Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Rozvod v těhotenství - co dělat?

Od: polda* odpovědí: 1 změna:

Dobrý den,měla bych dotaz.V únoru jsem měla rozvodové stání, kde nás hned rozvedli, jelikož byl ale manžel cizinec, rozsudek se musel nechat soudně překládat a manžel navíc na poštu nereagoval. Zkrátka táhne se to do teď, ale snad koncem května by to již mělo nabýt právní moci. Někde jsem se dočetla, že pokud přijdu do jin.stavu s novým partnerem dříve jak tři měsíce po rozvodu je automaticky otcem můj bývalý manžel.Ptám se tedy, zda je rozhodující právní nabytí rozsudku, nebo datum v únoru, kde rozsudek padnul? a pokud bych byla těhotná dřív než za ty tři měsíce, co je potřeba dělat, aby za otce byl uznán pravý biologický otec?matrika kontroluje při narození dítěte kdy byl můj rozvod,okolnosti atd.?nestačí pouze moje oznámení do rodného listu kdo je otcem dítěte?

děkuji

1 odpověď na otázku
Řazeno dle hodnocení

lidka*
hodnocení

2x

K Vašemu problému jsem našla následující vysvětlení. Doufám, že se nic nezměnilo, je to z roku 2006 na stránkách "naše děti". Ale určitě by Vám nejlépe poradili na matrice příslušného městského nebo obecního úřadu. Mám totiž obavy, aby nebyla komplikace s tím, že bývalý manžel je cizinec. Takže se opravdu informujte na matrice. xxxxx*cteni*

S určením otce je to už trochu složitější. Zákon stanovuje několik vyvratitelných domněnek, kdo je otcem dítěte.

1) manžel matky - Pokud je žena vdaná, napíše se do rodného listu dítěte jako otec manžel matky a to i když se dítě narodilo třeba den po svatbě. I pokud spolu manželé nežijí a oba tvrdí, že dítě není manželovo a jiný muž o sobě prohlásí, že je otcem dítěte, na věci to nic nemění a v rodném listě je uveden manžel matky jako otec.
2) bývalý manžel matky - Pokud manželství zanikne (rozvodem, smrtí manžela, prohlášením manžela za mrtvého) nebo je prohlášeno za neplatné (např. manželství mezi sourozenci nebo předky a potomky, manželství s vdanou ženou či ženatým mužem apod.) a dítě se narodí do 300 dní od zániku manželství, je do rodného listu zapsán matčin bývalý manžel, ledaže by se před narozením dítěte stihla matka znovu vdát – pak se zapíše jako otec manžel pozdější.
V případě, že by pozdější manžel s úspěchem své otcovství popřel, za otce se považuje manžel předchozí, je-li splněna podmínka narození dítěte do 300 dní od zániku manželství. I bývalý manžel má v takovém případě samozřejmě možnost své otcovství popřít.
3) muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů po narození dítěte – Není-li otec určen dle bodů ad 1, 2), resp. je-li žena svobodná, nebo se dítě narodilo po více než 300 dnech od zániku jejího manželství, může se s otcem dítěte dohodnout a otcovství lze uznat souhlasným prohlášením matky i otce před matrikou (nebo před soudem). Než se tak stane a otec bude určen, bude mít dítě v rodném listě zapsánu jen matku a bude mít i její příjmení.
Při souhlasném prohlášení o otcovství je třeba na matriku přinést rodný list dítěte, rodné listy obou rodičů a jejich občanské průkazy. Pokud je matka rozvedená, je nutno vzít i rozsudek o rozvodu s doložkou právní moci, pokud je vdova, je třeba přinést úmrtní list manžela. Při prohlášení o otcovství by rodiče zároveň měli učinit prohlášení o příjmení a jménu dítěte.
4) muž, jehož otcovství bylo určeno souhlasným prohlášením rodičů v těhotenství matky - Pokud budoucí rodiče nejsou svoji a chtějí, aby dítě mělo v rodném listě otce a jeho příjmení uvedeno hned po narození, mohou uznat otcovství ještě v těhotenství matky (nesmí ale být dána domněnka otcovství ad 1, 2 – tedy žena nesmí být vdaná a dítě se nesmí narodit ani do 300 dní po zániku jejího manželství). Přitom se na matrice předkládá doklad o těhotenství (těhotenská průkazka) a dále rodné listy matky a otce a jejich občanské průkazy. Pokud je matka rozvedená, je nutno vzít i rozsudek o rozvodu s doložkou právní moci, pokud je vdova, je třeba přinést úmrtní list manžela. Zároveň s uznáním otcovství k nenarozenému dítěti zde učiní prohlášení o příjmení dítěte.
Pokud by se matka po prohlášení o otcovství provdala za jiného muže a dítě by se narodilo až po svatbě, do matriky by se zapsal manžel, nikoli otec, který otcovství před narozením dítěte (a před svatbou) uznal! Pokud by k jednomu dítěti uznalo otcovství více otců, matrika by zřejmě odmítla do rodného listu otce zapsat a musel by o něm rozhodnout soud.
Souhlasné prohlášení o otcovství (ad 3, 4) lze učinit před jakýmkoli matričním úřadem. Prohlášení nemusí činit oba rodiče současně. Již učiněné prohlášení o otcovství nelze odvolat, ale je možné podat žalobu na popření otcovství. Souhlasné prohlášení o otcovství není zpoplatněno.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]