Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zajímalo by mě, jak je to s určením příjmení dítěte v případě, že se rodiče neshodnou. Máte s tímto někdo zkušenost?
S mou bývalou dlouholetou partnerkou čekáme dítě. Nebyli jsme sezdáni, protože partnerka o manželství nikdy moc nestála a pokud bychom byli manželé, chtěla si i nadále nechat své rodně příjmení. Nikdy mě však nenapadlo, že pokud budeme mít dítě, bude partnerka tak zarputile bojovat, aby se dítě jmenovalo po matce. V podstatě jí i rozumín a samozřejmě jí to nevyčítám, ale nadruhou stranu si přeji aby dítě neslo příjmení otce, tak, jak tomu v naší rodině bylo vždy. Vzdát se ho nehodlám a vím, že mu budu dobrým otcem. S bývalou partnerkou nejsme schopni se dohodnout. Na internetu jsem četl, že v podobných případech rozhoduje o příjmení dítěte soud. Je to pravda nebo se matka může rozhodnout a neuvést mě jako otce a tudíž bude dítě mít příjmení automaticky po ní. Pokud by na soud došlo jaké by byly mé šance proti partnerce a jak je ohu zvýšit?
Partnerka je BÝVALÁ? Nedivím se, že chce, aby se dítě jmenovalo po ní, taky bych bojovala - a to svoje příjmení mám hodně nerada. Pokud s ní a dítětem žít nebudete, myslím, že je normální chtít, aby se dítě jmenovalo po ní. Ve vaší rodině je možná něco zvykem, ale vy rodina nebudete, jakkoliv budete suprový otec - v čemž Vám moc fandím, otců, co děti opustili po rozvodu, je už dost.
Jako otce Vás neuvést může, ale Vy můžete podat žalobu (?) na určení otcovství a pak byste měl být zapsán v RL.
Zkuste se na to podívat z její stránky - Vy byste chtěl vychovávat dítě, které nese příjmení bývalé partnerky?
Jistě, chápu, že bývalá partnerka nechce vychovávat dítě s mým příjmením. Nejradši bych dítě vychovával já sám, ale vím, že partnerka by s tím nesouhlasila a u soudu bych neměl šanci, protože je obecně chápáno, že výchova dítěte by měla náležet především matce a proto pochybuji, že by mi soud dítě svěřil do péče. Takže bych chtěl alespoň to, aby dítě mělo jméno mého rodu, jelikož jsem jeho otec.
Partnerka má k tomu praktický důvod. Nikdy si vás nechce vzít. Proto nechce, aby se dítě jmenovalo po vás. Byla by to pro ní do budoucna značná komplikace. Jinak chudák dítě. Vy budete jen plátcem alimentů - nic jiného z toho nekouká.
A mohu proti tomu něco dělat? Ona tvrdí, že po mě alimenty žádat nebude a nechce mě uvést jako otce, má na to právo?
Váš problém "řeší" ust. § 862 odst.1 z.č.89/2012 Sb., nový občanský zákoník (NOZ):
"Jde-li o dítě, jehož rodiče nejsou manžely, zvolí rodiče pro dítě příjmení jednoho z nich; jinak jeho příjmení určí soud."
Pokud se se svou přítelkyní nedohodnete, jedinou možností je podat návrh na soud. V praxi je tento případ docela ojedinělý, zákon ani nestanoví hlediska, k nimž musí soud při rozhodování přihlédnout, jediným základním hlediskem je zájem dítěte. A tím se v praxi dá odůvodnit jakékoliv rozhodnutí soudu. Soud se bude při svém rozhodnutí zabývat důvodem, proč rodiče nezletilého dítěte neuzavřeli společný sňatek, kdyby již dopředu museli určit, jaké příjmení ponesou jejich společné děti, dále se bude zabývat tím, jaký důvod vede matku k tomu, že nesouhlasí s tím, aby dítě mělo příjmení po otci. Rozhodně to ani vy, ale ani soud nebude mít jednoduché. Judikatura k tomu není žádná.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.