Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pomoc! problem s ex manzelem

Od: lr* odpovědí: 7 změna:

Dobry den, potrebovala bych poradit...

Dostala jsem se do takove situace, ze nevim co dal.. Vlastnime s ex rodinny dum, jiz 10 let jsme rozvedeny a konecne se mi podarilo odejit (psychicky tyran, extremni zarlivec), ale zjistila jsem, ze mi zadny byt nepronajmou, jelikoz vlastim pulku baraku. Ted jsem na "navsteve" u syna s rodinou. Byvaly mi rekl, ze nehodla ani prodat barak a ani mi vyyplatit tu polovinu abych si koupila byt, ze se mohu vratit zpet s tim, ze prestanu chodit do prace a kamkoli jinam. Pobiram sice duchod, ale praci mam rada a penize se take hodi. A ten jiz 5 let pobira akorat tak prispevek na bydleni 3 500 kc (je prihlasen na svym druhym baraku). Poradte mi prosim, co se da v tehle situaci delat. Protoze me to uz nebavi tahat domu penize, nesmet nikam chodit, s nikym se bavit a poslouchat porad nejake bezduvodne nadavky...

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Zdá se mi nepravděpodobné, že byste nemohla mít ještě byt, když vlastníte půl domu. znám několik lidí, kteří mají nějakou nemovitost a přitom bydlí úplně jinde.

A že bývalý vyžaduje, abyste se vrátila a přestala chodit do práce? je to pro Vás už 10 let cizí člověk, nemá Vám co nařizovat. nakonec - on Vás bude živit, když bere pouze příspěvek na bydlení? To byste si dala, vrátila byste se zpátky do louže.

Nemá Vám co poroučet, nemá Vám co nadávat. Právě proto by bylo nejlepší se opravdu odstěhovat a nechat ho tam. Ta půlka domu Vám neuteče a bydlení jinde si najít můžete. Pán by asi potřeboval kuchařku, pradlenu, prostě služku. Ať si uvědomí, že už žijete každý jinak. Jaga.

ben®
hodnocení

1x

Dobrý den, já snad jen k tomu, že Vám nikde byt nepronajmou, když máte nemovitost. To by nemuselo žádného pronajímatele zajímat - těch bytů si můžete pronajmout i více, pokud je finančně utáhnete. Nesmíte se ptát na radnici, ale hledat si byt jiný. Jinak, ostatní zkuste řešit s advokátem (za peníze) nebo možná i v občanské poradně (zdarma). Zdravím!

iz*
hodnocení

1x

Nájemní smlouvu k bytu můžete uzavřít i v případě, že vlastníte část nemovitosti určené k bydlení. V NOZ dokonce už ani není vlastnictví nemovitosti důvodem k výpovědi nájemní smlouvy ...

Další možnost je svou část nemovitosti prodat. Ale počítejte s tím, že by to bylo "pod cenou".

Můžete zkusit bývalému manželovi nabídnout odkoupení Vaší části s tím, že pokud na Váš návrh nepřistoupí, prodáte někomu jinému.

asd*
hodnocení

0x

Byvaly mi rekl, ze nehodla ani prodat barak a ani mi vyyplatit tu polovinu

Pokud není dohoda tak soud - nařídí buď vyplatit podíl nebo prodej domu a rozdělení peněz. Písemně navrhnout dohodu s tím, že pokud odmítne tak na soud dojde a bude to mít dražší o poplatky. Nebo mu pohrozte, že svojí polovinu pronajmete nepřizpůsobivým - to by zabrat mohlo.

Pronájem - není problém sehnat, jen nesmíte hledat "státní" ale u soukromníka.

stirecek*
hodnocení

0x
Svoji polovinu domu můžete prodat, pronajmout cikanum, prostě cokoli. Měli jste se soudně i majetek podělit při rozvodu, nechápu proč jste se rozvedli a zůstali spolu? Bytů si můžete pronajmout klidně stovky, kdyz na to budete mít, jenže vám jde o příspěvek ze socialky, ze jo...
lr*
hodnocení

o prispevek na bydleni mi rozhodne nejde, hlavne bych ani nedostala kdyz jsem v duchode a jeste k tomu porad pracuji... s tim bytem to vypada nadejne, snad to ted vyjide, dekuji za reakce a odpovedi

pravnik*
hodnocení

0x

Pokud jste již 10 let rozvedeni a dosud jste si nevypořádali své SJM (BSM) dohodou ani soudem, tak po 3 letech "nečinnosti" nastala právní domněnka, že nemovitost máte ve svém podílovém spoluvlastnictví, a to každý její 1/2. Takže zajděte s rozvodovým rozsudkem na katastr a až změní zápis v katastru, tak zkuste tu svoji 1/2 nemovitostí prodat. Exmanžel má do konce letošního roku předkupní právo, potom už ne; pokud ho nevyužije, můžete svou půlku prodat komu chcete a jeho se na nic ptát ani dovolovat nemusíte. Pokud tu Vaši 1/2 nikdo nekoupí, což je možné až pravděpodobné, navrhnete soudu zrušení a vypořádání podílového spoluvlastnictví - k tomu však už budete potřebovat advokáta.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]