu.
Bavil jsem se s ním o tom a říkal mi, že dnes už jsou původní kraňky nějak nakřížené s kavkazskými druhy včel a mají agresivnější jed a trochu jiné chování.
Když jsem byl jako kluk u dědy na prázdninách, taky jsem jich pokaždé dost schytal, ale ani tehdy ani dnes neoteču, jen to pět minut děsně pálí. Stačí se postavit s nastartovanou sekačkou poblíž úlů a vždy jich pár přiletí a zasáhnou... :-D

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]