Nejste přihlášen/a.
Prosím,potřebuji poradit co dělat.Smlouvu na nájem bytu mám vždy na rok.Dne 1.6. vypršela.Volala jsem několikrát majiteli,ten mi řekl,že se smlouva prodlouží.Včera mi řekl,abychom se zastavili pro novou dnes.Dnes ráno mi řekl,že si byt nechá pro své děti.Nedal mi nic písemně jen po telefonu.Jak se mám zachovat,na co mám právo? Jak dlouho můžu z těchto důvodů v bytě zůstat?Děkuji za každou radu
Dobrý den, to chování majitele bytu není zrovna "košér" - měl by jednat přímo a jednoznačně.
Vy ho můžete zase trochu "potrápit" - při odchodu trvejte na písemném předávacím protokolu, zápisu stavu energií nebo jejich vyúčtování. Pokud byla složena jistina (kauce) měla by být i vrácena. Jinak, nejlepší je vždy rozumná dohoda. Jenže se musí dodržet - a majitel mění svá rozhodnutí.
Zdravím!
doplněno 17.06.14 19:12:zeta - při opuštění bytu trvejte na předávacím protokolu a v něm musí být zapsán stav a čísla elektroměru a plynoměru (možná i vodoměru či tepla). Protokol musí být dvakrát, obě strany ho podepíší (a datum) a nechají si po jednom výtisku. Údaje potom musí být stejné na konečných fakturách nebo vyúčtování po převodu měřících zařízení - je to pro Vaši kontrolu. Pokud nemáte u majitele dluh, tak musí vrátit tu kauci. Ten stav na zařízeních si můžete i vyfotit (a uschovat) a na převodu se dohodněte s majitelem.
také se mě jednání majitele nelíbí,protože celou dobu co jsem ho uháněla kvůli nové smlouvě,tak povídal,že bude...ještě dokonce včera a dnes ráno je všechno jinak..kauci u něj složenou mám.Energie mám psané na sebe,tam ho moc nepotrápím.
Také doporučuji předávat prostřednictvím předávacího protokolu. Ochrání Vás před případnými neopodstatněnými dodatečnými nároky majitele (nemůže si po pár měsících vymyslet, že jste v bytě něco poškodili a chtít po Vás úhradu opravy, ...).
děkuji,smlouvu jsem zaslala k právničce a ta si myslí,že stejně není sestavená podle nového NOZ,takže uvidím,jaký bude postup.Každopádně děkuji za ten předávací protokol,na kterém budu trvat,vše si vyfotím.Kdyby vás cokoliv ještě k tomu napadlo,tak prosím napište,budu moc ráda.Děkuji
Loni ještě nemohla být smlouva uzavřena podle NOZ, to je možné až od 1. ledna 2014. Ještě mne napadá: Opravdu původní smlouva skončila 1. června (to byste museli nájem platit i za červen), Nebyla uzavřena jenom do 31. května?
Jestli Vás majitel bytu do jednoho měsíce po skončení nájmu nevyzve k odevzdání věci (uvolnění bytu), platí, že byla nájemní smlouva ujednána znovu za stejných podmínek.
Ale moc bych na to nespoléhala, radši bych si hledala jiný byt. Majitel Vás může k odevzdání bytu vyzvat i 30. června.
------- Přikládám znění § 2230 NOZ. K Vaší situaci se vztahuje pouze odst. 1.
Odstavec 2 se Vás netýká, protože Vám majitel nedal v přiměřené době předem najevo, že nájem končí.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.