Nejste přihlášen/a.
Nechal jsem si na poště dělat výpis z katastru nemovitostí, žil jsem dodnes v domnění, že výpis stojí 100 Kč, ale chtěli po mě 180 Kč. Paní na poště mi neuměla vyvsvětlit proč, jí se tak cena ukázala na počítači. Je to správně?
To je jednoduché, protože se jedná o dvě rozdílné položky sazebníku správních poplatků stanoveného z.č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích. V případě pošty (tzv. služby Czech POINT) se jedná "o vydání ověřeného výstupu z informačního systému veřejné správy", kde je cena stanovena v položce č. 3 sazebníku cit.zákona, který cenu za vydání ověřeného výstupu z informačního systému veřejné správy stanoví jako maximální. Správní úřad může snížit poplatek za vydání ověřeného výstupu z informačního systému veřejné správy až o 90 % z částky. Česká pošta tedy stanovila cenu nižší, a to takto:
Cena za ověřený výstup
(z katastru nemovitostí, z veřejných rejstříků, z živnostenského rejstříku, ze seznamu kvalifikovaných dodavatelů, insolvenčního rejstříku a modulu autovraků, ze základních registrů)
a) první strana 100 Kč
druhá a každá další strana 40 Kč
b) druhý a každý následný ověřený výstup stejného elektronického dokumentu bez ohledu na počet stran 40 Kč.
Pokud ale nejdete na CzechPOINT, ale přímo na katastr nemovitostí, tak tam už se podle zákona jedná o jiný správní poplatek, a to v jednotné výši 100,-Kč (položka 119 cit.zákona):
Vydání výpisu nebo opisu z katastru nemovitostí, z dřívějších pozemkových evidencí, z pozemkových či železničních knih nebo zemských desek za každých i jen započatých 20 měrných jednotek v rámci jednoho katastrálního území
100 Kč
Pro výpis z KN je tedy lepší zajít na katastrální úřad, a to na kterýkoliv.
Pošta mi vytiskla 3 strany a kolek tam není, jen razítko České pošty.
Bohužel zrovna katastrální úřad mám daleko, cesta tam a zpět se nevyplatí (časová úspora vs. úspora ceny).
Ale blízko mám ještě notáře (ti si však připočítávají DPH, takže asi neušetřím).
Pak mám blízko městský úřad, kde je také CzechPoint (ale úřad asi bude mít stejný ceník jako pošta?)
A relativně blízko je hospodářská komora, také s CzechPointem.
Kde bych výpis dostal nejlevněji?
Toto je sice starší odkaz, ale dle mého názoru se ceny příliš nezměnily, vedle katastru vychází nejlevněji Hospodářská komora, zkusila bych tam zavolat a výsledou cenu si ověřit: novinky.cz/...
Neměl jste víc stránek? 180 kč odpovídá třem stranám 100kč první, 40kč druhá a každá další, viz Ceník České pošty. (skoro dole)
Dobrý den, zde je snad stále platný ceník přímo z KN. Jestli má pošta jiné ceny nevím, ale dříve to bylo stejné. Máte tam vylepenou také kolkovou známku a v jaké ceně? Zdravím!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.