Nejste přihlášen/a.
Ahojky,nenasla by se tu nejaka zdravotni sestricka,ktera by mi dokazala po lopate vysvetlit,jak je to s tou registraci?MAm v tom uz poradny gulas, na internetu sjem nasla par informaci starsiho data,tak nevim,jestli to jeste plati. Jsem na MD a maturovala jsem na zdravce v roce 2002,praxi nemam,delala jsem jen mimo zdravotnictvi,ted bych se rada vratila do zdravotnictvi,tak jsme se chtela poptat jeslti nekdo neco nevite,pekny den Petule
Zkusím to, zjednodušeně
1. Registrace sama o sobě není povinná, je to dobrovolná záležitost. Registrované sestry mohou (ale není to pravidlem) mít větší plat, ptž je zaměstnavatelé zařazují do vyšší platové třídy - ale jak píšu, není to pravidlem. Mají větší výběr zaměstnání, ptž některé práce neregistrované sestry dělat nemohou.
2. Rozdíl v práci mezi sestrou registrovanou a neregistrovanou je ten, že registrovaná smí pracovat samostatně, zatímco neregistrovaná pod odborným dohledem. Což v praxi znamená, že pokud třeba budete v ambulanci soukromého lékaře a budete jediná sestra v baráku, musíte mít registraci. Pokud budete pracovat třeba v nemocnici, registraci mít nemusíte, za předpokladu, že v nemocnici bude nějaká jiná sestra, která registraci mít bude a na kterou se v případě problémů budete moci obrátit o radu. Konkrétně z praxe - ač neregistrovaná, můžu sloužit sama noční, ptž mám vrchní sestrou určené JIP oddělení, kde je vždy ve službě registrovaná sestra, kam si můžu zavolat, kdybych si s něčím nevěděla rady.
3. Registraci můžete získat při splnění dvou podmínek - dostatečná praxe a dostatečné množství kreditů = tedy bodů za absolvování odborných přednášek, studia, za sepsání odborných prací atd.Pokud máte sdřední školu, tak zásadní podmínkou je mít alespoń tři roky praxe ve zdravotnictví, dřív registraci nedostanete, ani kdybyste měla dostatek kreditů.Jinak je potřeba mít v posledních šesti letech alespoň rok praxe na alespoň půluvazek nebo dva roky na 0,2 úvazek + získat 40 kreditů - nedostatek této praxe a kreditů se dá tuším nahradit vykonáním odborné zkoušky. Pak se získá registrace na 6 let, během kterých se získávají další kredity a další praxe pro prodloužení registrace...
4. Všechny zásadní informace by měly být na webu národního centra ošetřovatelství a nelékařských zdravotnických oborů: nconzo.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.