Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Změna příjmení

Od: daupner* odpovědí: 8 změna:

Dobrý den všem...snažila jsem se tu takový dotaz najít, ale jsem tu krátce...tak k otázce..

Chtěla bych si bez důvodu změnit příjmení se svojí přítelkyní (zdržte se prosím neg.reakcí) abychom měly stejné jméno, je to u nás vůbec možné?

Díky

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

0x

Možné to, tento problém řeší ust. § 72 odst. 2 z.č.301/2000 Sb., o matrikách, jménu a příjmení.

Změna příjmení se povolí zejména tehdy, jde-li o příjmení hanlivé, nebo směšné, nebo je-li pro to vážný důvod.

Pokud je to žádost z vážného důvodu, platí se 1.000,-Kč, na změnu příjmení není právní nárok, tudíž Vám vyhovět můžou a nemusí.

petka365*

Dobrý den, před cca 5 lety jsem požádala o změnu příjmení, chtěla jsem se jmenovat jako přítel, beze svatby.

V bývalém bydlišti v okresním městě, bylo zamítnuto. Po přestěhování na matrice v malé vesnici to vzala paní naprosto pohodově a během 2 týdnů jsme měla příjmení změněno. U mě byl ještě problém chtěla jsem mužský vzor, tudíž troška papírování navíc. Ano stojí to určitý obnos, ale co je to pro krásný pocit sounáležitosti. Nedejte se a trvejte na tom, že příjmení chcete ! Víte jak... stokrát nic udolalo i vola :) Petra

daupner*
hodnocení

Přeci jen nejsme ,,vzor rodina,, ale jsme spolu tolik let a jsme velmi šťastný pár.. ale zkusíme to. Díky

ladinpraha*
hodnocení

0x

Bez důvodu nelze. #změna+příjmení

hodnocení

0x

Možné to je, ale zpravidla jen v případě příjmení hanlivého. Jestli Vám změnu povolí, jen proto že to chcete, si netroufám odhadnout.

Nastudujte si problematiku i s případným postupem změny zde: portal.gov.cz/...

cuca*
hodnocení

0x

Přítelkyně jako partnerka? Registrovane partnerství by problém nevyresilo?

daupner*
hodnocení

Registrované partnerství je na nic... tam se pro nás mění jen ta fráze ze svobodná na registrovaná, co pak jsme zvěř..? :( Ale díky za myšlenku :)

buss
hodnocení

0x

Odpověď najdete v zák. o matrikách.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]