Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla bych se Vás zeptat, zda zaměstnanci automobilového výrobního závodu mají ze zákona právo na dvě šatní skříňky či nikoli. Předem děkuji za Vaši odpověď.
Zmínila jsem automobilový závod proto, aby bylo jasné, že nejde například o zdravotnické zařízení, kde jsou podmínky jiné.
Možná jsem mimo, ale pokud stavíte otázku takto, zřejmě chápete, že 2 skříňky nejsou úplně samo sebou. Většina věcí nad rámec zákonného minima nevznikla sama od sebe a že by nějaký tvůrce předpisu, nedej bože zákonodárce, měl na srdci blaho zaměstnanců automobilového průmyslu, to se mi fakt nezdá. Věci nad zákonný rámec někdo vybojoval a ten někdo se pak postaral, aby to bylo černé na bílém. A pokud mluvíme o automobilovém průmyslu, pak ten někdo budou odbory. Zkuste vznést dotaz tam, případně nastudovat konkrétní kolektivní smlouvu.
Děkuji mnohokrát za odpověď. Nešlo primárně o ten automobilový závod, spíše jsem tím chtěla naznačit (očividně nešikovně), že nejde o pracoviště se zvláštními potřebami (např. zdravotnické), kde by oddělený prostor pro pracovní a civilní oděv byl třeba, i tak společnost poskytovala zaměstnancům do této doby dvě skříňky a najednou je zrušila. Proto jsem se chtěla informovat, zda je nějaká možnost tuto situaci řešit.
Vcelku je jedno, o jakého zaměstnavatele jde. Pokud se zaměstnavatel rozhodl, jako jedinec proti tomu těžko co uděláte. Jedině se spojit a protestovat kolektivně. Otázkou je, kdo v této době a této společnosti bude riskovat komplikace v zaměstnání kvůli skříňce.
To @zwiki : evidentně jiný kraj, jiný mrav. V našich (západnějších) krajích to většinou funguje tak, jak popisuje @zztop. Voják se stará, voják má (jednu i dvě). Tedy s vyjímkou velkých firem se zahraniční účastí. Tam už řád dorazil.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.