Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Řecká noha - původ?

Od: evka* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, zajímalo by mě, proč rozlišujeme nohy jako řeckou, egyptskou a kvadratickou (polynéskou, čtvercovou...). Vím, že 1. typ je takový, že druhý palec u nohy je delší než první - tj. řecká, u egyptské je to hezky popořádku (největší je palec) a kvadratická má víceméně všechny prsty v rovině. Až 70% má egyptskou nohu,asi 20% řeckou a zbytek je ten třetí typ. Mě osobně zajímá hlavně ta řecká. Proč je tak vlastně pojmenována? Může to mít nějakou souvislost s tím, že mí předci pocházeli ne přímo z Řecka, ale třeba někde ze Středomoří? Sama nevěřím v to, že by celých 20% populace pocházelo jenom z Řecka, ale Středomoří je už celkem možné, ne? Nevíte o tomto typu nohy více informací, co se týče původu apod.? Cokoliv navíc mi pomůže. Děkuji :)

P.S. V příloze je obrázek, který názorně zobrazuje tyto tři hlavní typy nohou. :)

Řecká noha - původ?

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

lmgify
hodnocení

0x

Je to pry pojmenovane podle toho (Wikipedia), ze to byl uprednostnovany typ nohy (prstu) na sochach z antickeho Recka.

Proc to tak bylo, to ja nevim. Bud to u nich bylo normalni, nebo to povazovali za fyzicky spravne nebo krasne. Stejne jako recke sochy zobrazuji svalnata tela, ktera povazovali za znak zdravi a presto vetsina Reku tak urcite nevypadala.

Ze Středomoří

Mám řeckou nohu a podle mě je to opravdu fyzicky správné i krásné ;) Jinak je to zajímavé téma, jiného postavení prstů u některých lidí jsem si všimla, ale netušila jsem, že je to takto "vědecky" rozděleno.

figurek*
hodnocení

0x

řecké noze se prý taky říká sochařská noha. Když má socha dobře vypadat, pak se jí vždycky dělá druhý prst delší než palec. Tuto nohu má například i Michelagelův David a prý ji mají i všechny antické sochy. Možná právě proto se takovému tvaru nohy říká řecká.

Je tady prý i jeden aspekt z moderní doby : Kdo má řeckou nohu, ten má v životě kliku. Při nákupu bot mu stačí zkontrolovat délku a bota mu padne vždycky. Ani si ji nemusí zkoušet. To prý pro ony první dvě nohy na vašem obrázku rozhodně neplatí.

Kéž by to byla pravda (s těmi botami)! :-D Zatím mám bohužel spíš opačné zkušenosti. Sama mám "řeckou" nohu a s nákupem bot bývají problémy.

evka*
hodnocení

A asi netušíte, čím byli sochaři inspirováni? ...

Ze Středomoří

To je jednoduché - prostě ztvárnili dokonalost ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]