Nejste přihlášen/a.
Dobrý den ,prosím o radu v této situaci,jsem zaměstnaná a vzhledem k tomu,že jsem samoživitelka si chci přivydělat .Tato práce je ale podmíněna živnostenským listem.Co budu muset platit a odvádět z této občasné činosti?Moc děkuji za odpověď.
uff, to je složité i jednoduché záleží na šikovnosti a "šikovnosti" Do 8 dnů po zřízení ŽL a prvním přivýdělku je třeba to nahlásit na zdr. poj. a OSSZ a FÚ (na FÚ jako plátce daně z příjmu FO a pokud budeš používat auto tak i k platbě sil. daně). Nahlásíš, že to máš k závislé činnosti a tu že máš jako hlavní činnost. Příští rok musíš udělat přiznání, zaplatit daně, soc., a zdr. pojištění. Tady jsme u té šikovnosti (kolik si přividěláš) a "šikovnosti" (jak to vykážeš). Pokud budeš mít ztrátu, neplatíš nikde nic. Pokud máš něco ke zdanění z OSVČ tak ZP se platí vždy, SP nad určitý limit čistého výdělku (za rok 2008 to bylo asi 50000) Daně zaplatíš podle toho co vše si můžeš odečíst, pojistky, odběry krve, děti ...
To je tak asi v kostce, ono je to na hóóódně dlouho, mohou vzniknout stovky variant, třeba bude dobré poradit se s nějakou účetní nebo jí to celé dát zpracovat, to je zase o té šikovnosti.
Dík za odpověď ,skutečně jsem myslela,že to bude jednoduší.Dám si poradit od účetní.Ale stejně děkuji.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.