Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vzdání se dědictví

Od: petrf* odpovědí: 9 změna:

Babička je extrémně zadlužená (různé homecredity, elektřiny, hrnce, apod.). Má dva dědice - mojí matku a mého strejdu. Ten strejda je také zadlužený (oni žijí spolu).

Chci se zeptat, jestli moje matka se může potom u notáře vzdát dědictví. My jsme se v minulosti snažili babičku přesvědčit, že postupuje chybně, když kupuje všechny ty vařiče, hrnce a podepisuje smlouvy na elektřinu apod., ale nebyla s ní nikdy řeč. Dokonce jsme se v rodině rozhádali, protože víc důvěřovala těm dealerům, než nám. Nyní má už několik exekucí.

Strejda je podobný případ (jak jsem napsal, žijí spolu). Ale on se asi dědictví nebude chtít vzdát (takže ke svým dluhům zdědí ještě její dluhy).

Bude ale takový postup možný, aby se dcera (tj. moje matka) vzdala dědictví a syn (tj. můj strejda) nevzdal?

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

ladinpraha*
hodnocení

2x

Samozřejmě. Každý z dědiců má právo dědictví odmítnout. Každý se rozhoduje sám za sebe, bez ohledu na to, kolik dědiců je.

hodnocení

0x

ano můžete se vzdát dědictví na to máte právo moje přítelkyně se taky vzdala dědictví když její bývalý spáchal sebevraždu udělali sme to pro jistotu za pomoci našeho známého advokáta taky sme nechtěli dědit dluhy ;), ;)

magdalen*
hodnocení

0x

Ano, dědictví může odříct. Ale pozor, zjistěte si lhůtu podle nového OZ. Podle staré právní úpravy to bylo pouhých 14 dní od oznámení notáře o dědickém řízení. Promeškáte-li stanovenou lhůtu, pak již dědíte, ať chcete, nebo ne.

hodnocení

0x

Lhůta pro odmítnutí dědictví je stanovena v § 1487 obč. zák: Odmítnutí dědictví vyžaduje výslovné prohlášení vůči soudu. Dědictví lze odmítnout do jednoho měsíce ode dne, kdy soud dědice vyrozuměl o jeho právu odmítnout dědictví a o následcích odmítnutí; má-li dědic jediné bydliště v zahraničí, činí lhůta k odmítnutí dědictví tři měsíce. Jsou-li pro to důležité důvody, soud dědici lhůtu k odmítnutí dědictví přiměřeně prodlouží.

hodnocení

0x

Vaše matka bude jednat za sebe, tudíž může:

Odmítnout dědictví (§ 1485 - § 1489 NOZ)

nebo :

Vzdát se dědictví (§ 1490 NOZ)

Podrobně se o tom dočtete zde:

rapravo.cz/...

tiffany*
hodnocení

0x

Přidávám jen malé doporučení - důkladně čtěte předvolánku a vše, co od notáře (event. soudu) obdržíte, jsou tam všechna poučení, případně neleňte a s tím papírem se jděte dotázat, co to znamená, co můžete a jaké budou důsledky. Ušetříte si tím mnohá trápení.

petrf*
hodnocení

Takže když se matka vzdá dědictví, tak všechno zdědí strejda? (babička nemá žádný majetek, jen nějaký nábytek a osobní věci, které jsou neprodejné)

rady*
hodnocení

0x

Pokud Vaše matka odmítne dědictví, pak jste na řadě Vy, jako další dědic v řadě...

petrf*
hodnocení

Aha, takže přiběhnu k notáři a odmítnu dědictví i já.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]