Nejste přihlášen/a.
CHTELA BY JSEM SE ZEPTAT MAM ZAMESTNANCE, KTERY JE UZ MESIC NEMOCNY,NEMA VYCHAZKY A PRESTO SOM HO DNES STRETLA NA NAKUPU VE MĚSTE,JSEM TAK NASTVANA JA PLATIM NEMOCENSKU, PAK STAT A ON PO CHIRURGICKEM ZAKROKU TUKOVEJ BOULICKY NEMUZE DELAT ALE NA NAKUPY ANO, CO MUZU UDELAT A JAK SE K TOMU POSTAVIT VOPRED DEKUJI DANI
Zde máte podrobně popsané informace, co a jak může zaměstnavatel kontrolovat u nemocných zaměstnanců. Věřím tomu, že Vás může štvát to, že stát přesunul povinnost vyplácet náhradu mzdy u nemocného zaměstnance. Ale nemůže být důvodem k okamžité výpovědi to, že jste svého zaměstnance viděla ve městě na nákupu. To si myslím, že je trochu unáhlená reakce. Nevěřím tomu, že se nechat řezat jenom kvůli tomu, aby mohl zůstat doma. Pokud s ním máte problémy, tak to budete muset s ním řešit podle ustanovení Zákoníku práce. Jinak mi připadá, že kontrola nemocných se stala výhodným byznysem pro mnoho agentur. Nic proti tomu, jejich pravomoci jsou dosti omezené a to si myslím, že je to v pořádku.
No nevím, ale měsíc asi bez jídla nevydrží ne? Měl by mít vycházky Myslím, že výpověď mu dát nemůžete, maximálně nahlásit tuto příhodu na ČSSZ a doufat, že vyšlou kontrolu
Pokud neměl v tuto dobu vycházky je vaší povinností ,jako zaměstnavatele, z nedodržování léčebného režimu vyvodit důsledky.Viz nový Zák.práce.Nebo nad tím mávnout rukou.(Pozor je to dvousečná zbraň.)
V Pracovním řádu, ani jinak nelze ukládat zaměstnanci sankce za porušení léčebného režimu. V současné době může zaměstnance postihnout pouze správa sociálního zabezpečení (na vaši výzvu může udělat kontrolu) a to tím, že buď pokrátí nebo odejme nemocenské dávky. V současné době je odložena platnost § 192 - 194 ZP, které se zabývají práce neschopnými a kontrolou (a vyplácením dávek) ze strany firem. Odklad je platný zatím i pro celý rok 2008, protože nebyl schválen nový zákon o nemocenském pojištění. A v § 57 ZP se mimo to výslovně píše, že zaměstnanci nelze dát výpověď, za porušení léčebného režimu. Z výše uvedeného je jasné, že veškeré sankce, které byste vůči zaměstnance přímo uplatnili nebo je dokonce odsouhlasili v Pracovním řádu firmy, budou neplatné a bylo by možno takový postih úspěšně napadnout, i když je to mrzuté, protože zaměstnanci, kteří se "hodí marod" parazitují na odpovědných zaměstnancích i firmě.
Tolik názor odborníka.
Není to trochu unáhlená reakce? Viděla jste ho jen jednou, třeba byl zrovna u lékaře, tak proč by si zrovna nemohl nakoupit. Já jsem také teď na nescopence už třetím týdnem, nejdřív menší chřipka, pak plánovaný chirurgický zákrok. Vycházky sice mám, ale vím, že jsem byla mimo domov i v době, kdy to nemám povoleno, třeba zrovna u lékaře a pak jsem šla zároveň vyvenčit psa
Přesně tak, mně taky připadá, že člověk i během měsíce potřebuje vyřídit určité věci a nepovolení vycházek je v tomto případě totální nesmysl. Nechápu, proč by si kvůli menší operaci člověk jednou za měsíc nemohl dojít pro jídlo nebo pro živočišné uhlí, když má zrovna průjem a doma došlo...takových důvodů, proč člověk akutně musí ven je tolik... a nemusí to znamenat, že chodí místo stonání po kavárnách.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.