Nejste přihlášen/a.
Ahoj, mám díru průměr 7, a potřebuji do ní dát šroub, matici a podložku a ted mě zajímá, jaký mají mít závit všechyn 3 možnosti, aby se mi vešli do díry průměr M7? samozřejme podložka a matice jsou na šroubu
potřebuji poradit tak, aby to pasovalo. děkuji mockrát
Předpokládám, že je to hladká díra, použil bych šroub M6 s maticí M6 a podložkou překvapivě M6 (podložka má průměr 12 a díru 6.4)
Jako fór na odlehčení to beru, ale aby to bylo úplně správně, je třeba podotknout, že ta podložka má označení 6,4, nikoliv M6 (poněvadž nemá závit). Tedy doufám, že za těch 12 let, co jsem z konstrukce pryč, někdo nezmagořil a kromě čísel norem nepřekopal i tohle...
Já to tak viděl v regále někde v baumaxu nebo hornbachu už nevím, a považuju to za logické (byť formálně možná nesprávné) zvlášť pro laiky, protože podložky se kupují zpravidla ke konkrétním šroubům.
Píšou to i v normě. První položka je: Pro šroub M6, označení: Podložka 6,4 ČSN... Zjevně už autor normy před desítkami let řešil tohle dilema. Proti logice nic nemám a hlavně nechci rozpoutávat debatu o prdu. To důležité je, že do sedmičky díry patří šroub M6. A šroub M7 patří takřka do stejné kategorie jako bublinka do vodováhy
Dovolím si jen poznámku - zrovna tak jako lze koupit " bublinku do vodováhy" (tu trubičku s kapalinou), tak lze - pravda vyjímečně, není to běžný sortiment, koupit i šroub M7. Třeba taková škodovka, typová řada 105/120 měla šrouby M7 přišroubované blatníky
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.