Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak přinutit mámu opět řídit auto?

Od: cobrak* odpovědí: 9 změna:

Ahoj všem,

moje máma si před dvanácti lety udělala autoškolu, ale své auto nikdy neměla a otec jí rodinné auto nepůjčoval. Takže za dvanáct let řidila auto jen dvakrát, naposledy asi před šesti lety. Hrozně rád bych chtěl, aby zase řifit začala. Říká, že už to neumí a že se bojí.

Když já říkám, že jí někdy vezmu na parkoviště, všechno jí ukážu, aby se nebála a že jí časem klidně budu půjčovat auto svoje, aby to nezapomněla, tak pořád říká, že nemá čas a že jí není dobře a tak. Hrozně rád bych chtěl, aby se to zase naučila, ale jak říkám, je problém, že se vyhýbá. Jak jí k tomu přinutit? Na jednu stranu mi říká, že jí to hrozně mrzí, že neřídí už a že je závislá na otcovi, ale na druhou stranu, když jí nabízím, že jí někdy vezmu na silnici, tak se vyhýbá a zamlouvá to.

Poraďte mi, prosím, jak jí vytáhnout? Večer bychom si měli jít na jedno parkoviště zahrát badminton, tak mě napadlo, že bych tam předem dal auto a tam už by úniku neměla. Co myslíte?

Díky moc a předju všem hezký večer!

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

3x

Hlavně musí chtít ona. :) Jestli nebude chtít a bude se za volantem bát, aby z toho nebylo víc škody než užitku...Pokud ale říká, že ji to samotnou mrzí, možná bude stačit jen prorazit ten prvotní strach a pak se vytrénovat k dostatečnému klidu a sebedůvěře.

Nepomohlo by, kdyby si zaplatila ze začátku ještě nějaké jízdy přímo v autoškole? Tam by měla profesionála, který je zvyklý na úplné začátečníky (takže by se nemusela stydět) a profesionál záchranné pedály (pro větší klid - ty v autě nemáte). Zkuste jí to navrhnout, možná se jen stydí před Vámi (nic ve zlém - před "svými" je to někdy horší než před cizími). :)

doplněno 13.06.14 15:50:

Jé, děkuju. To víte, zkouškové udeřilo. :)

Pokud nemá čas na autoškolu, dost zřejmě ho nebude mít ani na jízdy s Vámi - obzvlášť, pokud se tomu záměrně vyhýbá. :)

Napadá mě ještě možnost jí ty jízdy koupit jako dárek. Jak bylo psáno níže, bez pedálů to po takové době není sranda.

A ještě jedna varianta, trošku složitější a šílenější. Vyvolat v ní potřebu řídit. Nedala by se sehrát scénka, pokud je závislá na otci, že přijde zdrcený domů, jakože přišel o řidičák? A je třeba ho zastoupit, protože dlouhodobě se rodina bez řidiče neobejde? ;) Je to asi trošku přitažené za vlasy, ale... nikdy neříkat nikdy! *smich*

cobrak*
hodnocení

Jéé, Tlapko! ;) Vás už jsem tu dlouho neviděl! K Vaší odpovědí. Ano, o tom jsme mluvili, ale říkala, že na to už vůbec nemá čas, proto jsem přistoupil k tomu, že jí to naučím někde v klidu na parkovišti já. Jde mi opravdu jen o to prolomení toho prvotního strachu.

Pkd nechce s Vámi,tak asi ani s instruktorem v AŠ,teda velmi pravděpodobně!) spíše nějak donutit jako!

Třeba víte že bude potřebovat odvézt ke kadeřníkovi-tak si s tátou dejte oba pivo-pak nemůžete a takto ji postpupně naladit na potřebu že bude muset sama!

V podobné situaci byl známý,nechtěl jezdit když měl vozit jen manželku popře rodiče nebo tchána,nakonec musí vozit v práci celou partu, a ne osobákem ale "tranzitem" ,jinak by byl bez práce!(nevím zda-li tranzit,či jiný této velikosti 6-9místný)

trtr

Zdravím, za mě určitě nenutit a pro začátek zvolit pár jízd v autoškole. Hlavně vybrat nějakýho maximálního kliďase. Při normální jízdě třeba na parkovišti se může stát, že máma zpanikaří a dá třeba plný plyn a bez druhých pedálů s tím moc neuděláte a o to hůře, pokud máte výkoné vozidlo, tak jej ani ručka hned nezastaví a při malé rychlosti. pokud si myslíte, že jste rychlý a vyhodíte kvalt a vypnete zapalování, tak jste na omylu.

Jinak za 12 let se hodně změnilo, hustota provozu narostla a agresivita stoupla, takže v žádném případě nezkoušet nic v provozu. Prostě se k mámě chovat jako k začátečníkovi, který možná ví, kde je volant.

hodnocení

0x

Já taky doporučuju postupovat opatrně a mamku nenutit.

Podle toho co píšeš, tak seš chlap a ten na přesvědčování ženy nepoužívá ty správný argumenty. Pokud nemáš sestru, která by s mamkou jezdila, tak to můžeš zkusit sám, ale budeš to mít těžký.

Musíš si s mamkou domluvit režim, v jakém budete v autě spolupracovat.

Mamka musí být připravená na to, že jí sáhneš na volant cukneš řízením. To by pro ni mohl být asi největší šok.

Potom jí nevyčítej chyby při jízdě ( hned když chybu udělá), ale až zastaví a bude v klidu.

A pokud si mamka troufne na silnici (po několika tréninkových jízdách), tak není problém, abys ji třeba před větším městem za volantem vystřídal. Prostě složitější a silnější provoz zatím odjezdíš ty a za městem si za volant sedne mamka a pojede až domů. Takto postupně získá aspoň část jistoty, kterou v dnešním provozu bude potřebovat.

A klidně až bude mít tyhle základy zvládnutý, tak může využít ty kondiční jízdy v autoškole.

hodnocení

0x

zaplatil bych mamince kondiční jízdy v autoškole u nás chtěj za hodinu 250kč

hodnocení

0x

Ono v tomto provozu se jí nedivím ,já se také bojím,,a jak nemá praxi tak nevím ,jestli se na to dá

doplněno 13.06.14 19:47:

Ono řídit auto není problém,ale být sám na cestě taj to je horší ,,rychlé rozhodování ,agresivní a uspěchaní řidiči...je toho dost,

cobrak*
hodnocení

Všem děkuju za odpovědi. Právě ona nemá moc času na to, aby si předem domlouvala termíny kondičních jízd v autoškole. Už dávno jsem jí chtěl koupit k narozeninám nějaké, ale vždycky, když jsem to nadhodil, tak řekla, že prý nemá čas. Dělala vysokou při práci a teď by podle mě čas nějaký určitě našla, ale na autoškolu to fakt z časových důvodů asi není, bohužel :( Vím, že kdybych jí vytáhl na letiště, tak si to zase osahá za pár hodin, všechno bych jí vysvětlil a ukázal, měla by to podle ještě umět, no a pak za nějakou dobu, bych jí vytáhl někde mezi vesnicema. Nebojí se provozu, jak tu někdo psal, což myslím, že je super. Jen má strach ze spojky, řazení a řízení jako takového. Jde mi jen o to, prostě jí nějak vytáhnout za ten volant :-D Jak psal Diesel, že by šlo jí za to posadit nějakou fintou, tak to by bohužel nešlo, už jsem to i zkoušel :( Vždycky, když vidím, že sedí doma, nemá co dělat, tak si říkám: ,,Sakra, te%d by to bylo ideální!" Ale nevím, prostě jak toho docílit :(

pb®
hodnocení

0x
Víte co se říká. Nouze naučila Dalibora housti. Takže moje tchyně, která sice měla řidičák, ale nikdy neřídila, začala řídit v 55ti letech. Protože se přestěhovala ke své nemohoucí mamince, kterou musí vozit po doktorech. Mně prp cizího člověka volno nedají, partner jako podnikatel si to nemůže kvůli velké finanční ztrátě dovolit a jeho srstra v té době neměla řidičák. Takže tchyně možná nechtěla, ale musela, protože nebyl nikdo, kdo by jí furt vozil. A není na světě snad větší akce ntitalent na řízení a méně technický tip, než je ona a taky se to naučila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]