Nejste přihlášen/a.
Vážení rádcové, žádost o příspěvek na nákup auta jsem nikdy nedávala a myslím si, že bych na něj nedosáhla ale prodejce aut nás informoval o možnosti odpočtu DPH pro ZTP. Nenašla jsem na nettu žádné informace o této možnosti: kde a jak se žádá? Poradíte? Děkuji. Lída
Informace pro ostatní. Někteří prodejci dokáží odpočet DPH vyřídit na finančním úřadu-jak to udělají nevím ale je to nelegální.
Jediná legální možnost je, zažádat o příspěvek na zvláštní pomůcku-motorové vozidlo (možno získat až 200 000 Kč. Pokud příspěvek získáte, třeba jen jedinou korunu, po koupi auta zajdete na finanční úřad a zažádáte o vrácení DPH (strop vrácení DPH je 100 000 Kč a žádost musí být podaná nejpozděj do 3 let od nákupu auta).
Paní Liduš.
Nevím, proč si myslíte, že byste nedosáhla na příspěvek na auto. Někde zde na poradně jsem četla, že jste vozíčkářka. Máte-li průkazku ZTP/P, tak máte nárok na příspěvek na auto. Jak píšete, nikdy jste nežádala. Tak byste dostala celých 200 tisíc na 10 let. Další žádost o příspěvek ( po 10 letech), již plnou částku nedostanete. Také se posuzuje, zda jste v posledních 5 letech nežádala o příspěvek na úpravu bezbariérového bytu.
Jsem vozíčkářka, mám ZTP/P a mohla jsem vždy po 5 letech, ( nyní po 10 letech) znovu zažádat. Sice letos jsem již nežádala. Syn má nové auto a prohlásil, že nemá cenu mít doma dvě auta. Ale nikdy jsem neměla problém a příspěvek mi byl přiznán. Doma se pohybuji o dvou fr.holých. Dále nedojdu než 50m.
Myslím si, že byste to měla zkusit zažádat. Nic se horšího nestane, než že Vám dají odmítavou odpověd. O vrácení DPH nemohu poradit, nevím. Gita
Paní Gito díky, rozhodla jsem se, že to zkusím a zažádám, no co i kdyby mi přiznali jen 1kč tak si můžu odečíst DPH. Nežádala jsem o nic, vždy jsem si říkala, že jsou potřebnější a také nikam pravidelně autem nejezdím, 10x za rok k lékaři, 3-5x ambulantně infuze a pak už jen výlety, nákupy... (to ale asi nebude nikoho zajímat), prosím, co jste psala -kam jezdíte? Ujdu o dvou fr. holích 20m, jinak mech. vozík, mám ale jen ZTP ( to jsem se dost divila, na péči mám III. mobilitu rovněž ale ani na odvolání jsem ZTP/P nedostala) a to si vozík odřídím jen po rovině a kousek.
Paní Liduš. Já vždy napsala kam jezdím a kolikrát za rok. Návštěva dětí, příbuzných, návštěva klubu pro zdravotně postižené(30km od naší obce), kultůrní a jiné akce.Každý měsíc 1 týden rehabilitace ( potvrzení jsem si vždy vyžádala, abych měla doklad, ikdyž to nechtěli), návštěva lékaře, nákupy, také 1x za rok jezdíme k příbuzným do zahraničí. Prostě napsat vše, kam jezdíte.
Ale divím se, že nemáte ZTP/P. To ujdete méně než já. Přece potřebujete také doprovod. Tady u nás soused také zažádal poprve o příspěvek na auto a před měsícem dostal rozhodnutí o přiznání částky, ale jen 95 tisíc. Tak nevím, podle čeho posuzovali a určili částku. Jinde zase dostali plnou částku 200 000, protože mají postižené dítě a vozí do speciální školy každý den, ale to chápu.
Ale paní Liduš zažádejte! Třeba nedostanete úplně všechno, ale i část je lepší než nic a pomůže Vám to. Já mám ted i elektrický vozík a po obci si všude jezdím sama, také do přírody si zajedu nebo s kamarádkou na kafíčko do města (5km) u nás je jen taková začouzená hospoda. Nemusím syna stále obtěžovat. A připadám si, že jsem úplně soběstačná. Tak Vám přeji, aby žádost byla vyřízena kladně. Gita
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.