Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Darování zboží - jak určit hodnotu

Od: petr123* odpovědí: 7 změna:

Chci darovat nějaké zboží z nabídky našeho obchodu jedné obecně prospěšné společnosti a nejsem si jistý jak se v tom určuje hodnota, která se uvádí v darovací smlouvě.

Jako hodnota zboží se udává nákupní cena nebo prodejní cena? A bere se cena s DPH nebo bez?

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

0x

Brala bych to logicky tak, že pro o.p.s. darujete zboží v prodejní hodnotě, t.j. včetně DPH, za kterou by to o.p.s. jinak nakoupila. Ovšem nevím, jak by se to posuzovalo z hlediska plátce DPH. To by asi bylo lepší zeptat se na FÚ. A nakonec to můžete v darovací smlouvě uvést obdobným způsobem, jako na faktuře nebo pokladním dokladu, t.j. s poznámkou, kolik činí DPH (procento i Kč). *cteni*

dusatka*
hodnocení

0x

Myslím, že hodnotu daru byste měl nechat určit soudním znalcem nebo kvalifikovaným odhadem. Z hodnoty daru samozřejmě musíte odvést DPH.

lidka*

Já si myslím, že by se jednalo o sponzorský dar: podnikatel - o.p.s. Na úřadě jsme toto pro školy, hasiče apod. řešili jednoduchou smlouvou o poskytnutí sponzorského daru. Stejně tak úřad dostával sponzorské dary od podnikatelů na financování kulturních, školních a sporovních akcí. A byly to jak věcné, tak finanční dary. Domnívám se, že kdyby si měl dárce nechat určit hodnotu daru znalcem, tak raději nebude nikoho obdarovávat. Ale omlouvám se předem, jestli se něco změnilo v poslední době a nebo zpřísnily podmínky. Možné to je a tak se raději ještě budu informovat, protože vím, že dusatka nenapíše nic, co nezná stoprocentně. *placni* Tady ještě doplním nějaké povídání:

Sponzorský dar a darovací smlouva

Samotný akt zprostředkování a následného předání poskytnutých prostředků by měl být právně deklarován smlouvou, která musí obsahovat náležitosti týkající se všech smluvních stran, kde bude mimo jiné popsáno jakým způsobem se bude s poskytnutými prostředky nakládat v průběhu doby určené na dokončení projektu.

Tato smlouva je individuální a každý projekt bude mít svoji vlastní podobu této smlouvy. Pravidlem většinou bývá průběžná a závěrečná zpráva, jakým způsobem jsou prostředky využívány a v jaké fázi dokončení se projekt nachází. Dva ze základních typů smluv, které je možno použít při definici smluvního vztahu mezi darujícím a obdarovaným je tzv. Smlouva o sponzorském daru a Smlouva darovací.

Smlouva o sponzor/... definuje získání prostředků od podnikatelů, kterým tato smlouva umožňuje odečíst si poskyt/... nebo finanční hodnotu od základu daně.

Smlouva darovací je možno použít pro téměř všechny ostatní případy kdy dárcem je "nepodnikatel".

dusatka*

Lidko, v této odpovědi bych s Vámi ale hodně, hodně nesouhlasila. Zatímco darovací smlouva je určena občanským zákoníkem (§628 a násl.), něco takového jako je "smlouva o sponzorském daru" občanský ani obchodní zákoník nezná. To, čemu se říká "sponzorský dar" se liší od darování tím, že "obdarovaný" poskytuje protiplnění, zpravidla reklamu, což je pak z daňového pohledu chápáno jako "platba"a rozhodně nelze uplatnit daňové zvýhodnění.

lidka*

Tak teď jsem z toho opravdu jelen! *ee* Vždyť na sponzorských darech je hodně závislá celá nezisková sféra - od školství, sociálních věcí, sportu, kultury a pod., tak to musí být nějak řešeno v naší legislativě. Ještě dám teda stránky, ze kterých jsem použila i předchozí výpis. Je to vlastně infiormační servis pro neziskové organizace. Dusatko, kde je ten "zakopaný pes"? *nevi* Mně je prostě proti mysli, že by to šlo řešit pouze darovací smlouvou podle občanského zákoníku a za předpokladu, že dárce dá hodnotu daru ocenit znalcem a zaplatí třeba víc, než bude hodnota poskytnutého daru. To jsem se za dobu praxe setkala s různými legislativními "lahůdkami"a tahle by byla jedna z dalších. *sok*

doplněno 21.05.09 12:10:Právo a zákony v neziskovém sektoru

Dary a dárcovství

Zákony - obecné

Zákony - daňové a finanční

doplněno 21.05.09 12:31:

Tak jestli pomůže alespoň toto, aby nemusel být odhad? Dusatka má jako vždy stoprocentní pravdu! *palec*

U podnikatelů, osob samostatně výdělečně činných či osob majících příjmy z pronájmu, kteří vedou daňovou evidenci nebo podvojné účetnictví, se u darovaného hmotného majetku považuje za hodnotu daru daňová zůstatková cena (tj. vstupní cena majetku po odečtení daňových odpisů). U ostatního majetku se za hodnotu daru považuje účetní hodnota majetku.

Je však dobré si uvědomit, že u podnikatelů, osob samostatně výdělečně činných či osob majících příjmy z pronájmu, kteří vedou daňovou evidenci nebo podvojné účetnictví, není možné dar považovat za daňově uznatelný výdaj. Dar se odečítá až od dosaženého kladného základu daně. V případě daňové ztráty není možné využít daňové zvýhodnění plynoucí z poskytnutí daru. Dar tak nelze odečíst vůbec.

petr123*
hodnocení

No abych si kvůli tomu, že chci dát sdružení které se stará o opuštěné děti nějaké užitečné věcné dar, musel nechat hodnotu těch darů odhadnout soudním znalcem se mi zdá jako dost velká šílenost.

Nechci darovat žádné služby nebo něco podobného kde je problém určit cenu, jde o normální zboží které běžně prodávám podesítkách kusů - takže je u toho jasně prokazatelná jak nákupní tak i prodejní cena, jasné je u toho i DPH (jsem plátce). To na takovou situaci není nějaký jasně definovaný postup?

alf*
hodnocení

0x

tak to je docela oříšek, i jsem o tom debatoval a závěr je takový dojít ke svému správci na FÚ a ten ať řekne. Nebo daňový poradce. Ono jde i o to jak zboží odepsat, no není to taková sranda, přijde mi.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]