Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Nárok na rok a půl staré dítě

Od: leonyta odpovědí: 2 změna:

Dobrý den,

mám dotaz, můj 21 letý syn má rok a půl starého chlapečka, nadevše ho milujeme a syn se s přítelkyní rozešel :Prosím o radu alimenty platí pravidelně, dává i navíc, kupuje mu oblečení a chceme i on, aby měl nárok dva dny v měsíci nebo i víc aby si ho mohl brát. Kam se obrátit, popřípadě, co napsat, nevím jestli na sociálku nebo na soud. Moc díky za odpovědi.

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Na sociálku se obrátit může, tam by mu pomohli sepsat návrh k soudu na úpravu styku s dítětem, pokud by to nezvládl sám. Je třeba návrh k soudu podat (pokud se není matka schopna s otcem dítěte dohodnout) protože potom se bude muset matka řídit rozsudkem, který soud vydá. A bude povinna dítě ke styku s otcem připravit a otci ho v určený čas vydat. Dítě má právo na styk s otcem a otec s dítětem. Takže já doporučuji nechat si styk i výživné určit soudně.

aaella*
hodnocení

1x

V prvé řadě je potřeba obrátit se na matku dítěte a zkusit se s ní na styku se synem dohodnout. Pokud by dohoda byla neúspěšná, obrátit se na sociální odbor v místě bydliště dítěte a požádat ho o spolupráci při zajištění pravidelného styku se synem. Pokud by ani tato cesta nebyla úspěšná, je nutné se obrátit na soud (okresní či obvodní soud v případě Prahy), místně příslušný dle místa pobytu dítěte a požádat o úpravu styku otce s nezletilým. Otec si sám úpravu styku může navrhnout, soud návrhem není vázán, může rozhodnout o širším či naopak užším styku. Pokud by matka styku syna s otcem bránila, je to důvod pro návrh na změnu výchovného prostředí. To vše samozřejmě za situace, že je Váš syn oficiálně uveden jako otec dítěte v rodném listě. Pokud by nebyl, muselo by se nejprve řešit otcovství k nezletilému.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]