Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Kdo vynalezl metro?

Od: makrofag® odpovědí: 8 změna:

Hezký večer všem.

První plány podzemní dráhy na světě byly podle mých informací k vidění na výstavišti v Londýně v roce 1863. Chci prosím vědět, který konkrétní člověk za tím stál? Vynálezce metra... :)

Díky, Makrofág.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

milan23*
hodnocení

4x
Asi za tím stál z velké míry Charles Pearson.Ten nápad byl ale zřejmě převzat z důlní přepravy.
hodnocení

Ano! Našel jsem si toho chlápka i na Anglický Wikipedii, a přesně o něj mi šlo. Je to průkopník myšlenky metra, takovýho člověka jsem hledal! :) Díky :)

karlos1
hodnocení

0x

cs.wikipedia.org/...

přímo jméno tam není, ale i tak je to zajímavé čtení

hodnocení

0x

A co je na tom za vynález? Vlak v tunelu předtím nikdo neviděl?

hodnocení

Ne ve městech a ne jako součást složitý dopravní hromady. Já to vidím jako vynález. Vlak v tunelu, to je přece něco jinýho viďte.

Ale v tom Londýně to byl víceméně normální parní vlak v tunelu. Spousta vychytávek tam byla nutná, ale vynález?

elien
hodnocení

0x

Metro vynalezl Neel Duilius.*jasne*

honzmalatny*
hodnocení

0x

Byl to Rus, Michail Metronovič Metronov a dle něj se tomu říká, na jeho počest a slávu, metro. On vlastně vynalezl i metr,metrák, metronom, i metrofon, jenž byl časem přejmenován na mikrofon, ale to znalci historie ví... :) :).

Omlouvám se, ale nemohl jsem si to neodpustit napsat. Přiznávám úplně mimo mísu... Hezký den všem.

HM

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]