Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám dotaz, můj 21 letý syn má rok a půl starého chlapečka, nadevše ho milujeme a syn se s přítelkyní rozešel :Prosím o radu alimenty platí pravidelně, dává i navíc, kupuje mu oblečení a chceme i on, aby měl nárok dva dny v měsíci nebo i víc aby si ho mohl brát. Kam se obrátit, popřípadě, co napsat, nevím jestli na sociálku nebo na soud. Moc díky za odpovědi.
Na sociálku se obrátit může, tam by mu pomohli sepsat návrh k soudu na úpravu styku s dítětem, pokud by to nezvládl sám. Je třeba návrh k soudu podat (pokud se není matka schopna s otcem dítěte dohodnout) protože potom se bude muset matka řídit rozsudkem, který soud vydá. A bude povinna dítě ke styku s otcem připravit a otci ho v určený čas vydat. Dítě má právo na styk s otcem a otec s dítětem. Takže já doporučuji nechat si styk i výživné určit soudně.
V prvé řadě je potřeba obrátit se na matku dítěte a zkusit se s ní na styku se synem dohodnout. Pokud by dohoda byla neúspěšná, obrátit se na sociální odbor v místě bydliště dítěte a požádat ho o spolupráci při zajištění pravidelného styku se synem. Pokud by ani tato cesta nebyla úspěšná, je nutné se obrátit na soud (okresní či obvodní soud v případě Prahy), místně příslušný dle místa pobytu dítěte a požádat o úpravu styku otce s nezletilým. Otec si sám úpravu styku může navrhnout, soud návrhem není vázán, může rozhodnout o širším či naopak užším styku. Pokud by matka styku syna s otcem bránila, je to důvod pro návrh na změnu výchovného prostředí. To vše samozřejmě za situace, že je Váš syn oficiálně uveden jako otec dítěte v rodném listě. Pokud by nebyl, muselo by se nejprve řešit otcovství k nezletilému.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.