Nejste přihlášen/a.
Zdravím.
Je normální, aby VZP chtěla vysvětlení okolnosti úrazu v zaměstnání po roce a půl?
Konkrétně 25.4.2013 jsem měl (podle toho dopisu) úraz. A teď se VZP probrala a zjišťuje, jestli se může na někom zahojit za to, že vyplatila nemocenskou.
Poslali mi dotazník: Jak k úrazu došlo, jestli jsem byl poučen o Bezp. práce, jestli jsem měl dost místa na práci, kdy a jak jsem byl léčen, jména svědků nejlépe i s adresama... Prej do pěti dnů to poslat.
Do pr... já nevím co jsem dělal před měsícem, natož před 1,5 rokem. Kdyby v jedné otázce nebyl zmíněn úraz hlavy, tak ani nevím co to bylo. Navíc do hlavy jsem se v práci praštil tolikrát, že to ani nepočítám. Pravda, většinou to na marodku není.
Má někdo podobnou zkušenost?
doplněno 05.08.14 14:20:Přikládám tu hlavní část dopisu.
Pracovní úraz musel být zapsán do knihy úrazů a určitě byl popsán i pojišťovně zaměstnavatele pro plnění z povinného úrazového pojištění zaměstnavatelů. Nemohl by Vám zaměstnavatel poskytnout pro VZP kopie?
@Ivzez: Děkuju za odpověď. Mě nejde ani tak o to, že ty hlavní údaje najdu v práci. Úraz byl samozřejmě zapsán a jestli to je ten co myslím, tak si nejspíš na většinu věcí vzpomenu, protože to byla rána jak prase, až se mi podlomily kolena, takže je to nezapomenutelné .
Mě jde spíš o to, jestli je normální, že to VZP řeší po takové době.
Jak si mám po takové době pamatovat všechny okolnosti. Bezp. práce, porušení předpisů apod. Nehledě např. na svědky, kteří můžou být dávno propuštění.
A hlavní je, že mám teď dovolenou a nemám náladu chodit do práce a řešit blbosti
@ivzez: Tak pokud jde o školení, tak to určitě mám. Na toto se u nás dbá. BOZP, školení vozíků, roční zdrav. prohlídky, požární hlídky. atd. vše pravidelně. To ani nemusím kontrolovat.
A svědka si taky pamatuju, pořád u nás dělá. To jsem psal spíš tak obecně, že po takové době chtějí vědět věci, co si nemusím pamatovat a další (např. ti svědci) můžou být nedohledatelné.
Ale pokud máte zkušenosti, že to v mém případě je ještě brzo, tak to potom jó
Prasárna, ale je, že já mám cosi dohledávat v papírech zaměstnavatele. To si má dělat pojišťovna sama, když chce z toho vytřískat prachy. Dovolují si mi připomenout, že to vyplňuju ve vlastním zájmu... jak ve vlastním...oni hledají prachy. No je mi jasné, že když zjistí, že to nebyl prac. úraz nebo se něco zanedbalo, tak budou nejspíš chtět vrátit prachy po mě. Případně se zahojí na zaměstnavateli (že mě třeba neproškolil) a samozřejmě z toho pak budu mít problémy i já.
Mně to na zdravotní pojišťovnu přijde ještě docela rychlé, kolikrát reagují i po mnohem delší době. Spíše mi vadí, že si VZP dala na čas, a teď Vás "honí" (odpověď do 5 dnů). Já bych tam asi zavolala (nebo napsala), že to budu řešit až po dovolené.
Svědky byste měl najít v dokumentaci k úrazu u zaměstnavatele. Zaměstnavatel vede i záznamy o školeních BOZP a o účasti zaměstnanců na školeních.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.