Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jde projet duhou?

Od: cocinkamichalka* odpovědí: 17 změna:

Ahoj kolegové,

dnes po cestě do Prahy po D8 jsme viděli krásnou dvojitou duhu. Tak jsem se těšila, že tou duhou "projedeme" autem, ale ta duha se pořád vzdalovala. Přítel mi tvrdí, že duhou projet nejde (myšleno jako "pod mostem"). Můžete mi to někdo objasnit? Díky, Míša

17 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tomibender*
hodnocení

6x

Dobrý den, nelze, duha není nikde na konkrétním místě, je to jen způsobené lomem světla ve vodních kapkách, který se k vám, jakožto pozorovateli, dostává ve formě rozloženého světla na barevné spektrum.

vizte třeba zde: cs.wikipedia.org/...

hodnocení

3x

Duhu nemůžete podjet. Je to jenom odraz slunečního světla od vodních kapek nebo krystalků ledu v ovzduší. Abyste duhu viděla, musí odraz světla svírat se slunečními paprsky úhel cca 42 stupňů. Pokud se k duze "přibližujete" úhel zůstává zachovaný a duha se vám proto vzdaluje. Lépe to pochopíte z obrázku.

Jde projet duhou?

ria*
hodnocení

1x

malou soukromou duhu si můžete vytvořit za slunečného dne na zahradě (hadicí).. :).

hodnocení

1x

Měla jsem sousedku Slovenku ona s manželem chtěla jet na Slovensko na kopec Živčák,kde se dějí údajně zázraky. Přijeli jsme tam a ona říkala ,že už je moc hodin takže asi nic neuvidí.

Tak jsem koukala kolem byly tam procesí s různých zemí ,,to jsem viděla poprvé jako málem Lurdy. Najednou jsem se koukla na skupunku lidí ,kteří koukali nahoru k nebi. Šla jsem tam a viděla jsem z toho místa barevné lidi i stromy ,,jak by je natřel.Zavolala jsem muže rychle stál vedle mne a neviděl nic. Ale lidi co tam byli ano. Shodovali jsme se ve střídání barev .Sáhla jsem si na muže a on byl politý tou barvou,zrovna jaká se ukazovala.

Mezi tím hloučkem lidí byli starší i mladí lidé. Bylo to nepochopitelné.Dlouho jsem na to myslela. Až jednou jak jsem viděla DUHU,,tak jsem si všimla a uvědomila,že jsou na ní zrovna ty barvy,které jsem viděla na těch lidech a jak ty paprsky šly a zaplavily celé okolí. .včetně i stromů.které byly jinak zelené.

Tak jsem si nakonec uvědomila,že se tam patrně nějak lomí,či co Duha,

Čili duhou (mostem ) projet nejde,ale můžete být zaplaveni jejími barvami.Tak jsme si nabrali (léčivou ) vodu a jeli domů.

Tolik to jsem zažila s Duhou a bylo to nádherné i tenkrát nepochopitelné.

Pro informaci přikládám odkaz na ten kopec, na místopis, léčivé prameny, geografii a kulturní památky.

Jako výlet fantastické... Kysuce jsou nádherné! A duhu je vidět i z Živčákové hory... když prší...

Když jsem byla na kopci Živčák,tak nepršelo...

ahudahud
hodnocení

0x

Panebože, to myslíš vážně? V životě by mě nenapadlo, že se dospělý člověk může domnívat, že jde projet duhou. To mě fakt pobavilo. Pravdu má samozřejmě přítel.

hodnocení

0x

bohužel, přirovnal bych to k optickému klamu, tam taky ta oaza prostě není, ikdyž jí tam vidíte. Kdyby to šlo byl by na jednom konci duhy hrnec zlata... a velký nával :-D

doplněno 09.07.14 22:20:

@ahudahud neblázni, každého občas napadne něco, co jinému přijde nesmyslné. Mám občas brutálnější nápady... ;)

hodnocení

0x

Posledně, když moje děti koukaly na duhu, vzal jsem je a šli jsme s rýčem vykopat ten hrnec se zlaťáky, co je zakopaný na konci duhy. Jak myslíte, že to dopadlo :)? Myslím, že mají docela hezký zážitek, ale rýč jsme přinesli nepoužitý.

stonek*
hodnocení

0x

Duhou projet jde! Vlastně kdykoli můžete pro vzdáleného pozorovatele projíždět duhou :D

ahudahud

Hm, to je jako když kdykoliv se můžeme zmenšit na 1 cm. Pro vzdáleného pozorovatele ;)

jochanan
hodnocení

0x

Duhou můžete projet - tedy spíš projít, stačí jen rozprášit vodu...

ahudahud

Ale i tehdy ji uvidíte stále před sebou či za sebou, nikdy nebudete v ní.

pepecek

ale projdete jí.

majsterjoe*
hodnocení

0x

Po určitých houbách není problém si na duhu i sáhnout.

cocinkamichalka*
hodnocení

Děkuji všem za zajímavou diskuzi :)

figurek*
hodnocení

0x

jj, radím : příště nejezděte pod duhovým mostem, ale hledejte jeho konec. Na obou koncích duhy totiž najdete hrnec plný zlata, který vám jako bonus ještě navíc splní tři přání. Budete bohatá a doživotně zajištěná.

*

No ale k vašemu dotazu, protože podle pravidel poradny se sem nesmí psat plky : Duha vzniká jako lom světelných paprsků, který se promítá pouze a jedině pod určitým úhlem. Proto duhu uvidíte pouze a jedině na opačné straně, než je slunce, proto nemůžete vjet pod duhu a proto také má duhový oblouk vždycky stejný poloměr.

Když stojíte, stojí i duha. Když se pohybujete, pohybuje se i duha. Je to dáno právě tím jedním určitým úhlem promítání.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]