Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Soudní spor - náklady

Od: korsika1 odpovědí: 8 změna:

V návaznosti na trable se zaměstnavatelem o kterých jsem už mnoho psala mě zajímá ještě jedna věc. Vím, že jsem v právu, mám to potvrzeno od právníka UP, ale zaměstnavatel nechce přistoupit na proplacení jistých peněz na které mám nárok. Pakliže půjdu do soudního sporu kdo platí náklady, když by moje strana vyhrála? Předpokládám, že protistrana, ale spadají do toho i náklady na mého právníka? Celkem mi jde o částku ca 20.000,- a pár lidí se vyjádřilo, že zaměstnavatel sází jako velká firma na to, že nebudu chtít jít k soudu, abych na tom nebyla ještě tratná. Mně se hnusí představa toho, že nechám vyhrát někoho jen z pozice síly a finanční převahy, i když mám pravdu. Jak to je s náklady na advokáta? Díky.

8 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Tuto problematiku řeší Občanský soudní řád, v § 142 se praví: 1) Účastníku, který měl ve věci plný úspěch, přizná soud náhradu nákladů potřebných k účelnému uplatňování nebo bránění práva proti účastníku, který ve věci úspěch neměl.
(2) Měl-li účastník ve věci úspěch jen částečný, soud náhradu nákladů poměrně rozdělí, popřípadě vysloví, že žádný z účastníků nemá na náhradu nákladů právo.

V § 137 je výčet nákladů, které jsou považovány za náklady řízení.

hodnocení

2x

Pokud budete ve sporu plně úspěšná, náklady zaplatí druhá strana. Do žalobního návrhu napište, že žádáte uhradit dlužnou částku ve výši...+ úroky z prodlení z dlužné částky (na které máte právo)+ úhradu nákladů řízení, které představují soudní poplatek ve výši... (tolik, kolik zaplatíte za podání žaloby) + účelně vynaložené náklady za právní zastoupení ve výši... (náklady řízení, co se týče advokáta, se rozdělují na právní úkony a odměnu advokáta)

Částku, kterou soud přizná, zaplatí druhá strana. Tratná byste být neměla, jestli-že soud uzná žalobu, jako důvodnou.

doplněno 20.11.12 11:07:

Není zač.

korsika1
hodnocení

Velice děkuji, samozřejmě toto proberu s právníkem, ale chtěla jsem mít nějakou naději, než se do toho vůbec pustím.

buss
hodnocení

0x

Já vás trochu zchladím o té vaší pravdě. říkat si může kdo chce co chce( no vlastně ani to ne) a poslední instance je soud.
A jak soudy dnes odsuzují, no... A co stojí advokát podívejte se na advokátní tarif.

korsika1
hodnocení

Jeste porad (mozna naivne) doufam, ze soud musi rozhodovat na zaklade platnych zakonu. A paklize jsem prokazatelne (potvrzene dochazky) odpracovala ca 100 hodin, ktere zamestnavatel odmita proplatit a zaroven mi dle zakona vznikl narok na jistou financni castku, tak skutecne predpokladam, ze jsem v pravu...

artik*

taky jsem něco podobného řešil , zaměstnanec zůstával v práci déle a na konci měsíce mi řekl , že má 80 hodin navíc a chce je zaplatit , jenže mu nikdo neřekl ,aby v práci zůstával déle *zed*.

hodnocení

0x

ahoj přesně jak píše kapkaneděje jak jste si jistá neváhat a jít dotoho, jestli jste na 100 % přesvědčená, že jste v právu, klidně jak se říká hlavou proti zdi, kapkanaděje mi tady poradila taky v zapeklité situaci a dneska toho nelituji*smich*

nu*
hodnocení

0x

naděje umírá poslední, soud musí určit kdo ponese náklady, a pokud ten kdo prohrál uhradí i náklady řízení i náklady právníka...proto by bylo dobré aby si to uvědomil a vyrovnal se obratem mimosoudně

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]