Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
pracuji přes jednu agenturu práce, kterou mám uvedenu jako zaměstnavatele a které musím každý měsíc zaslat docházkový list z místa výkonu práce.
Jsou tam rozepsány jednotlivé dny a sloupečky - příchod, odchod, odpracovaná doba, přestávka od - do a dále překážky v práci (důvod, odchod, příchod, doba celkem)... tomu rozumím a není na tom co řešit.
Dole jsou však další kolonky, které je třeba vyplnit a se kterými si rady nevím.
Fond pracovní doby a dále odpracovaná doba (předpokládám že je to součet všech odpracovaných dob), svátky a dovolená (co se tím myslí? jako jestli jsem byl či nebyl v práci během svátků? a dovolená - tam se píše datum nebo počet vybraných dnů?)
dále kolonka Nemoc, OČR (to vůbec netuším co je), pak kolonka Překážky v práci (to je asi zase součet všech dob celkem z překážek v práci, že?)
a pak další 2 kolonky - převod z minulého měsíce a úhrn hodin celkem. Vůbec netuším.
Poradíte mi prosím, co tučně zvýrazněné kolonky znamenají a co do nich mám uvést?
Mockrát děkuji
Fond prac.doby je soucet prac.dni v danem mesici x pocet hodin za smenu.
Odpracovana doba je pocet hodin, ktere jste skutecne odpracoval.
S tim podle me souvisi převod z min.mesice, zrejme se prevadi prescasy, ktere se asi neplatí. Jen úvaha.
Svatky, a dovolena taky pocet hodin, pocet hodin nemoci, osetrovani clena rodiny.
No a uhrn hodin celkem, to budou odpracovane+narok na svátek +nemoc
Oni se v tom nejak prehrabou, nemuzete tam s timzajít?
Prosím Vás, tohle za Vás musí vyplnit uživatel a agentura práce, jako Váš právní zaměstnavatel, viz. ust. § 96 zákoníku práce, je to jejich povinnost, ne Vaše. Mají na to koneckonců i příslušné počítačové programy:
§ 96
[Evidence]
(1) Zaměstnavatel je povinen vést u jednotlivých zaměstnanců evidenci s vyznačením začátku a konce
a odpracované
1. směny [§ 78 odst. 1 písm. c)],
2. práce přesčas [§ 78 odst. 1 písm. i) a § 93],
3. další dohodnuté práce přesčas (§ 93a),
4. noční práce (§ 94),
5. doby v době pracovní pohotovosti (§ 95 odst. 2),
b) pracovní pohotovosti, kterou zaměstnanec držel [§ 78 odst. 1 písm. h) a § 95].
(2) Na žádost zaměstnance je zaměstnavatel povinen umožnit zaměstnanci nahlédnout do jeho účtu pracovní doby nebo evidence pracovní doby a do jeho účtu mzdy a pořizovat si z nich výpisy, popřípadě stejnopisy na náklady zaměstnavatele.
Podklady pro tuto evidenci dává AP uživatel.
Máte/musíte to vůbec vyplňovat?
Kde jsem takovéhle papíry viděl, byl ten poslední řádek se součty vždy pouze pro vaši kontrolu. Předpokládalo se, že si to tam všecko spočítáte a výsledky okopírujete/opíšete, abyste si to mohl následně zkontrolovat s páskou, až u sebe tenhle list už mít nebudete.
No on je problém v tom, že ta agentura práce, ke které to zítra musím poslat, je 80 km daleko. Takže "zajít" tam jen tak nemůžu a teď už se tam nedovolám. Naivně jsem si myslel, že to jen vypíšu a ta další políčka už nějak doplním. Ani jsem si to pořádně ze začátku neprohlížel. Až teď jsem se zděsil, co všechno tam po mně chtějí.
Takže to tedy nemám vůbec vyplňovat a mám vyplnit jen ty horní údaje ke každému dni? Nechci, aby se stalo např. že to nepřijmou, pošlou zpět a do té doby to už nestihnou zpracovat a nedostanu za ten měsíc výplatu.
A ještě menší dotaz: když o víkendech nepracuji, mám to u toho daného dne proškrtnout, nebo to stačí nechat prázdné?
Tyhle údaje opravdu nemáte vyplňovat vy, nýbrž Váš zaměstnavatel, tudíž agentura práce. Předpokládám, že to vyplňujete za konkrétní měsíc, takže všechny údaje se vztahují k onomu měsíci. Smyslem je vyplnit Vaši "docházku", tedy, kdy jste pracoval a kdy jste namísto práce pobíral dovolenou či náhradní volno či činil něco jiného. Fond pracovní doby, zákon takový termín nezná (zná jen konto pracovní doby, což je něco jiného), ale v praxi se běžně používá, to nevyplňujte, to je doba, kterou jste měl odpracovat dle směn rozvržených AP nebo uživatelem. Svátky - pokud jste pracoval o svátcích, dovolená - pokud jste čerpal, uvedete počet dnů. Nemoc - počet dnů, OČR - netuším, překážky v práci - počet dnů, kdy jste nepracoval, ač jste pracovat měl z důvodu překážek v práci na Vaší straně. Převod minulého a úhrn hodin celkem, pravděpodobně se bude jednat o nerovnoměrně rozvrženou pracovní dobu a vyrovnávací období, to taky nevyplňujte. Tak taková agentura je opravdu "přínos".
Agentura práce to dost dobře vyplňovat nemůže, pracovní i odpracovanou dobu sleduje a eviduje zaměstnavatel (klient), ke kterému agentura zaměstnance přidělila. Jinak by si zaměstnanec i agentura mohli vyplňovat, co je napadne.
Takže se obraťte na zaměstnavatele, pro kterého pracujete.
Nemáte pravdu, odpovědnost za vyplnění docházky nese vždy agentura práce, která je právním zaměstnavatelem. Tak to, a musím říci, že, bohužel, vnímají i kontrolní orgány. Agentura práce vyplňuje docházkové listy na základě podkladů, které ji dodá uživatel, v praxi to funguje tak, že u větších agentur práce je vždy na pracovišti u uživatele přítomen jejich koordinátor, který tyto činnosti zajišťuje. V případě kontroly není pokutován uživatel, nýbrž agentura práce. Přiznám se, že způsob, kdy docházkový list vyplňuje zaměstnanec, je ojedinělý a opravdu svědčí o neserióznosti, minimálně amatérismu příslušné agentury práce. Tazateli doporučuji přímo agentuře práce sdělit, že si s vyplněním docházkového listu neví rady a ať to za něho provede příslušné personální oddělení AP.
Ještě pro úplnost: z dotazu vyplývá, že vyplňujete docházkový list už nějaký ten pátek (resp.měsíc). Pokud byste tento problém zkusil s AP nějak solidně vykomunikovat (záleží na tom, jestli si řeknete, že Vám to za znepříjemnění v práci nestojí nebo do toho trošku "drcnete"), tak AP by si docházkové listy měla hlídat sama, neboť v případě pochybení jí za to hrozí sankce až do 400.000,-kč, přičemž kontrolní orgány u právnických osob začínají minimálně u 100.000,-Kč. Jedná se o správní delikt dle § 28 z.č.251/2005 Sb., o inspekci práce:
(1) Právnická osoba se dopustí správního deliktu na úseku pracovní doby tím, že
l) nevede evidenci pracovní doby, ačkoli k tomu má povinnost podle zvláštního právního předpisu.
Ale jak říkám, je to jen pro Vaši informaci a případnou argumentaci, Vy sám se musíte rozhodnout, zda to budete chtít výraznějši řešit (a možná později stát ve frontě na pracáku, taková je občas realita ), nebo se na to vykašlete a jen si řeknete, ok, vím, na čem jsem, jdu ty docházkáče šmrdlat dál
.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.