Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dotace na nového zaměstnance

Od: janca1 odpovědí: 7 změna:

Dobrý den,

chtěla bych se zeptat, jestli je vůbec možné, aby Úřád práce dal dotaci zaměstnavateli, když příjme nového zaměstnance do zaměstnání 12tis.Kč po dobu 6.měs. Firma většinou využije 3.měs.zkušební lhůty, kdy si zaměstnance velice ráda nechá, má přece na něj slušnou dotaci, větší než zaměstnanec dostane na výplaťe, takže z toho plyne jasně zisk pro firmu a ze svého nemusí dát firma nic. Většinou toho firmy zneužívají, nechají zaměstnance pracovat téměř 3.měs. a poslední den zkušební lhůty mu přinesou výpověď bez udání důvodů, i když zaměstnaneci ta nová práce jde dobře a snaží se, ani neporušuje pracovní kázeň, nikdo mu nic nevyčítá, že udělal něco špatně, prostě plynule den za dnem a náhle mu donesou výpověď ve zkušení době bez udání důvodů.Tak člověk snadno ztráci práci, kde by se třeba mohl déle udržet. Potom firma nabere další nové lidi při náboru a takto běží kolotoč dokola, využít dotace, propustit zaměstnance a nabrat nové.Není tohle způsobení psychické újmy? Trápit člověka, který by moc rád pracoval? Myslím, že ten Úřad práce tím hýčkáním dotací to tak trochu kazí lidem. Zajimavé je také to, že stát šetří kde se dá a tady rozhazuje peníze a výsledný efekt pro lidi žádný, jen výhoda pro firmy. Co dělat, aby se mohl zaměstnanec dlouhodobě udržet v zaměstnání? Být pracovitý a schopný asi nestačí.Asi by pomohlo dávat úplatky firmám, aby si mně tam nechali i po skončení pracovní lhůty.Jak to vidíte Vy?díky moc.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Co dělat, aby se mohl zaměstnanec dlouhodobě udržet v zaměstnání? Přesvědčit firmu, že se vyplatí, tj. že firma má z jeho práce dlouhodobě vyšší přínos než kolik činí jeho plat včetně odvodů.

doplněno 26.06.14 07:49:

btw tohle je typický příklad toho, že jakékoliv dotace jsou zlo a že cesta dlážděná jen dobrými úmysly vede do pekla. Firma, která to takhle praktikuje, nepotřebuje a nechce zaměstnance, ale chce jen vysávat dotace.

Cesta ke zvýšení zaměstnanosti vede přes snížení odvodů, zrušení minimální mzdy a umožnění výpovědi zaměstnavatelem bez udání důvodů.

lmgify

Cesta ke zvýšení zaměstnanosti ...

Ona ani zadna z tech podminek neni nutna. Stacilo by jen, kdyby bylo prace vice, nez je lidi a tyhleti smejdi by sami pochcipali na nedostatek lidi, protoze by se rychle rozkriklo, jak se tam k lidem chovaji a nikdo by k nim nesel delat.

zwiki*
hodnocení

0x

Ano.Tak to firmy ve velkém provádějí.Prospěch má firma i konkrétní/podplacený/ zaměstnanec ÚP.Mělo by se dát avízo Kobře.

iz*
hodnocení

0x

A není pro toho zaměstnance lepší mít krátkodobou práci než nemít práci vůbec? Řada takových zaměstnavatelů nabírá zaměstnance jenom takto, protože si nemůže dovolit zaplatit normálně, je to třeba v době krátkodobého zvýšení zájmu o jejich produkty.

Firma dotaci dostává samozřejmě jenom po dobu, kdy pracovní poměr trvá. Dotace je určena na mzdu zaměstnance a na odvody zaměstnavatele → není vyšší a nevyplácí se po skončení zaměstnání.

Já znám firmy, které nechají zaměstnání doběhnout. Pokud se zaměstnanec ve zkušební době osvědčí, neruší pracovní poměr ve zkušební době (zaměstnávají zaměstnance po celou sjednanou dobu).

Ale znám i firmy, které zaměstnávají pouze lidi se zdravotním postižením, protože na ně získávají dotace. Může se nám to zdá jaké chce, ale pro postižené je to často jediná šance získat zaměstnání a příjem.

------- Já bych dotace nezavrhovala. Určitým osobám pomáhají získat zaměstnání. Myslím, že je pro společnost výhodnější lidi zaměstnat s dotací, než je evidovat na ÚP, hradit za ně zdravotní pojištění a vyplácet jim státní sociální podporu a pomoc v hmotné nouzi.

------- PS: Ve zkušební době nejde o výpověď, ale o zrušení pracovníh/..., na což mají ve zkušební době právo obě strany.

2kedar*

Už jste někdy v dnešní době absolvoval (a) to neuvěřitelné martýrium... ÚP, pojišťovna, ČSSZ, zaměstnavatel...

A já už nevím co všechno.! Byl jsem po pěti letech propuštěn, jelikož doběhla smlouva. Na mém místě je dnes syn majitele firmy, takže důvod je zřejmý. To papírování a bezbřehá byrokracie je šílená.! Jeden ouřada Vám řekne, že potřebujete papír A3 a když jej donesete, tak vám jiný ouřada řekne, že potřebujete papír B7... *zed*

nenee
hodnocení

0x

Byl jsem čerstvě po škole, pak mě zaměstnali s dotacema, podmínka prý byla, že mě musí zaměstnávat 1 rok, tak se i stalo, do roka a do dne jsem dostal výpověď, což mi vůbec nevadilo, nastupoval jsem hlavně abych si udělal nějakou praxi...

firma
hodnocení

0x

Dobrý den,

pokud chcete opravdu pracovat, tak Vás na dotace vezmu. Bohužel mám opačné zkušenosti. " Mě se nemůže nic stát, když nebudu plnit pracovní povinnosti, jsem na dotace" Opravdu pracovní iniciativa lidí na dotace je na 0. A to, že chudák zaměstnanec trpí - uvědomujete si, že žádná účetní nahlášení a odhlášení zaměstnance nedělá zadarmo. Když jsem byla na náboru zaměstnance v projektu po roce do práce z 25 lidí se nepřihlásil ani jediný, asi je jim doma dobře.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]