Nejste přihlášen/a.
Včera jsem při kecání s kamarádkou narazila na zajímavou věc. Ona není schopná použít jinou než svoji toaletu doma. Respektive v práci a v jedné restauraci, kam chodí, tak se sebezapřením ano, ale nesedá si, potřebu vykoná ve stoje s pokrčenýma nohama a pečlivě dbá, aby se mísy ani nedotkla. Jinde není schopna potřebu vykonat a několikrát měla i velké problémy se zadržováním a i s únikem, přesto se nepřekoná.
Přijde mi to docela zvláštní, taková fobie. Já sice nejsem žádná fiflena a ani šmudla, ale je fakt, že po lehké úpravě si sednu kamkoliv. Ta úprava spočívá v tom, že si otřu prkénko toaletním papírem nebo ubrouskem - nejdříve namokro a pak nasucho, je to takový rituál, který zabere pár vteřin času. Nedělám to samozřejmě doma nebo na čistých a nových toaletách, třeba v lepších restauracích, ale jinak ano. Je fakt, že zřídka člověk narazí i na takové papírové podložky na prkénko, ale vlastní úprava je jistota. Sedět u potřeby však musím, nedovedu si představit, jak se toho zhostím vestoje.
Přijde Vám to normální? Máte někdo nějaký podobný zvyk? A jak to řešíte?
Takových lidí, co se bojí jít na veřejnou toaletu je spousta, znám dívku, které se to vyvinulo v takovou fobii, že i nebyla schopná na veřejnosti jíst, protože se bála, že pak bude muset na toaletu, takže se musela léčit na psychiatrii. A můj syn za celou školní docházku prý nikdy nebyl ve škole "na velké"... Mně osobně se to zdá zbytečné, jak už je psáno výše, je dokázáno, že na veřejných WC je mnohem méně bakterií, než třeba na klávesnici nebo kuchyňské houbičce. A to z jednoduchého důvodu - toalety se uklízejí, ale málokdo pravidelně otírá klávesnici nebo dálkové ovládání od tv. Stejně tak jsou semeništěm bakterií kliky u dveří, a to nejen od WC!
Dobrý den.
Nemyslím si, že Vaše přítelkyně má fobii. Pokud ano, mám ji také. Na veřejné toaletě (v restauraci, v obchodě, u lékaře...) jsem si nikdy nesedla a nikdy si nesednu. Jsou veřejné, mohl je tedy přede mnou použít kdokoliv. Trocha nepohodlí mi za jistotu a bezpečnost stojí. A nejsem sama, kdo takto používá veřejné toalety. Mé příbuzné, kolegyně z práce, přítelkyně. Myslím, že je to naprosto běžné.
Ron, dovolím si oponovat, známá měla fobii, není už normální, když není člověk schopen jíst v restauraci normální jídlo, protože má strach jít na veřejnou toaletu. Na psychiatrii při expozicích musela se záměrně přejíst třeba hamburgerů, a navštěvovat veřejné toalety. Jinak se nelze těchto problémů zbavit. Je jí 25 let, a je škoda mít takovéto problémy a muset se ve svém životě omezovat.
Normální ve smyslu běžné to není. Nicméně fóbií spojených s vyprazdňováním existuje celá řada... a trpí jimi řada lidí.
Kolega co si tu pochvaloval že je chlap... by jednou z nich určitě trpět nechtěl - při ná není člověk schopen vykonat potřebu v přítomnosti jiného člověka a v "tvrdší verzi"mu vadí i to, že je za stěnou - tzn. sedí v kabince, ale nejde to, prtoože někdo stojí u mušle. Případně to jde tak daleko, že mu vadí pouhá možnost, že tam někdo přijde.
viz: mozekjinak.cz/...
Sice to je už kapku přitažené za vlasy, ale na druhou stranu se jí moc nedivím. Na veřejnosti ani v hospodě bych si taky nikdy nesedl a holky, které znám si taky nesedají. Utírání papírem je na nic, bakterie se likvidují dezinfekcí a jak často to asi utírají, bůh ví, kdo tam seděl přede mnou. Ale je to každého věc. Když jsem dělal v malé rodinné firmě, tak jsem si sedal, ale ve velké fabrice si taky nesednu. Spíš mě zaráží, že si nedojde ani když si nesedne, ale jsou lidé, kteří to prostě neskousnou. Synovec až do 8. třídy nemohl jít na velkou ve škole. Prostě musel o přestávce běžet domů, nebo to vydržet, taky mu to nešlo.
Jak ctu prispevky radcu, tak jen dodam, ze chytit na verejnem zachode neco neni tak jednoduche a neni to pravidlem.
Na toaletu si nesednete, ale tlacitko splachovace to stisknete. atd.atd.
A ono je opravdu dokazano ze toaleta nema zase tolik bacilu jak se ostatni obavaji. Ikdyz nekdy jsou ty verejne zachody v takovem stavu, ze ych ani nevlezl do vnitr. Na druhou stranu prece jenom kultura lidi je trochu lepsi, a dneska kdyz narazite na zachody tak jsou takrka vsechny neustale cistene a uklizene.
Předpokládám, že problém není hygiena ale fóbie. V tom případě je vhodné vygooglit psychoterapeuta, který dělá hlubinnou abreaktivní psychoterapii, případně behaviorálně kognitivní psychoterapii - ty na fóbie zabírají (doufám, že jsem ty strašný slova napsal dobře )
"jethro", Vaše odpovědi se mi líbí, ale tady bych to neviděla na terapeuta, ale časem u úplně jiného lékaře. - pt
Myslíte následky pravidelného a častého zadržování moči nebo stolice? Jo, ty můžou taky skončit u lékaře.
"jethro", měla jsem na mysli používání a nepoužívání prkénka na WC. Myslím, že to vyznělo i z Vašeho příspěvku. - pt
Stejný problém má moje vnučka,její fobie je taková,že raději jde do lesa,než by použila WC veřejné.A opravdu v leckterých třeba zdravotnických zařízeních jsou dnes přepychové klozety,ta psychická zábrana tu prostě je,.Dokonce na mnoha WC jsou k dispozici papírová sedátka na prkénko,která úplně znemožní dotyk.-Pro použití na močení jsou dnes pro ženy i papírové nástavce,kdy je možno použít i pisoir.
JABRAKA
Přijde mi zcela normální, že si nesedá na záhchodové prkénko. Když si uvědomíte, co je na něm bakterií a vy se na něj pohodlně usadíte...brrr...Spousta mých kamarádek si také nesedá.
Ale beze srandy, opravdu by mě zajímalo objektivní srovnání stěru ze záchodového prkýnka a třeba... rukojeti nákupního vozíku.
Myslim si, ze ty bakterie v hovnech neumeji skakat, takze pokud neni prkenko posrane, tak se tam nemaji jak dostat. Kdyby to bylo tak zle, tak my, co se v tech zachodech plnych vasich hoven musime kvuli vam, co si na prkenko nandate haldu papiru a po pouziti ho hodite do misy a splachnete, tak by jsme uz davno vymreli
Myslím, že taková počítačová myš, nebo klávesnice by porazily i ten nákupní vozík. Proti nim je veřejná toaleta ráj čistoty...
Je fakt, že jsem kdysi četl článek, kolik lidí si neumyje ruce po záchodě (po obou potřebách) a vycházelo tam, že když se podá ruka 10ti lidem, tak asi 4 si nemyli ruce po malý, 2 po vleký, 1 po masturbaci a 1 po všem. Měl jsem chuť přestat podávat ruku úplně a je fakt, že když jdu v práci, tak kolikrát narazím na člověka, co vyběhne z kabinky na dílnu a ani si nevšimne, že jde kolem umyvadla. To si pak i mě zatáhne žaludek a to jsem myslím dost otrlej.
Na otázku zda mi to přijde normální? Sama potřebuji poradit. Moje sedmiletá dcera chodí do druhé třídy. Dceru začala častěji bolet hlava na otázku zda pije odpověděla trochu ano a přes kontrolu lahve na pití jsem zjistila, že pije málo. Ráno opouští dům ve čtvrt na sedm a jde do družiny. Nejdříve se vrací ve tři hodiny, to je skoro devět hodin bez záchodu. Na otázku zda byla na záchodě? Jednoznačně nebyla, nechtělo se jí. Když jí ráno nabídnu snídani a čaj, čaj nepije na otázku proč nepiješ? Odpověď,aby se mi nechtělo ve škole na záchod. Vysvětlování, že bude nemocná, že musí pít ...atd. nepomáhá.
V týdnu jsem pro ni přijela ke škole a dcera s brekotem mě prosila, abych s ní šla na záchod, že to nemůže vydržet. Na otázku proč si nedošla, když byla teď ve škole neodpovídá. Věřte, že v tu chvilku je i mě do breku, když nevím jak pomoci svému dítěti.
Ptala jsem se, zda ji někdo ublížil, nebo proč se bojí? Říká jen, že tam nechce chodit sama a že je podlaha kluzká. To že je podlaha kluzká, mi přijde jen jako výmluva. Požádala jsem dcery kamarádku ze třídy, aby když dcera bude potřebovat, aby sní došla. Bohužel dcera na záchod nechodí. Zatím jsem to nikde neříkala, ale situace se začíná stupňovat. Došlo i k úniku moči při dlouhodobém zadržování.
Nechci jí dávat zbytečně prášky, myslím si,že je to psychický blok, který půjde nějakou cestou odbourat. Jak? To netuším.
Myslím, že to začalo ve školce, ale tam nechtěla chodit jen na velkou a učitelka s tím byla seznámena.
Máte někdo podobný problém? Poraďte prosím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.