Nejste přihlášen/a.
Dobrý večer, teď tu uvidíte další příklad asi proč začít s povinnou vojenskou službou - vůbec nevím jak to časově probíhá.
Kdyby teda byla vojenská služba povinná, to by se jezdilo někam na několik dnů po pravidelných intervalech? Nebo by se chodilo do nějakého "táboru" po škole? Vůbec nemám představu a vyzkoušet něco nového, pro jiné dříve normálního mě láká a zjistit o sobě sílu ducha a fyzičnosti mě též zajímá. A jak dlouho taková vojenská služba trvá? Půl roku? 3 roky? Díky za odpovědi. Ve škole máme o tom širé diskuze.
Ono to není až tak jak psali nade mnou!
Přdevším byl až do 30.6.1997 denní program krapet jinak!
Budíček 06:00 ,06:010- 06:30 RTC (ranní tělocvičné cvičení - dobrý název že?) ,v O7:00 nástup na snídaní -půl hodiny a v 7:45 - 8:00 (jak kde ) rozvod do zaměstnání.8-14 dopolední zaměstnání dle TRZ (týdenní rozvrh zaměstrnání) (výcvik na učebnách-teorie,na nástupištích-pořadovécvičení, sport,na cvičištích odborný výcvik atd střelby...)pak příprava na obě,obědosobní volno po obědě cca30 min. a odpolední zaměstnáni dle TRZ /příprava na další den, údržba výstroje a výstroje a techniky/ 15:30 denní rozkaz-velitel jednotky přečte svůj rozkaz- rozdělení do CS (celodenní směny a služby) odměny.tresty, zaměstnání na další den atd. apk do včeře osobní volno a příp samostudium večeře,os. volno, a 15min. před večerkou večerní kontrola počtů a ve 22:00 večerka
Ty časy se mouhou nepatrně lišit dle posádek a útvarů!
Ne všichni mohli být řidiči a ti co měli být dělali již v civilu a tudíž již dopředu veděli že budou řidiči, předvojenskou ,trojku , autoškolu ,ale v sumáru dala vojna každému něco,někdo se naučil překonat sám sebe a na jednu stranu byla dobrá,na druhou stranu-oporti těm co měli modrou ztráta dvoulet práce,kdy je nejpotřebnější z důvodů získání praxe v tom kterém oboru! Jinak před nástupem jak popsali- lékařská prohlídka ,v případě "neschopnosti- velmi zdlouhavé vyšetřování u spousty lékařů ve VN atd nikdy to nešlo ihned!,povolávací rozkaz a potom sbohem civil původně na 730! I když to nikdy rovných 730 nebylo,teda pkd nebyla basa! 730-2x10 dnů ŘD,+ nějaké KVOP,dále se odcházelo v průměru o týden dřív než se rukovalo, takže jen nějakých 700, a úměrně vzdálenosti byli dny na cestu!
Jinak k té šikaně-někde byla brutální (za soudruhů!) např odběry krve-ráno do nosu a dotyčný si musel držet ešus, a další zvěrstva a většinou šikanovali chudáci co sami byli šikanovaní a pkd se jim někdo postavil tak nebyl !
Jinak v těch filmech a seriálech je to hoodně zkreslené například chlapci a chlapi!
Uf to jsem se zase rozepsal!
doplněno 18.06.14 14:32:Jo pane Milane jste dřív narozený,v té době jsem ještě končil ZDŠ a nastupoval do učení , na vojně jsem byl od 82 do 97 a nenapsal jsem další jako sobotní PHD a ptom už jen páteční HD (parkohospodářský den) Občas i SNP (sobota neděle pracovní) .Potom po zkrácení od 96? alespoň u CO - nebyl v zásahu a v celodenní směně- mohli na vycházky atd .
doplněno 18.06.14 14:43:Jj i takové věci se děli.nemohu ani povrdit ani vyvrátit,např kontrola balíků byla od výkonného přes mazáky,ale to vše ponižování důstojnosti atd bylo jen v lidech,na kolik se to kde tolerovalo od vedení a samotných mladších vojáků ,ikdyž čím díl,tím víc se to na jednu stranu horšilo! Jinak jednou jsem zastihnul schůzi mazáků- docela dost tam dělali do jednoho ze svých řed,že byl hodně tvrdý na mladé (přehnal to s mazlákem a vodou) a o pár let později již toto nebyl přestupek,pak to co udělal už pro mázu byla běžná věc, nakonec to dopadlo tak že pár jich šlo do krimu, a jeden tenkrát dostal 9,5 roku, bodákem sebraným dozorčímu roty jej pobodal, sebral se zbrojáku sapik a v parku se snažil ukrást vejtřesku ale jako neřidič ji nedokázal nastartovat tak jej dozorčí parku se stráží spacifikovali.I takové věci se děli.Dokonce jsem zažil ,že technik roty podal trestní oznámení na velitele útvaru,že kryje havárii tankového motoru,přičemž za tu havárii mohl onen technik!
desle, doplním ze svých zkušeností z roku 1976-1978, ranní hygiena se studenou vodou, dopolední úklid, když měl přijet Remek a Gubarev, popřípadě i jiní pohlaváři, stříkání trávy barvou, natírání kamenů, naštípání dřeva na večerní topení (do lesa a pokácet), jen omezený počet kbelíků uhlí, mladý voják musel sehnat uhlí navíc, noční poplachy, vyběhnout ven, před rotu, spočítat a pak zpět na postel, za hodinu opět.. výslechy u kontrášů, šmelina s benzinem a olejem, politické školení mužstva, kontrola televize, zdali neposloucháme Rakousko, udavači mezi lidmi, desátky z balíků, ponižování lidské důstojnosti, chlast,
Dobře že to skončilo..
kdo bude pokračovat?
doplněno 18.06.14 14:34:diesle, na vojně jsem byl od 82 do 97? fakt jóó?
Ne Vy.já jsem tam byl tak dlouho ! ,Jo s to TV,u nás se chatá i ka kus drátu rakousko,jednou nám přišel na rotu politruk ,pustl telku a začal ladit až je naladil,pak šel bonzovat že se koukají na cizí TV- žel tenkrát neuspěl nebot nás to vidělo více lidí (VR,já jako VČ,byl tam i deveťák)tak jsme se do něj obuli a muselobvinění stáhnout,pak jen zkoušel přepínáním.Samozřejmě měli naladíno,ale muselo se zapnout přes dva "čudle",jinak to nešlo bez ladění!
Dobrý den, pokud Vás zajímá minulost, tak by to bylo asi dlouhé povídání. Pokud se děsíte budoucnosti, tak v této oblasti nic převratného nebude. Pokud vím, tak se o znovuzavedení povinné vojny neuvažuje. Zdravím!
doplněno 18.06.14 06:30:Z otázky mám dojem, že tazatele spíše zajímá očekávaná budoucnost, než vzpomínky "válečných"veteránů. Ostatně, minulost je slušně zdokumentována i v různých filmech a seriálech (občas i pravdivě).
doplněno 18.06.14 11:58:
Normálně, přišel ti povolávací rozkaz a jel jsi k doktorovi, kde tě prohlídli a buďto si nastupoval k útvaru a nebo ti dali modrou knížku (civilka). No a pak záleželo v kterém roce jsi nastupoval na vojnu. Dříve to byla klasika dva roky základní vojenské služby, pak to byl rok, pak půl roku no a ke konci už to byla fraška...
Co bylo výhodou na vojně bylo to, že jsi potkal kde koho, grázla, naivku, mamánka, mlátičku. Taky bylo dobré, že někteří sloužili na útvaru, kde se jezdilo s náklaďákem atd... takže jsi měl pak pro civil papíry na náklaďáky. No a taky slavná b*zerace, kdy ti v noci naběhli na cimru a řvali nástup a musel jsi s matracema běžet do přízemí a pak zase zpět na cimru, ustlat si a zalehnout. Nebo si dostal za úkol udělat hranolky, v noci.
A z chlapců se stali chlapi...
Ano!
Byla to také jedinečná příležitost, prověřit-si své osobních schopností , odolnost i psychickou, což není k zahození. Mladý muž zjistil, jak se zachová a má se zachovat v krizových situacích. Někteří si tyto vlastnosti dobrovolně prověřují, například sportem , adrenalinovými činnostmi , riskantní jízdou v silničním provozu, atd.atd. Ale žel, někteří také, společensky škodlivými činnostmi. -miro
Chlape,Ja som jeden z tych co tym este presli.Bol som tam od 10/2001 az 6/2002.Zhruba stvrt roka pred nastupom lekarska prehliadka,potom za 2 mesiace povolavaci rozkaz,o mesiac nastup na urceny vojensky utvar.Pri prichode ta ostrihaju odovzdas civil,dostanes vo vystrojaku vojenske maskace atd..pichnu ti všežravku.Potom si mesiac v "prijimači" so svojimi (to su tí čo nastupili s tebou).Tam trvá skutočný a aspoň trochu zaujimavý výcvik...napr.ráno budíček 5:30,raňajky,behanie 5-8km.rozcvička,nástup do denného zamestnania (tu sa učíš pochodovať,zbrane,náboje,fyzické aktivity-plynová maska,plazenie cez "rambo" dráhu a tak,medzitým obed,zamestnanie je do 15:30.potom voľno ale len na utvare,nastup do kuchyne (škrabať zemiaky..niekedy aj 4 vrecia cca 5 vojakov).Cez víkend HD-hospodarsky deň t.j.upratovanie,rajóny každy deň.
Po 1 mesiaci nastava obrat.Ideš ku svojej jednotke kde máš pridelenú svoju pozíciu.Ideš medzi mazákov a suprákov.Trochu šikany,nátlaku,cez deň si so svojou jednotkou v zamestnaní alebo sa pripravuješ do služby.Ja osobne som chodil do stráže,bolo som velakrát dozorný a aj jeho pomocník na rote,na bráne,neminuly ma ani smeny v kuchyni kde sa začínalo 2:15 ráno vykladaním potravin zo zásobovania,velakrát škrabka (zemiaky),snežná,protipovodňová hotovosť,hliadka v meste,protipožiarna hotovosť (31.12. som bol velitel hotovosti).A dalo by sa pokračovať.Zážitkov je veľa.Čo sa týka rozvoju "telesna a duševna" to si kľudne nechaj ako voľnočasovú aktivitu.Kvôli tomu k zeleným nelez.Je tam veľa vypatlanych mozgov.Daj sa radšej k požiarnikom.Tam by si sa skôr mohol realizovať.
Bych tam zhebnul. Ještě, že jsem dostal modrou a i kdyby opravdu prošlo to co zase vymýšlí tak podle věku by se mě to už netýkalo.
Budíček bych přežil, ale běhání? 5-8km? V žádném případě. Rozcvička? Ta mi dělala problém i na základce. Rambo dráha? Bych se tam ani nevešel a se zbraní bych se nejspíš dokázal leda sám odprásknout. Jo kuchyně tam by se mi asi líbilo. Hlavně kvůli žrádlu.
Vzhledem k tomu ze ve skole o tom mate sire diskuze toho po tech diskuzich moc nevis:-/
Zatim se planuje ze by byla jen evidence brancu (mozna i bab) a pripadne i nejake cviceni.
Jinak jak to bylo driv si zkus precist treba na csla.cz/... .
Jestli si to chces uzit primo tak zkus Aktivni zalohy acr.army.cz/... .
Neřeš to, řešíš kdyby a upravil by to zákon, najdi si o tom starý. Takže dnes nic časově neprobíhá. Dyť o tom naprosto nic nevíš, co to je ta povinná. Podívej se to braného zákona. Jisté organizace provádí "výcvik" na vojenské bázi. Diskutovat můžete, ale zákon o tom co máš na mysli není. Budeš mít brannou povinnost, nebo můžeš do záloh.
posledni povinna zakladni vojen.sluzba trvala 1rok. jestli chcete vyzkouset svoje dusevni a fyzicke dispozice, existuji spec. vycvikove tabory, bylo to jednou na tv nova, ale nejni to levna zalezitost. najdete si kazdy den pul az hodinu cas jen pro sebe a prectete si muscle and fitness na netu a udelejte si svuj vlastni cvicebni plan a snazte se ho dodrzovat min 21 dni...
telo si pak udela navyk a vy uz automaticky myslite na cviceni v urcitou hodinu. clovek ma ze sebe v tyhle sileny a uspechany dobe uplne jiny a lepsi pocit. krasny zivot preju
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.