Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak dát výpověď vlastnímu rodiči

Od: frame* odpovědí: 15 změna:

Dobrý večer,

půl roku zaměstnávám svou mamku. Upřímně řečeno, už to nevydržím. Podle mne, kdo nezažil, nepochopí.

Ze všech svých zaměstnanců je právě má mamka tím nejhorším zaměstnancem, ač si myslí pravý opak. Dnes jsem si musel přejmenovat její jméno v telefonu, protože jsem popatnáctém telefonátu, kdy mi někdo nesl telefon, že mi zase volá maminka, se cítil již trapně. Neustále mi volá, ale samé blbosti. Je zcela nesamostatná. Pokud dělám, že mi nic nevadí a spolupráce mi vyhovuje, tak se nic nezmění. Pokud dám najevo, že mě to už pěkně s...e, tak jsem ten hnusnej a nepříjemnej. Dnes jsem byl na jejím pracovišti 2x, přesto jsem měl celkem 14 telefonátů. Vždy se jednalo o naprostou krávovinu, kterou ihned házím za hlavu. Ano - bývám nepříjemný. Něco jsem dnes dělal, telefon jsem měl odložený, ruce plný a do toho mi volá. Všeho jsem nechal a šel k telefonu, než jsem došel, tak už nezvonil, a než jsem stihnl vytočit číslo zpátky, už mi volala podruhé - zděšen jsem to vzal co se tak neodkladného děje. Byl to takový nesmysl, že bych ten telefon roztřískal ihned o beton.

Buď vyhodím mamku nebo končím s tímto podnikáním. Poraďte prosím jak.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pohanka*
hodnocení

4x

Byl by možný nějaký mezičlánek mezi Vámi a matkou? Určit jí nadřízeného, pod kterého by spadala a ten řešil ty nastalé situace? Asi by měla fungovat jako v každém pracovním poměru. Nadřízeného, který není v rodinném svazku by snad tak často neprozváněla. Vy máte svoji práci a pak se nemůžete tak soustředit na svůj výkon. Pracovní morálka matky se může časem stále zhoršovat. což už asi pociťujete.

doplněno 19.06.14 23:53:

Podle možnosti, nevím, jak velkou firmu máte. Ten pracovník by měl být vhodně stimulován, odměněn. Asi bude vědět o co se jedná, takže aby byl ochoten na to přistoupit.

Jojo, kdysi platilo pravidlo jednoho nadřízeného. Je to i dnes? Všechno muselo jít přes nejbližšího nadřízeného. Dotazy, stížnosti, návrhy, žádosti. Obejítí neexistovalo.

doplněno 20.06.14 16:45:

Však jo! Říkáme totéž obě. Mamka musí všecko řešit se svým vedoucím. Ne se synem, který je nad jejim šéfem. Maminka má šéfa. A tím syn není.

pohanka*

Babkozov, špatně jste mě pochopila. Přímý nadřízený je jenom jeden. Myslela jsem bráno od spodu pracovník /matka/ její přímý nadřízený je nově zvolený vedoucí. A tento nově zvolený vedoucí je podřízený Framovi. Normální struktura v podniku.

jmhad*
hodnocení

2x

Já bych s ní ukončil pracovní poměr. Záleží na tom,jakou formou ji máte zaměstnanou,zda podle zákoníku práce či je tam již použit nový občanský zákoník o rodinné firmě. Běžný postup - dát jí písemné upozornění na neplnění pracovních povinností s tím,že při opakování bude ukončen pracovní poměr /či jakýkoliv vztah/ a následně ukončit. Ale pro matku budete pořád její malý chlapeček.

lordweb24*
hodnocení

2x
Neberte to spatne, ale premyslel jste jak vypadate pred ostatnimi zamestnanci? Co si o Vas a Vasi mamince mysli? Videl bych to na obdobny nazor, jen opacny, jako povolani syn bohateho podnikatele...

martinaa*
hodnocení

1x

"Mami, nezlob se, ale takhle to prostě nefuguje". Můžete pokračovat i argumentem s neustálým voláním, když máte práci. Nedebatovat, jemně oznámit s tím, že to pro vás dva bude lepší. Bude to těžké, ale nakonec se s tím srovná, i když se připravte na uraženost, výčitky, mlčení anebo plačitvé scény, záleží, jaký je máma typ člověka.

Nicméně - jak dělá svoji zadanou práci? I tam je to špatné?

A vím dobře, o čem mluvíte, blízký kamarád zaměstnává tchyni, která má na starosti finance ve firmě. Někdy je to na hodně tlustej provaz.

doplněno 19.06.14 22:00:

Wampíku, máš pravdu, ale nemůžeš srovnávat práci a úlohu matky. To je něco úplně jiného. Šéf firmy má odpovědnost za všechny zaměstnance, za správný chod firmy, za denní obrat. A pokud je ve firmě nějaký zaměstanec pouze příteží, ty by sis ho tam dál nechala? Kdyby narušoval chod firmy, tvůj profesní život? Opravdu ano?

Také jsem nejdřív pro domluvu, pokud je to možné, ale pokud není, je na místě si přiznat pravdu.

doplněno 19.06.14 22:16:

Já vím;), na rodinný podnik ale prosě nevěřím. Se svou mámou bych pracovat nemohla, protože je to tak hádavá, vymýšlející, rejpavá a konflikty vyhledávající osobnost, že by stačila jedna jiskra a šla by. Veškerá domluva nemožná, to vidím dnes a denně:) A že by pracovala pode mnou, to by taky neexistovalo, přece JÍ nebude poroučet vlastní dítě. *smich*

hodnocení

1x

Zdravím. A co zkusit domluvit se s mámou, že v pracovní době nebude prostě používat tlf. a bude se věnovat své práci svědomitěji? Vždycky se dá najít kompromis, není třeba nabourávat rodinné vztahy takto. Byla chyba zaměstnat rodinného příslušníka zřejmě, ale když už jste to udělal, poperte se s tím tak, abyste si oba zachovali důstojnost jeden před druhým. Jednejte však, jak uznáte za vhodné a tak, aby to nenadělalo víc škody, než užitku. Kdyby výpověď byla opravdu tím jediným řešením, zkuste mámě pomoci najít jinou práci, kterou zvládne třeba lépe a dejte ji najevo, že to s ní myslíte stále dobře..

frame*
hodnocení

Používání telefonu zakázat nemohu, často se stane, že nastane situace, kdy mi musí zavolat a řeším situaci na dálku. Např. stížnost zákazníka, různé kontroly, technické výpadky, atd.

Kdyby to bylo tak snadné, tak jí tu práci najdu a naservíruji až pod nos, ale nabídka práce není moc rozmanitá. Kamarád dokonce někoho shání na obdobnou pozici a měla by to do práce místo současných 90ti km pouhý 2 km, ale já se o tom nedokáži ani zmínit, protože bych se za její pracovní výkon musel stydět.

To že je chyba zaměstnávat rodinu vím a dokonce jsem to věděl i před samotným nástupem mamky do pracovního poměru, ALE všichni mi neustále říkali, že si jí tam mám vzít, alespoň do začátku, abych tam měl někoho o kom vím, že mě neokrade, atd. Kdybych neposlechl a nezaměstnal, byl bych ten špatný a navíc bych si nenechal poradit od zkušených, atd.

Je to všechno začarovaný kruh,

ivana1

Jediná schůdná cesta je poradit se s kamarádem, který shání někoho jako je vaše matka. Domluvit se předem a upozornit ho na její neschopnost. Matku motivovat blízkostí práce a snažit se v "zájmu jejího dobra" vyfakovat ji z firmy. (Je to podvod, ale milosrdný)...místo ní urychleně najít jiného zaměstnance. Kamarád ji buďto postaví do latě nebo jí dá (předem domluvenou) výpověď sám. Takže ji vyhodí cizí člověk a ne vy sám. Ještě si společně můžete zanadávat na toho blbce, co ji "neprávem" vyhodil, ale její místo ve vaší firmě bude už obsazené. Kamarádovi můžete celou akci refundovat, pokud by mu vznikly nějaké náklady. Možná se budete divit, že matka se chytne a naopak kamarád bude naprosto spokojený s její prací...:))

magdalen*
hodnocení

1x

Jako šéf musíte mít nervi. Musíte se překonat, a až vám kvůli blbosti zavolá po třetí, vyslechnout a pak jí klidným hlasem říct, zavoláš mi ještě jednou kvůli takové pitomině, tak si můžeš rovnou hledat práci. Je-li soudná, spolkne to už nezavolá. V opačném případě po dalším zbytečném volání říct, mami, já to myslel vážně, když se chováš takhle, musím tě propustit. A když vás po první výstraze zahrne výčitkami. Mami nezlob se, ale já zodpovídám za svou práci a ty zas za svou. Ty jako zamněstnanec mně máš svou prací pomáhat, a ne mně od mé práce zdržovat. Jestli to nechápeš, musím tě propustit.

Asi tak

hodnocení

0x

Dobrý večer.Asi takhle,musíte mamku hned vyhazovat? Zcela zjevně tato situace trvá již delší dobu a Vám momentálně přetekl pohár Vaší trpělivosti...To se dá pochopit,ale proč jste jí něco neřekl už dávno? Proč si s ní nesednete a jemně jí to nevysvětlíte? Bez křiku,bez výčitek,bez hádek...Aby to nedělala,že je Vám to trapné a jak by asi bylo jí,kdyby to bylo obráceně...Víte,vyhodit z práce svou vlastní matku...Divné,nedůstojné...Napadla Vás myšlenka,co ona bude potom dělat,jak jí asi bude duševně a psychicky?! Může se z toho zhroutit,může na Vás zanevřít,může začít pít alkohol,může začít brát antidepresiva ! Vzpomeňte si,když jste byl malý,také Vás odstrkovala na druhou kolej?Říkala Vám snad,že už jí lezete na nervy,tak Vás odloží třeba do dětského domova? Asi ne,že? A jak by to bylo bývalo jednoduché...Krev není voda,mladý muži ! ! !

doplněno 19.06.14 22:14:

Martí,napsala jsem prvně tu domluvu,samozejmě...A bez urážky prosím,až budeš mít jednou děti,a budou dospělé...

frame*
hodnocení

A kdo říká že hned. Můj pohár trpělivosti nepřetekl, ale přetáká již dlouho. Vím, že kdyby jsme naši spolupráci ukončili, tak bychom TEORETICKY mohli navzájem fungovat o hodně lépe. Proč si s ní nesednu, protože to prostě v klidu nejde, buďto dojde na zvyšování hlasu nebo slzy s brekem a na to já psychicky nemám. Napadla Vás myšlenka,co ona bude potom dělat,jak jí asi bude duševně a psychicky?! Může se z toho zhroutit,může na Vás zanevřít,může začít pít alkohol,může začít brát antidepresiva. Kdyby mě tato myšlenka nenapadla, tak sem asi nepíšu.

hodnocení

0x

Ukončila bych s ní pracovní poměr, takhle, jak to popisujete, to nejde dál.

Vím, je to máma, ale je i Váš zaměstnanec. Co byste udělal s cizím takovým zaměstnancem? Jistě byste ho propustil. Takto Vám matka podrývá autoritu i mezi ostatními pracovníky. /Podívejte, ta s ním cvičí. Už za ní zase letí...apod./

Nevím, co mamka dělá, zda je to manuální práce, či kancelářská. Záleží i na tom, jaký je u Vás trh práce. Kdybyste ji propustil, aby byla schopná si sehnat něco jiného. Co umí? Samostatná asi moc není, když Vás potřebuje ke každé hlouposti.

Prostě si s ní sednout, mluvit pravdu, ne jí mazat med na pusu. Že to vidíte takhle a takhle a že musí odejít, než na to lidé začnou poukazovat. Slibte jí, že jí zkusíte pomoci s hledáním nového místa, přeptáte se známých apod.

Je to máma, beru na to zřetel, ale stokrát nic umořilo osla. Přeji dobré rozhodnutí. *placni* Jaga.

dafina*
hodnocení

0x

Jestli máte víc zaměstnanců a Vaše matka se neumí chovat, tak to vidím i na to, že jsou nespokojeni i lidé, kteří pracují v její blízkosti a které musí otravovat a unavovat její nejapné a nedůstojné chování, kdy všem okolo spolupracujícím dává věčným otravováním šéfa najevo, že - to je můj syn a já jsem tu proto vyjimečná a můžu si lecos dovolit. Nutně to na lidi dělá dojem pubertáka, který se vytahuje s ne vlastní zásluhou. Matka nematka, pokud nechcete mít žaludeční vředy nebo skončit na práškách, tak jediné řešení vidím v tom, že na telefonát, který by se netýkal její práce, kdy Vám zavolat musela, bych neodpovídala. Zaklapla - hotovo, ale asi máte dost času, že odpovídáte a pouštíte se do diskuze. V lepším případě bych jen kuse řekla, můžeme to řešit doma, ted nejsme v obýváku. Protože je otázka, jestli to ona opravdu ví, že je nesnesitelná. a že chodí do práce, kde ji platí za práci a ne do baletu za zábavou. Fakt je, že kdyby firma nebyla Vaše a Vy se neuměl jako šéf rozloučit s obtížným a problémovým zaměstnancem, padáka by jste dostal Vy.

hodnocení

0x

farme, napište, prosím, jak jste to nakonec vymyslel a vyřešil. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]