Nejste přihlášen/a.
Dobrý den
před časem (zhruba před dvěma roky) jsem na jednoho našeho spoluobčana podala trestní oznámení za napadení. Mého bratra škrtil a na mého manžela poštval svého psa, který ho pokousal a při sebeobraně si manžel ještě navíc zlomil ruku. Vše se řešilo v přestupkovém řízení. což mě tedy dost rozčarovalo, když můj přítel byl dva měsíce v neschopnosti.
dnes jsem spoluobčana potkala, samozřejmě mě opět nazval všemožnými nadávkami, ale nejvíce mě zarazilo, že se začal kasat tím, že má na policii kamarády, který mu dal přečíst naše výpovědi i výpovědi svědku. Je toto vůbec možné? Může si obviněný číst výpovědi. Už jsem byla hodně naštvaná, že se to nedostalo vůbec k soudu. A když si mohl číst výpovědi proč my si nemůžeme přečíst jeho?
Mám opět podávat trestní oznámení za slovní napadení? Na tom člověku je dost vidět, že má po takové době stále zlost, jen jsem tentokrát měla štěstí, že nebyl pod vlivem alkoholu ani drog. Ale jednou takové štěstí mít nemusím, tak jak to řešit
děkuji za odpověď
který mu dal přečíst naše výpovědi i výpovědi svědku. Je toto vůbec možné? Může si obviněný číst výpovědi. Už jsem byla hodně naštvaná, že se to nedostalo vůbec k soudu. A když si mohl číst výpovědi proč my si nemůžeme přečíst jeho
Nemohu poradit nic jiného, než aby jste se nedivila a načetla co je o tom v trestním řádu, třeba § 65 a vůbec o poškozeném.
to karlos 1 no tak pak tady máme správní řád.
bussi nemáte tak úplně pravdu, jelikož se totiž jednalo o přestupek, řešilo se to podle přestupkového zákona, na magistrátu podle správního řádu, nikoliv podle trestního řádu, podle toho se řídí pouze státní zastupitelství, policie a soudy. Na druhou stranu věci jako nahlížení do spisu apod. jsou všude stejné, jen jinak vysvětlené.
1) Poškozený i podezřelý mají právo nahlížet do spisu, jestli své právo uplatní či nikoliv je jen na něm, takže to není o kamarádech
2) To že byl v pracovní neschopnosti nehraje moc roli, tu hraje spíše to, jak moc byl omezen na běžném způsobu života. Takový jednoduchý příklad, horník si zatrhne nehet a nemůže fárat, jelikož je dole prašno a kdyby se mu tam dostala infekce, tak může o ten prst nebo klidně i o ruku přijít. Když se to samé stane třeba řidiči autobusu, tak se nic neděje, jelikož ten tím volantem může točit dál.
3) Trestní oznámení za slovní napadení se nepodává i když se tomu tak mylně říká, slovním napadením se dopustil opět pouze přestupku
4) To že to řešíte po dvou letech je dost smutné, každopádně nyní se už ničeho nedomůžete i kdyby jste tehdy byli v právu. Když se Vám způsob šetření věci na policii nelíbil, měli jste si tam na to podat stížnost, popř. si to od policistů nechat vysvětlit, proč to řeší zrovna tímto způsobem a ne jiným, který si myslíte, že by byl správný.
ono nejde jen o to, jak byl člověk dlouho v pracovní neschopnosti! Aby se jednalo o trestný čin, musí být splněno více aspektů. Jak vidno, vůbec tomu nerozumíte, ve vašem případě bych si vzal k ruce nějakého právníka, což ovšem stojí kačky..
ano, nerozumím. Nikdy předtím sem policii nepotřebovala a ani necítila potřebu číst trestní zákoník, ale teď o víkendu budu studovat děkuji
Nevím ale tuším,že pkd bylo léčení delší než 7 dnů tak se jedná VŽDY o trestný čin a to i když je způsoben shodou náhod,tedy neumyslně!
A v daném případě-je to sice 2 roky jak píše tazatelka,ale ještě neuplynula snad promlčecí lhůta!
díky za odpověď
taky mě to zarazilo, že spoluobčan takto vyvádí po takové době...
když sem komunikovala s policii, tak mi řekli, že měl právě polechčující okolnost alkohol a drogy v krvi. Měli jsme prostě smůlu, že se opil v hospodě, která sídlí hned vedle nás, tam ho někdo rozčílil hospodu trochu vymlátil a my pitomci jsme zrovna dělali fasádu na baráku a taxi na nás trochu schladil žáhu, takže policie usoudila, že to nebyl teď nevim jestli to řeknu správně, promyšlený, či naplánovaný atak.
Tak jsme se s tím prostě smířili a jedeme dál... Ale teď máme opět smůlu, 20 metrů od nás se uvolnil baráček spoluobčan se sem nastěhoval a my teď máme čekat až se zase špatně vyspí a půjde si dát svoji dávku na lepší probuzení.
spíš než trestní zákoník je třeba si nastudovat trestní řád..ale i tak nevim nevim, jestli vám to bude co platné.
Každopádně neznám ten případ ani nevím jaký byl rozsah zranění atd, ale pokud tam byla tak dlouhá PN, tak dle mého názoru se měly jistě záhájit úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání tr.činu Ublížení na zdraví, přizvat soudní znalec,nechat vypracovat znalecký posudek a pokud dle vyjádření znalce se nebude jednat o výše uvedený tr.čin, pak teprve odevzdat celou věc příslušnému správnímu orgánu.
doplněno 13.06.14 13:23:jinak oznámení za "slovní napadení" můžete podat. Ale nebude se jednat o tr. oznámení nýbrž o oznámení přestupku, v tomhle případě přestupku Proti obč. soužití a pán dostane sankci (peněžitý trest) ve správním řízení a zaplatí správní řízení.
Je otázka, jestli ho tohle donutí začít se chovat slušně nebo ještě víc rozčílí a pak si to s vámi vyřídí.
Od kdy se u nás bere požití alkoholu a drog jako polehčující okolnost? Měla jsem dojem, že obojí naopak přitěžuje ...
jj taky jsem si to myslela, ale nejspíš je to tak...když jsme byli podat výpovědi, taxe nás taky ptali jestli jsme požili alkohol a zapsali to do protokolu. Dokonce u jednoho svědka měli podezření, že požil a ten jim na stanici musel i dýchnout ... takže důležité to nejpíš bude.
je to zajímavé
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.