Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

ZTP a žádost o odpočet DPH na auto?

Od: lidus* odpovědí: 3 změna:

Vážení rádcové, žádost o příspěvek na nákup auta jsem nikdy nedávala a myslím si, že bych na něj nedosáhla ale prodejce aut nás informoval o možnosti odpočtu DPH pro ZTP. Nenašla jsem na nettu žádné informace o této možnosti: kde a jak se žádá? Poradíte? Děkuji. Lída

doplněno 07.07.14 21:22:

Informace pro ostatní. Někteří prodejci dokáží odpočet DPH vyřídit na finančním úřadu-jak to udělají nevím ale je to nelegální.

Jediná legální možnost je, zažádat o příspěvek na zvláštní pomůcku-motorové vozidlo (možno získat až 200 000 Kč. Pokud příspěvek získáte, třeba jen jedinou korunu, po koupi auta zajdete na finanční úřad a zažádáte o vrácení DPH (strop vrácení DPH je 100 000 Kč a žádost musí být podaná nejpozděj do 3 let od nákupu auta).

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

gita65
hodnocení

0x

Paní Liduš.

Nevím, proč si myslíte, že byste nedosáhla na příspěvek na auto. Někde zde na poradně jsem četla, že jste vozíčkářka. Máte-li průkazku ZTP/P, tak máte nárok na příspěvek na auto. Jak píšete, nikdy jste nežádala. Tak byste dostala celých 200 tisíc na 10 let. Další žádost o příspěvek ( po 10 letech), již plnou částku nedostanete. Také se posuzuje, zda jste v posledních 5 letech nežádala o příspěvek na úpravu bezbariérového bytu.

Jsem vozíčkářka, mám ZTP/P a mohla jsem vždy po 5 letech, ( nyní po 10 letech) znovu zažádat. Sice letos jsem již nežádala. Syn má nové auto a prohlásil, že nemá cenu mít doma dvě auta. Ale nikdy jsem neměla problém a příspěvek mi byl přiznán. Doma se pohybuji o dvou fr.holých. Dále nedojdu než 50m.

Myslím si, že byste to měla zkusit zažádat. Nic se horšího nestane, než že Vám dají odmítavou odpověd. O vrácení DPH nemohu poradit, nevím. Gita

lidus*
hodnocení

Paní Gito díky, rozhodla jsem se, že to zkusím a zažádám, no co i kdyby mi přiznali jen 1kč tak si můžu odečíst DPH. Nežádala jsem o nic, vždy jsem si říkala, že jsou potřebnější a také nikam pravidelně autem nejezdím, 10x za rok k lékaři, 3-5x ambulantně infuze a pak už jen výlety, nákupy... (to ale asi nebude nikoho zajímat), prosím, co jste psala -kam jezdíte? Ujdu o dvou fr. holích 20m, jinak mech. vozík, mám ale jen ZTP ( to jsem se dost divila, na péči mám III. mobilitu rovněž ale ani na odvolání jsem ZTP/P nedostala) a to si vozík odřídím jen po rovině a kousek.

gita65

Paní Liduš. Já vždy napsala kam jezdím a kolikrát za rok. Návštěva dětí, příbuzných, návštěva klubu pro zdravotně postižené(30km od naší obce), kultůrní a jiné akce.Každý měsíc 1 týden rehabilitace ( potvrzení jsem si vždy vyžádala, abych měla doklad, ikdyž to nechtěli), návštěva lékaře, nákupy, také 1x za rok jezdíme k příbuzným do zahraničí. Prostě napsat vše, kam jezdíte.

Ale divím se, že nemáte ZTP/P. To ujdete méně než já. Přece potřebujete také doprovod. Tady u nás soused také zažádal poprve o příspěvek na auto a před měsícem dostal rozhodnutí o přiznání částky, ale jen 95 tisíc. Tak nevím, podle čeho posuzovali a určili částku. Jinde zase dostali plnou částku 200 000, protože mají postižené dítě a vozí do speciální školy každý den, ale to chápu.

Ale paní Liduš zažádejte! Třeba nedostanete úplně všechno, ale i část je lepší než nic a pomůže Vám to. Já mám ted i elektrický vozík a po obci si všude jezdím sama, také do přírody si zajedu nebo s kamarádkou na kafíčko do města (5km) u nás je jen taková začouzená hospoda. Nemusím syna stále obtěžovat. A připadám si, že jsem úplně soběstačná. Tak Vám přeji, aby žádost byla vyřízena kladně. Gita

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]