Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zrušení nájemci pobyt v bytě

Od: athenaise* odpovědí: 7 změna:

Zdravím,

není tu někdo na NOZ a nájemník?

Koupila jsem byt a za nějaký čas se přeštěhovala i s partnerem na chalupu. Byt jsem pronajala paní, která při podepisování smlouvy projevila zájem o případnou koupi tohoto bytu (kdybych ho někdy prodávala-vyplynulo to z našeho hovoru).

říkala jsem jí, že kdybych byt opravdu prodávala, tak bych jiinformovala jako první. Uběhlo několik let a doma jsme se domluvili na prodeji tohoto bytu. Při podpisu prodloužení nájemného vztahu (červen) jsem paní oznámila, že bych ráda byt za cca 1 rok prodala (konec fixace hypo). A paní na to, že peníze, které měla na koupi bytu tak investovala a že momentálně byt kupovat nechce a že je domluvená s pánem, který jí pronajal vinárnu, že by mohli bydlet nad vinárnou. A já na to, že teda v pořádku ale že budu hledat nějakého kupujícího..- prý v pořádku.

Jenže za cca 2 měsíce se mi ozval pán na prohlídku. Volala jsem té nájemnici jestli a kdy s prohlídkou souhlasí. A ona se rozčílila, že je to ještě brzo a bla bla . Uklidnila jsem jí, že určitě do konce fixace byt neprodám a tudíž nemusí mít strach, že o nájem přijde. OK. Pak mi volala někdy o prázdninách, že tam, kam se měli přestěhovat bydlí ještě nějací lidé a že se budou stěhovat do svého někdy koncem prázdnin a ona že by se tudíž mohla odstěhovat. Ale po měsíci se mi ozvala zas a že se zatím stěhovat nemůže, prý ten její náhradní byt ještě není volný abude volný až začátkem roku 2015.

Říkala jsem ok a ona mi pak za 3 týdny volá znova, že si to paní v bytě nad vinárnou rozmyslela a že by se stěhovala až další rok o prázdninách :(.

A já se ptám. Je možné paní vypovědět z nájmu mého bytu i když je to v jádru slušná paní a platí včas?

Dík A.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

aaella*
hodnocení

1x
Pokud je nájemní smlouva na dobu určitou a paní své povinnosti nájemníka řádně plní, tak v podstatě ne. Je-li nájemní smlouva na dobu určitou a chcete-li nájem skončit dříve, musíte buď počkat,až uplyne nájemní doba, anebo se s nájemnicí dohodnout. Ledaže byste dodatkem nájemní smlouvu prodloužila na dobu neurčitou a potom použila výpovědní důvod dle ¨2288 odst. 2 písm.b) NOZu (i v tomto případě je výpovědní doba 3 měsíční).§ 2288[Výpověď nájmu pronajímatelem](1) Pronajímatel může vypovědět nájem na dobu určitou nebo neurčitou v tříměsíční výpovědní době,a) poruší-li nájemce hrubě svou povinnost vyplývající z nájmu,b) je-li nájemce odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli nebo členu jeho domácnosti nebo na osobě, která bydlí v domě, kde je nájemcův byt, nebo proti cizímu majetku, který se v tomto domě nachází,c) má-li být byt vyklizen, protože je z důvodu veřejného zájmu potřebné s bytem nebo domem, ve kterém se byt nachází, naložit tak, že byt nebude možné vůbec užívat, nebod) je-li tu jiný obdobně závažný důvod pro vypovězení nájmu.(2) Pronajímatel může vypovědět nájem na dobu neurčitou v tříměsíční výpovědní době i v případě, žea) má být byt užíván pronajímatelem, nebo jeho manželem, který hodlá opustit rodinnou domácnost a byl podán návrh na rozvod manželství, nebo manželství bylo již rozvedeno,b) potřebuje pronajímatel byt pro svého příbuzného nebo pro příbuzného svého manžela v přímé linii nebo ve vedlejší linii v druhém stupni.(3) Vypoví-li pronajímatel nájem z důvodů uvedených v odstavcích 1 a 2, uvede výpovědní důvod ve výpovědi.

hodnocení

0x

Odpověď nám dá § 2288 obč. zákoníku, kde se praví:

(1) Pronajímatel může vypovědět nájem na dobu určitou nebo neurčitou v tříměsíční výpovědní době,

a) poruší-li nájemce hrubě svou povinnost vyplývající z nájmu,

b) je-li nájemce odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli nebo členu jeho domácnosti nebo na osobě, která bydlí v domě, kde je nájemcův byt, nebo proti cizímu majetku, který se v tomto domě nachází,

c) má-li být byt vyklizen, protože je z důvodu veřejného zájmu potřebné s bytem nebo domem, ve kterém se byt nachází, naložit tak, že byt nebude možné vůbec užívat, nebo

d) je-li tu jiný obdobně závažný důvod pro vypovězení nájmu.

(2) Pronajímatel může vypovědět nájem na dobu neurčitou v tříměsíční výpovědní době i v případě, že

a) má být byt užíván pronajímatelem, nebo jeho manželem, který hodlá opustit rodinnou domácnost a byl podán návrh na rozvod manželství, nebo manželství bylo již rozvedeno,

b) potřebuje pronajímatel byt pro svého příbuzného nebo pro příbuzného svého manžela v přímé linii nebo ve vedlejší linii v druhém stupni.

(3) Vypoví-li pronajímatel nájem z důvodů uvedených v odstavcích 1 a 2, uvede výpovědní důvod ve výpovědi.

Z popisu vašeho případu nevidím žádný důvod k výpovědi z nájmu bytu. Snad jen podle odstavce 2), pokud tento důvod existuje.

doplněno 07.12.14 19:04:

Neschopnost financovat hypotéku by bylo možno považovat za závažný důvod podle odst.1 písm.d). Do výpovědi můžete tento důvod uvést. Nájemce buď bude výpověď akceptovat nebo může podat žalobu na neplatnost výpovědi a pak o její platnosti rozhodne soud. Byt s nájemcem samozřejmě prodat můžete, nový pronajímatel je však povinen respektovat uzavřenou nájemní smlouvu.

athenaise*
hodnocení

Díky za odpo. jen bych ještě jednu otázku. Je možné jako důvod uvést i to, že do budoucna bych nebyla schopna (nemoc) financovat hypo a proto musím prodat. Mohu prodat i nájemcem?

aaella*

Neschopnost financovat hypotéku rozhodně nebude "jiný obdobně závažný důvod", neboť ten musí ležet na straně nájemce, nikoliv pronajímatele. Ta jinost se posuzuje ve vztahu k nájemci. Máte právo byt prodat, na nového vlastníka přejde postavení pronajímatele (viz. § 2221 odst. 1 NOZ):

§ 2221

[Přechod práv a povinností z nájmu na nového vlastníka]

(1) Změní-li se vlastník věci, přejdou práva a povinnosti z nájmu na nového vlastníka.

(2) Převedl-li pronajímatel vlastnické právo k věci, nejsou pro nového vlastníka závazná ujednání o pronajímatelových povinnostech, které zákon nestanoví. To neplatí, pokud nový vlastník o těchto ujednáních věděl.

§ 2222

[Omezení práva vypovědět nájem]

(1) Strana nemá právo vypovědět nájem jen proto, že se změnil vlastník věci. Při opačném ujednání má pronajímatel právo nájem vypovědět do tří měsíců poté, co se dozvěděl nebo musel dozvědět, kdo je nájemcem, a nájemce do tří měsíců poté, co se o změně vlastníka dozvěděl.

(2) Neměl-li nový vlastník rozumný důvod pochybovat, že kupuje věc, která není pronajata, má právo vypovědět nájem do tří měsíců poté, co se dozvěděl nebo musel dozvědět, že je věc pronajata a kdo je nájemcem. Nájemcova práva vůči osobě, se kterou nájemní smlouvu uzavřel, nejsou dotčena.

(3) Jedná-li se o nemovitou věc, je výpovědní doba tříměsíční. Jedná-li se o movitou věc, je výpovědní doba jednoměsíční.

athenaise*
hodnocení

Ok, díky. Jen předesílám, že nájem prodlužuji rok co rok od 1.července do posledního června. V tu dobu uplyne i fixace (červen). Tzn. ,že já mohu prodat a zároveň vypovědět 3 měsíce předem nájemce z bytu neprodloužením nájemní smlouvy?

aaella*

Pokud máte nájemní smlouvu na dobu určitou, tak nájem zaniká uplynutím sjednané doby. Nemusíte nájemkyni 3 měsíce předem nájem vypovídat, stačí ji pouze (dobrovolné) uvědomění o tom, že nájem už prodloužen nebude, neboť byt bude prodán jiné osobě. Ale i když nájemkyni o této skutečnosti neuvědomíte, tak nájem zanikne, prostým uplynutím času. Pouze pokud by po uplynutí nájmu paní byt neopustila, tak jí hned den po skončení nájmu vyzvěte k opuštění bytu a poté můžet buď podat žalobu na vyklizení anebo realizovat svépomoc (§ 14 odst.1 NOZ).

athenaise*
hodnocení

Ok, díky oběma za snahu mi pomoci, nechci paní v nájmu nějak vydírat nebo co, ale hypo mě vážně táhne trochu dolů, už kvůli tomu, že je možné o práci ,kvůli nemoci, přijít. Chápu její starosti, ale na začátku jsme byly nějak domluvené a ona utratila peníze na byt i když dopředu věděla, že to budu chtít do budoucna prodat.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]