Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak nejlépe podat výpověď v zaměstnání

Od: snek* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, řeším tuto otázku:

je mi 48let, jsem několik let v klasickém pracovním poměru na dobu neurčitou a bohužel několik posledních měsíců jsem v pracovní neschopnosti. Nemoc vznikla nejspíš z trvalého stresu; zaměstnavatel za mne již má náhradu; já se do práce k němu vracet nechci, i když je ta práce celkem dobře placená, za zničené zdraví žádné peníze nestojí. Plánuji co nejrychleji začít začít podnikat v podobném oboru, abych nebyl bez příjmu; ale rád bych se vyhnul nějakému konfliktu nebo dohadování o "střetu zájmů". Nejspíš se ještě dost dlouho budu léčit, nicméně bych rád měl za sebou formality a ukončil pracovní poměr a uvolnil si ruce. Jak a kdy to udělat abych se vyhnul zbytečnému dohadování, a zároveň (pokud by se mi nepodařilo začít vydělávat hned) abych si zbytečně neuzavřel cestu k nemocenské a případně podpoře v nezaměstnanosti? A z čeho se tyto vypočítávají - dokládají se např. výplatní pásky, nebo něco jiného, co bych si měl od zaměstnavatele vyžádat? Jde mi o řešení třeba i ne pro mne finančně nejvýhodnější, ale férové a přijatelné pro obě strany a bez dohadování a stresů.

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

iz*
hodnocení

2x

Zaměstnanec může dát výpověď i v době nemoci. Výpověď musí být písemná a musí být doručena druhé straně. Doručíte-li zaměstnavateli písemnou výpověď do 31. července včetně, začne 1. srpna běžet výpovědní doba a pracovní poměr skončí (nemáte-li sjednánu selší výpovědní dobu) 30. září. Doporučuji výpověď zaslat doporučeně s dodejkou nebo předat osobně proti potvrzení.

Na nemocenské budete mít nárok i po skončení zaměstnání, podklady pro výplatu nemocenského (potvrzení o trvání DPN i její ukončení) budete i po skončení zaměstnání předávat již bývalému zaměstnavateli.

Za osoby pobírající nemocenské hradí zdravotní pojištění stát. Akorát budete muset zdravotní pojišťovně doložit, že pobíráte nemocenské.

------- Do výpovědi doporučuji uvést "ze zdravotních důvodů". Podle zákona o zaměstnanosti jde o vážný důvod, takže se Vám v případě následné evidence na ÚP nebude krátit podpora. (ÚP může vyžadovat zprávu lékaře.)

Podpora se ve Vašem případě bude počítat z pravděpodobného výdělku.

-------- Jestli jste se zaměstnavatelem neuzavřel konkurenční doložku, můžete bez obav začít podnikat. Jen bych s tím počkala až po skončení zaměstnání. Jde-li o obor, v němž působí Váš zaměstnavatel, potřeboval byste před zahájením podnikání písemný souhlas zaměstnavatele.

oiod
hodnocení

0x

Pokud zvažujete být ve stavu nemocných, pak žádnou výpoveď nedávejte. Zaměstnavatel má omezené možnosti se vás zbavit a budete marodit za stávajících podmínek. Pokud se chcete domluvít, domuvte si také nějaké odtsupné, že mu nebudete blokovat nemocí místo, které může tak obsadit někým jiným. Prosím pěkně, jakou pracovní pozici zastáváte?

snek*
hodnocení

Dplňuji: jde mi právě o to ukončit pracovní poměr co nejdříve, abych mohl s čistým svědomím začít něco dělat "na svém". Na mém místě už sedí dočasná náhrada s tím, že kdybych už nenastoupil, tak dostane trvalou smlouvu; ovšem než dožene léta praxe, tak to potrvá, proto mne zaměstnavatel sám nevyhodí. Odstupné nehrozí, zaměstnavatel by byl raději kdybych neodcházel, tak proč by mi ho dával? Měl jsem spíše na mysli ukončení dohodou, jen nevím jak se to pak řeší s nemocenskou a případnou podporou, kdybych ji v budoucnu potřeboval.

iz*

Na nemocenské budete mít nárok až do konce nemoci nebo do konce podpůrčí doby (380 kalendářních dnů) podle toho, co nastane dříve. Ukončení zaměstnání na to mít vliv nebude.

Dohodu se zaměstnavatelem uzavřít můžete, ale i do ní napište "ze zdravotních důvodů". Pokud byste se zaregistroval na ÚP po dobrovolném skončení zaměstnání bez vážného důvodu, krátila by se Vám po celou dobu podpora na 45 %.

Ještě k tomu podnikání: Dohodněte se s ošetřujícím lékařem. Pokud ze zaměstnání máte neschopenku, neměl byste podle mne v době nemoci začínat se stejnou činností jako OSVČ.

zadna*

Ještě bych dodal, že na dohodu nemusí zaměstnavatel přistoupit. V takovém případě pokud chce zaměstnanec ukončit pracovní poměr, musí sepsat výpověď, kde výpovědní lhůta je dvouměsíční a běží od 1. dne následujícího měsíce. Na UP po tomto ukončení dostanete jen 45% průměrného výdělku už od počátku.
Pokud byste nemohl dělat danou práci ze zdravotních důvodů, tak bych vám poradil, nechte si od závodního lékaře napsat, že nemůžete danou práci vykonávat ze zdravotních důvodů a zaměstnavatel by vás potom musel vyhodit, vy byste dostal 3 odstupné platy (pokud jste zaměstnán déle než 2 roky) a v případě nemoci z povolání nebo ohrožení nemoci z povolání dokonce 12 odstupných platů.
Přece vás tam zaměstnavatel nebude držet, když nic dělat nemůžete.

iz*

Tazatel píše, že za něj už má zaměstnavatel náhradu, takže je podle mne pravděpodobné, že na dohodu přistoupí. Pro nárok na odstupné by muselo jít o ztrátu zdravotní způsobilosti pro pracovní úraz nebo pro nemoc z povolání.V případě výpovědi podle § 52 písm. e) nárok nevznikne.

Uvede-li zaměstnanec do výpovědi nebo v žádosti o rozvázání pracovního poměru dohodou zdravotní důvody, jež může doložit lékařským potvrzením/doporučením, nekrátí se následně podpora.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]