Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dospělý s ADHD

Od: vanesa68* odpovědí: 7 změna:

U bratra se objevilo podezření na ADHD - je mu 30 -pochází z rozvedené rodiny - otec matku bil proto od něj odešla (matka říkala, že měl něco s hlavou) chodil do dyslektické třídy, je vyučený a momentálně trpí depresemi z neúspěchů v zaměstnání (za půl roku vystřídal 3 zaměstnání - je mu trapně při pohovorech když zdůvodńuje, proč opustil poslední zaměstnání), v noci nespí, hodně zhubnul. Odkládá úkoly, nedodržuje termíny, dává se do řeči s cizími lidmi, všechno jim o sobě povykládá a pak se diví, když to oni použijí proti němu nebo ho za zády pomlouvají. Občas jedná impulsivně, hádá se s lidmi, kvůli tomu nemá skoro žádné kamarády, všichni ho berou, že je divný, okolí ho považuje za nulu, nedokáže udržet pozornost, občas kvůli maličkosti vybuchne a udělá scénu na veřejnosti. Když se s někým pohádá, chce se omluvit za každou cenu a tomu člověku se vnucuje i když ten druhý o to nestojí... už jsme z něj zoufalí, přitom je to hodný a obětavý člověk, matka pořád čekala, že "z toho" vyroste, najde si práci a usadí se.

Od 20 let chodil k psycholožce, ta mu dávala Bachovy kapky, ale podle něj to nezabíralo tak tam přestal chodit. Teď chodí k psychiatričce, ale ta mu jen předepsala Eliceu (na vyplavování hormonu štěstí) a řekla přijďte si za měsíc pro další. Teď předepsala psychoterapii, vybral si psychologa a jde k němu za měsíc. Máte s tím někdo zkušenosti? Existují na to nějaké léky? Kdo je předepíše?

Jeho přítelkyně (jsou spolu 3 roky a bydlí spolu) o této nemoci ví, ale začíná jí to vyčerpávat. Říká, že kolikrát už na to nemá sílu, před známými ho musí omlouvat když něco provede nebo mluví úplně mimo téma. Druhý problémem je to, že stále ho tlačí do toho, aby si našel jakoukoli práci a vydržel v ní a neseděl jen tak doma, rozesílá jeho životopisy, posílá mu kontakty na potenciální zaměstnavatele. Ona by se chtěla usadit, koupit si byt, občas si zajet na dovolenou, po čase si pořídit dítě, zajít se někam pobavit, ale má strach, že bratr udělá na veřejnosti scénu (už tomu tak mockrát bylo - proto s ním ona nechce chodit ven nebo ho brát mezi své přátele a bratr se takto předvedl i před matkou, která kvůli ostudě utekla z obchodu). Ona má celkem náročné a prestižní zaměstnání, proto jí asi vadí, že se na bratra okolí dívá jako na povaleče, který sedí doma na podpoře a nudí se. Ani doma neuklidí, neuvaří, prý to nestihl nebo zapomněl. S její rodinou taky nevychází, asi by si k ní představovali někoho úspěšnějšího, nemá si s nimi co říct, její bratr se snažil najít si k němu cestu, ale ten on vždy udělal něco, čím si to u jejího bratra pokazil (křičel na něj na veřejnosti, udělal ostudu apod.). Kromě mě, přítelkyně a matky vlastně nikoho nemá, je mi ho líto a nevím jak mu pomoci

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Omlouvám se, že jsem to nečetla celé, musím však říct jedno k tématu. ADHD je porucha, kterou dospělý člověk (a částečně už i dítě na 2. stupni ZŠ) zvládá korigovat. To prvostupňové děti a jejich prozatímní nedostatek vůle je důvod, proč je ADHD takovým problémem. Ano, dospělý s ADHD může působit roztržitým dojmem, být velice fyzicky aktivní, "nervní", a impulzivní, ale ADHD nemůže způsobit větší problémy.

vanesa68*
hodnocení

a korigovat jak? Máte s tím osobní zkušenost? Tady jde o to, že kromě Bachových kapek a Elicei na náladu mu nikdo nepomohl, já se chci zeptat, kam se v takovém případě chodí? Psycholog nebo psychiatr nebo psychiatrická léčebna? Jak jsem psala výše - ono to graduje - má deprese, ví že se s ním něco děje, ale neví jak to řešit. Na internetu jsem našla informace, že na to existují léky, psychoteratpie formou koučingu apod. ale nevíme za kým jít. V pubertě byl v PPP, kde mu napsali do papírů, že je tam silné podezření na ADHD, ale nikdo to dál neřešil

Korigovat vůlí. Ten člověk se prostě ovládá. Jak říkám, mohou tam být nějaké pozůstatky, náznaky, ale dospělý se sám zvládá chovat tak, že v životě normálně funguje jako ostatní. Dočtu Váš dotaz a zkusím poradit, ale určitě se objeví někdo s většími zkušenostmi ;)

doplněno 10.07.14 08:58:

No, zatím bych se držela těch depresí - ty máte potvrzené, jestli si dobře pamatuji. Psychoterapie ano, a pokud bez úspěchu po nějaké době, asi bych po psychiatričce chtěla antidepresiva. Ty další věci - scény na veřejnosti, vyprávění cizím lidem apod., to už zní dost podivně - ví o tom psychiatrička? Popř. pokud pouze něco předepíše a moc nevyšetřuje a nezkoumá, vyměnila bych ji.

Druhá věc je ta, že se jeho přítelkyně snaží najít mu práci, rozesílá životopisy apod. Já vím, že je to problematické, když bratr nezvládá ani starost o domácnost, když je nezaměstnaný, ale když tyhle věci bude někdo dělat za něj, tak mu vůbec nepomůže. Já bych se tedy určitě bránila, kdyby někdo rozesílal moje životopisy a nutil mě chodit na pohovory do prací, o kterých nic nevím a sama jsem si je nevybrala. Jeho problémy pak také mohou plynout částečně z toho, že se potřebuje bránit. Jakkoliv to možná zní hloupě, myslím, že přístup "budeme spolu vybírat práci, a až se ti nějaká bude líbit, až objevíš tu, ve které bys byl rád, tak jim pošleš životopis" by se tady vyplatil.

lidus*
hodnocení

1x

Nějak se mi nezdá, že se ADHD zjistilo až v dospělosti. ADHD- je anglická zkratka názvu attention deficit hyperactivity disorder neboli porucha s deficitem pozornosti a hyperaktivitou. Označuje onemocnění způsobující obtížné soustředění, nepřiměřeně zvýšenou aktivitu a impulzivitu a projevuje se už u batolat a pokud se nepletu, je podle posledních výzkumů dědičná. Spíš bych to viděla na nějakou jinou poruchu osobnosti, deprese, stres a zde pomůže opravdu jen psycholog-psychiatr a řádné vyšetření dost možná i funkcí mozku (i nádor na mozku se takto může projevit).

pepecek
hodnocení

0x

Silná vůle, všecko zmůže a trpělivost nese růže.

hodnocení

0x

Dobrý den Vaneso.Konopí- všelék na vše,tzn.že i na ADHD.Pozorně čtěte : alternativni-medicine.web/...

hodnocení

0x

při ADHD má být člověk vyšetřen u neurologa - tuším, že se mají udělat vyšetření mozku. Existují léky přímo na ADHD, je to hrozná chemie. Ritalin a podobně novinky.cz/... Jsou to léky složením podobné amfetaminům, v dnešní době se předepisují až moc. Problém s přemírou dětí a mládeže na lécích proti ADHD mají hlavně v anglosaských zemích (USA, VB). Léky se zneužívají na černo i zdravou mládeží kvůli zkouškám na vysoké škole, maturitě atd... Po těchto lécích se lepší koncetrace, mohou mít ale spoustu vedlejších účinků.

doplněno 10.07.14 12:25:

Co je to Ritalin? Ritalin je obchodní název pro metylfenidát, který Americká protidrogová agentura (DEA) klasifikuje jako narkotikum kategorie II – tedy stejně jako kokain, morfium a amfetaminy*. Pro své stimulační účinky je často zneužíván dospívajícími.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]