Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzít či nevzít

Od: obcanstvi odpovědí: 13 změna:

Dobrý den, :)

chtěl bych se vás zeptat, co byste teoreticky udělali, kdybyste dostali tuto nabídku:

-Žiju v ČR, ale roky spoluorganizuji (nemám to jako živnost, přispívám penězmi a pomáhám) různé kulturní a charitativní akce v Rakousku (tj. hlavně ve Vídni). Tyto akce pomohli hodně lidem, hlavně dětem. A mě před pár dny došel e-mail od Rakouské lidové strany, že jsou rádi za to, že dělám tyto akce a, že by mi mohli udělit rakouské občanství. Odepsali, že v příštích dnech mi zašlou oficiální zprávu poštou.

Jenže...

Když bych si vzal rakouské občanství, příjdu o to české.-

Co byste vybrali vy?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

jokeer*
hodnocení

1x

Myslím, že je tu stále možnost mít dvojí občanství. Jinak nevím do Rakouského občanství bych asi nešel. Jinak obdivuji, že se jako občan České Republiky účastníš charitativních akcí v Rakousku, zvláště, když tu máme tak nízké platy :D

hodnocení

1x

Zdravím.O české nepřijdete a rakouské berte všemi deseti,neváhala bych ani vteřinu !

zajixxx*

Někdo by jej bral ihned, někdo ne. Smím se zeptat, k čemu vám to bude dobré (pokud neplánujete bydlení rakousku)?

Myslím, že občanství demokratické země není nikdy k zahození. Člověk je prostě na větším území doma a může tam počítat s podporou státu. V cizině může žádat o pomoc i tam, kde má zastoupení jen Rakousko a ještě bude mít pas neutrální země.

Já bych ho bral všema deseti.

jokeer*
Dejme tomu, ale proč zrovna Rakouské. Nikomu do toho, ale nekecám, pokud nebudete chtít žít natrvalo v jiné zemi, než je ČR nebo Rakousko, tak proč nemít i Rakouské :)
lmgify

V cizině může žádat o pomoc i tam, kde má zastoupení jen Rakousko
V zemich, kde nema CR diplomaticke zastoupeni, muze obcan CR pozadat o pomoc zastupitelsky urad kterekoliv zeme EU, ktera ma v danem state zastoupeni. Plati to pro vsechny obcany EU, takze toto neni vyhoda rakouskeho pasu.

obcanstvi
hodnocení

Zajixx: prave me by se skrz ty akce hodilo prestehovani.
jinak sem uz postarsi clovek, pred duchodem. a vzdy sem mel dostatek penez a proto jsem daroval docela dost penez charitam v ČR tak I v Ö. Ale jednou se mi naskytla vetsi prilezitost v Ö a uz to jelo :) ;)
zajixxx*

Tak to přeji hodně štestí, ať to výjde. Jinak obdivuji vaši ochotu, investovat vaše finance do zahraničí. Já jsem na to příliš mladý, abych to pochopil...

lmgify

Mě by docela zajímalo, v čem jako má být ta výhoda rakouského občanství proti tomu českému? Občané obou států jsou občané EU.

Rakouský pas umožňuje cestování do pár zemí bez víz navíc oproti tomu českému.

Možná jako jedinou výhodu bych viděl, kdyby člověk chtěl dělat ve Švýcarsku. Nevím, jestli mají Rakušané omezeni jako Češi.

lmgify

Sakra, @zajixxx me o par minut predbehl s tou samou otazkou.

hop®
hodnocení

1x

Teoreticky bych o tom asi popřemýšlel a prakticky bych se na to téměř zcela jistě vykakal...

lmgify
hodnocení

0x

Proc by jsi prichazel o to ceske? Mel by jsi dvoji obcanstvi. Uz asi 2 roky je to mozne. Jedine snad kdyby Rakusani vyzadovali, aby se novy obcan vzdal svych jinych obcanstvi, ale to se mi nejak nezda, ze by pozadovali. Nezjistoval jsem to ale.

lmgify

Tak pardon. Ta zmena s dvojim obcanstvim zacala platit teprve pred 6 mesici (1.1.2014). Do te doby clovek nabytim jineho obcanstvi ztratil to ceske.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]