Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, prosím Vás, jak to je se zrušením DPP? když je smlouva do konce roku, tak by mě zajímalo jaké tam jsou podmínky.. Když podám výpověd a zaměstnavatel s ní nebude souhlasit, tak je tam nějaká výpovědní lhůta? hledal jsem to ale nejsem si tím úplně jistý.. děkuji
Zákoník práce říká o DPP toto:
§ 75 Dohoda o provedení práce
Rozsah práce, na který se dohoda o provedení práce uzavírá, nesmí být větší než 300 hodin v kalendářním roce. Do rozsahu práce se započítává také doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce. V dohodě o provedení práce musí být uvedena doba, na kterou se tato dohoda uzavírá.
Víc nic kolem ukončení DPP nenajdete. Podle mě Vám nezbude než se domluvit se zaměstnavatelem a k dohodnutému datu písemně uknčit.
doplněno 15.06.14 13:50:Nemyslím tím podávat výpověď, ta se týká pouze pracovního poměru. Normálně se zkuste domluvit, že potřebujete skončit např. k 30.6. Pokud Vás zaměstnavatel nepotřebuje, na dohodu o skončení přistoupí.
Tady je vidět, jak je zcestné, že se zrušila podmínka, že DPP se uzavírá v případě jednorázové neopakující se práce (např. natřít lavičky v obci). Po dokončení práce skončila i dohoda. Dnes běžně vidíme uklizečky na DPP, které chodí celé roky denně uklízet a nikomu nevadí, že by to měla být dohoda o činnosti nebo možná i pracovní poměr.
děkuji za odpověd.. mě právě zajímá situace, kdy by mě zaměstnavatel nechtěl pustit.. přece tam nemůžu tvrdnout např. do konce roku, protože on mě tam potřebuje..
Teoreticky můžete přestat chodit do práce, ale pokud Vás zaměstnavatel opravdu potřebuje, vznikne mu Vaším nechozením škoda, kterou po Vás může vymáhat. Jinak není jiné cesty než dočkat konce smluvené doby.
Jak to napsali. Zaměstnavatel na DPP nesmí překročit 300 hodin v kalendářním roce, což je maximálně 1,5 měsíce. Budete s ním mít DPP - ale nebudete u něho, již po 300 moci na tuto DPP, ale pozor DPP můžete mít v jedné společnosti např. agentury několik, ale od jiných hlídacích agentur.
Dříve to nebylo zakotveno v zákoníku práce, nyní to někde je, že to jde.
Měl jsem DPP nelíbilo se mně to, dalo se to výpovědí normálně ukončit ani 300 hodin jsem tam být nemusel.
Je nevýhodné jak na ÚP - protože tam se nesmí překročit 50% brutto minimální mzdy. Každý měsíc budete muset lítat na ÚP,aby vám vystavil výplatní pásku, když DPP neukončíte výpovědí - na to pozor. Normální zaměstnavatel by vás měl pustit, když ne. Je tady Inspektorát práce.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.